İHD: 5 yılda 255 tutuklu yaşamını yitirdi

İHD: 5 yılda 255 tutuklu yaşamını yitirdi
Yayınlama: 09.04.2022

İHD, bu haftaki eyleminde Manisa Akhisar cezaevinde yaşamını yitiren Mehmet Sevinç’in ölümüne dikkati çekerek, 5 yılda 255 tutuklunun yaşamını yitirdiğini hatırlattı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla Konak eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Açıklamada “Susma, suça ortak olma ölüyorlar” pankartı açıldı. Açıklamayı yapan İHD İzmir Şube sekreteri Ali Aydın, Manisa Akhisar Cezaevi’nde geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını yitiren Mehmet Sevinç’in ölümü ve ağır hasta tutuklu Nurettin Başaran’ın durumuna dikkat çekti. Aydın, Sevinç’in ailesine başsağlığı dileyerek, yaşam hakkının, hiçbir ayrımcılığa mahal verilmeden herkes için tanınması gerektiğine vurgu yaptı.

‘YAŞAMINI SANDALYEDE İDAME EDİYOR’

Sağlığa erişim hakkı ihlal edilen bir başka hasta tutuklu Nurettin Başaran’ın durumuna işaret eden Aydın, “2016 yılında mahpus olan 1981 doğumlu Nurettin Başaran 25 yıl hüküm giymiştir. Tutuklu olmadan önce 2011 yılında trafik kazası geçiriyor, kaza sonrası iki bacağını kullanamadığından yaşamını tekerlekli sandalyede idame ettiriyor. Kazadan kaynaklı hasar gören ayak parmaklarının kesilmesi teşhisi konmuştur” diye belirtti.

5 YILDA 255 TUTUKLU YAŞAMINI YİTİRDİ

Tam teşekküllü hastanelerin verdiği raporların hasta tutuklularının cezalarının ertelenmesi için yeterli kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Aydın, “Adli Tıp Kurumu’nun onayı ile savcılığın takdir yetkisinin kaldırılmasını talep ediyoruz. Yaşamını tek başına sürdüremeyen, ayak parmaklarındaki çürüme her gün biraz daha artan, ayak parmakları tek tek çürüyerek kopan, asla yürüyemeyen, tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Nurettin Başaran ve tüm hasta mahpuslar serbest bırakılmalı” çağrısında bulundu.

“Tutukluların yaşam hakkını, beden ve ruh bütünlüğünü korumak bununla ilgili tedbirler almak devletlerin sorumluluğundadır” diyen Aydın, 2017’den bu yana 255 tutuklunun cenazesinin cezaevinden çıktığını kaydetti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.