Batman’daki eylem de, 534’üncü haftasında Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleşti. “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” pankartının açıldığı eylemde kayıpların fotoğrafları taşındı.

Bu hafta ki eylemde konuşan İHD Batman Şube Yöneticisi Gülbahar Kaya, kayıpların akıbetini sormak için alanlarda olduklarını belirterek, “Acılı anaların yüreklerini bir nebze de olsa rahatlatma adına, gözaltında kaybedilen insanların akıbetlerinin araştırılmasını, faillerinin bulunup yargılanmasını ülke tarihinin karanlık sayfalarına ışık tutulmasını ve bu kara lekenin bir an önce temizlenmesi için gerekli adımların atılmasını istiyoruz” dedi.


Kaya, bu hafta 6 Haziran 1994’te Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesi Şahlat Köyünde gözaltında kaybedilen Salih Çalık ve Sinan Fidan’ın akıbetini sormak için toplandıklarını söyledi. Kaya daha sonra kaybedilme hikayesini okudu. İşte o hikaye; “Çalık ailesi Şahlat Köyü askerler tarafından yakılınca Diyarbakır Merkezine göç etmişti. Ancak Salih Çalık işçi olduğundan, köylerine çalışmaya gidip gelmeye devam ediyordu. Olay günü Salih, yine köye çalışmaya gitmişti. Salih Çalık’ın köyde olduğu zamanda, köyde bir Askeri operasyon başlamıştı. Görgü tanıklarının ifadesiyle, operasyon sırasında Askerler köylüleri uzun namlulu silahlarla taradılar, tarama sırasında 2 köylü yaşamını yitirdi. Olayda Salih Çalık da ayağından yaralanmıştı. Yaralı olduğu için köyden çıkamayınca Süleyman Muntaş’ın evine sığınmıştı. Ancak askerler kaldığı evi tespit ederek, eve baskın düzenledi. Yapılan baskın sonucunda ev sahibi Süleyman Muntaş, yaralı Salih Çalık ve Çalık’ı tedavi etmek için evde bulunan Sinan Fidan, askerler tarafından gözaltına alındı. Ev sahibi Süleyman Muntaş, 25 gün sonra serbest bırakıldı. Salih ve Sinan ise gözaltında tutulmaya devam ettiler. Serbest bırakılan Süleyman Muntaş, Salih ve Sinan ile birlikte yalnızca 2 gün gözaltında tutulduklarını, sonrasında ikisini onun yanından ayırdıklarını anlatıyor. Salih Çalık ve Sinan Fidan’ın akıbeti konusunda bir bilgiye ulaşamayan aileleri, Diyarbakır DGM Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdular. Salih Çalık’ın annesi, savcıya iki kişinin Süleyman Muntaş’ın evinden askerler tarafından gözaltına alındığını, Muntaş’ın da buna şahit olduğunu anlattı. Ancak Savcı dilekçeyi aileye iade ederek, ‘Bu şahısları biz almadık, gidin PKK’den sorun’ diyerek ailelerin talebini geri çevirdi. O tarihten itibaren Salih Çalık ve Sinan Fidan’dan bir daha haber alınamadı.”

Daha sonra oturma eylemine geçildi.