İHD Batman Şubesi: İsyana ilişkin tutuklularla görüşme talebimiz kabul edilmedi

İHD Batman Şubesi: İsyana ilişkin tutuklularla görüşme talebimiz kabul edilmedi
Yayınlama: 05.04.2020

İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız, kentteki cezaevinde çıkan isyan sonrası tutuklularla yapmak istedikleri görüşme talebinin kabul edilmediğini belirterek, yangından kaynaklı cezaevinin kullanılamaz hale geldiğini kaydetti.

Batman M Tipi Cezaevi’nde bulunan tutuklular, infaz yasasında kapsam dışı bırakılmalarından kaynaklı dün akşam saatlerinde bulundukları koğuşları ateşe vererek isyan çıkardı. Olayın duyulması üzerine tutuklu yakınları koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen cezaevi önüne akın etti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi’ne bağlı bir heyet ise, gece boyunca yaşananları yerinde inceledi.

Cezaevinde yaşananları yerinde takip eden İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı avukat Devran Yıldız, cezaevinin kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

TUTUKLULARLA GÖRÜŞE İZİN YOK

İsyan çıkmasının ardından ailelerin talebi üzerine cezaevi önüne gittiklerini ifade eden Yıldız, “Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bilgi almak istedik. Fakat bize herhangi bir bilgi verilmedi. Yaşanan olay tarafımızca net olarak tespit edilemedi. Çünkü en sağlıklı bilgiyi tutuklar ile görüştüğümüzde ortaya çıkabilirdi. Tutuklar ile görüşme taleplerimiz kabul edilmediği için net bilgi veremiyoruz. Fakat infaz yasasının görüşmelerinin olduğu ve infaz yasası kapsam dışı kalan tutukluların isyan çıkardığı yönünde düşüncemiz bulunuyor” dedi.

‘NAKİLLER YAPILMIŞ OLABİLİR’

Gecenin ilerleyen saatlerine kadar yangının devam ettiğine vurgu yapan Yıldız, “Edindiğimiz kimi bilgilere göre yaralı ve ölü olmadığıdır. Cezaevinde çıkan yangın nedeni ile cezaevinin kullanılamaz hale geldiğini öğrendik. Diyarbakır Cezaevi veya yapımı devam eden Beşiri Cezaevi’ne nakiller yapılmış olabilir. Fakat bunlara yönelik bir açıklama yok henüz” diye konuştu.

Cezaevi önünde gecenin ilerleyen saatlerine kadar tutuklu yakınlarının virüs tehlikesine rağmen beklediğine değinen Yıldız, “Tutuklu yakınlarının temel talebi yakınları ile görüşmek, taleplerinin ise tutuklulara ve cezaevi yönetimine bilgi verilmesi idi. Virüsün olduğu bir dönemde bir açıklamanın geç yapılması doğru değildi. Tutuklu talepleri savcıya iletileceğinin ifade edilmesi üzerine ve gece başsavcılığın açıklaması sonrası tutuklu yakınlarının büyük bir çoğunluğu cezaevi önünden ayrıldı” dedi.

Yıldız, infaz yasasında eşitlik ilkesine uygun hareket edilmesinin altını çizdi.

İdris Yayla

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.