Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken Bağış, 2022 yılı başından bugüne kadar Türkiye’nin çeşitli hapishanelerinde 35 mahpusun yaşamını yitirdiğini, bunlardan 5 mahpusun intihar ettiği iddia edilmiş, 12 mahpusun ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir dedi.

İHD Batman Şubesi de kendi binalarında basın açıklaması gerçekleştirdi. İHD üye ve yöneticilerinin katıldığı açıklamada, “Cezaevlerinde ölümü değil, yaşamı savunuyoruz, hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartı açıldı. Açıklama İHD Şube Yöneticisi Yunus Bağış tarafından okundu.

Var olan ulusal ve uluslararası kanunlara karşın cezaevinde işkencenin devam ettiğini dile getiren Bağış, “İnsan onurunu, kişi bütünlüğünü hedef alan, acı verici, aşağılayıcı, onur kırıcı fiiller olarak icra edilmeye devam edilmektedir. Türkiye Hapishanelerinde bulunan mahpuslar, çıplak arama, fiziki müdahale, ayakta sayım dayatmaları, darp, hakaret, ağırlaştırılmış tecrit, uzun süreli tekli odalarda ve hücrelerde tek başlarına tutulma uygulamaları, sosyal faaliyetlerden yararlandırmama ve buna benzer pek çok uygulamalara tabi tutularak, hem fiziksel hem de ruhsal bütünlüklerine zarar veren işkence uygulamalarına maruz bırakılmaktadırlar” dedi.

Cezaevlerinde yaşanan katliamlara dikkat çeken Bağış, “Derneğimiz tarafından tespit edilebildiği kadarıyla 2021 yılı içinde 52 mahpus yaşamını yitirdi ve bu mahpuslardan 13’ünün intihar ettiği iddia edilmiş, 5 mahpus ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş ve 1 mahpusun da ölüm nedeni açıklanmamıştır. 2022 yılı başından bugüne kadar ise Türkiye’nin çeşitli hapishanelerinde 35 mahpus yaşamını yitirmiş, bunlardan 5 mahpusun intihar ettiği iddia edilmiş, 12 mahpus ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir” ifadelerini kullandı.