İHD hasta tutuklu Fırat Yağmekan’ın durumuna dikkati çekti

İHD hasta tutuklu Fırat Yağmekan’ın durumuna dikkati çekti
Yayınlama: 18.06.2022

İZMİR – Birçok kronik hastalığı olan tutuklu Fırat Yağmekan’ın durumuna dikkati çeken İHD, hasta tutukluların tahliye edilmemesi durumunda ölümlerinden yetkililerin sorumlu olacağını vurguladı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Susma, suça ortak olan. Ölüyorlar” ve “Ağır hasta mahpuslar ölüyor. Susma” pankartları açıldı. 255’incisi yapılan hasta tutuklulara özgürlük basın açıklaması bu hafta ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü, 14 yıldır Buca Kırıklar F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Fırat Yağmakan için yapıldı. 

Basın açıklamasını okuyan İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Ahmet Çiçek, Fırat Yağmekan’ın birçok kronik hastalığı bulunduğunu vurguladı. Fırat Yağmekan’ın sağ ve sol kasıklarda kasık fıtığı, anjiyo ve 2 kez burun ameliyatı olduğunu aktaran Çiçek, “Hafif, 45 derece sol kulakta işitme kaybı, tekrarlanan bir hastalığı bulunmaktadır. Hepatit B ve enfeksiyonal hastalıkları vardır. İleri derecede karaciğer yağlanması mevcut. 13 yıldır ilaç kullanmasına rağmen durumunda bir değişme olmamıştır” dedi.

DURUMUNDA DEĞİŞİKLİK YOK

Fırat Yağmekan’ın ayrıca yüksek tansiyon hastası olduğunu da söyleyen Çiçek, “Düzenli ilaç kullanmasına rağmen tansiyonunda dengesizlikler oluşmakta ve kendisini acillik durumuna düşürmektedir. Astım ve nefes darlığı hastalığı vardır. Yaşadığı ortam nemli olduğu için nefes açıcı kullanmasına rağmen hastalığı devam etmektedir. Migren hastası olduğu için soğuk hava ve aşırı gürültü şiddetli ataklı baş ağrısına neden olmaktadır. Hemeroid, hastası olup, sürekli kanama, şiddetli ağrılar ve kaşınmalar yaşamaktadır. İlaçlarını kullanmasına rağmen durumunda değişiklik olmayıp yaşamını olumsuz olarak etkilemektedir” diye belirtti. 

‘YETKİLİLER SORUMLU’

Fırat’ın yine uzağı görememe, aşırı yanma ve kızarma gibi sorunlar yaşadığını da sözlerine ekleyen Çiçek, “Reflü ve gastrit gibi mide hastalıkları olup, ilaç kullanmasına rağmen durumda iyileşme bulunmamaktadır. Yaşamını olumsuz etkileyen bir başka hastalığı da prostattır. Gün boyu tuvalete gitmekten sıkıntıya düşmektedir. İlaç kullanmasına rağmen bir değişme olmamaktadır. Pandemi öncesi belirlenen fistül ve hemoroitten kaynaklı 2 ameliyat yapılması gerektiği halde, Pandemi döneminde hastalıklarının takibinde sorunlar yaşanmış, hastaneye götürülmemiş. En son aldığımız bilgiye göre Ege Üniversitesi’nde ilgili bölüme götürülmüş, süreç beklenmektedir. Bir an önce ameliyat yapılmalıdır. Fırat Yağmakan’ın elinde yukarıda sözünü ettiğimiz birçok hastalığının raporları bulunmaktadır. Biz insan hakları savunucuları birçok hastalığına rağmen tedavisinin yapılmaması ve yaşadığı ortamın sağlıksız olması nedeniyle Fırat Yağmakan’ın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Aksi halde oluşacak olumsuzluklardan iktidar ve yetkililer sorumludur” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARIMIZI BIRAKIN’

Ardından konuşan Fırat Yağmekan’ın annesi Sultan Yağmekan ise, “Çocuklarımız hasta ve tedavi edilmiyor. İnsani hakları ellerinden alınıyor. Çocuklarımıza onlar bakamıyorlarsa bıraksınlar, tedavilerini biz yaparız. Bir gün Baro, bir gün Kırıklar Cezaevi bir gün de adliye önünde nöbetteyiz. İstediğimiz tek şey adalet. Çocuklarımızın insanca yaşama hakkı vardır” ifadelerini kullandı. (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.