‘Cezaevinde kalamaz’ raporuna rağmen uzun yıllar serbest bırakılmayan ancak mide kanserinde son evreye geldikten sonra geçen yıl tahliye edilen Bedri Çakmak hayatını kaybetti.

Tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde yakalandığı mide kanseri nedeniyle 35 kiloya kadar düşmesi üzerine girişimler sonucunda 2021 yılında infazı ertelenerek tahliye edilen Bedri Çakmak yaşamını yitirdi. Çakmak’ın hayatını kaybettiği bilgisi Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Hukuki Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Federasyonunun Twitter hesabından Çakmak’a ilişkin yapılan açıklamada “Cezaevlerinden birer birer cenazelerin çıktığı bu süreçte bir acı haber daha aldık. 11 yıldır cezaevinde olan ağır hasta tutsak Bedri Çakmak yaşamını yitirdi. Ağır hastalıklarına ve cezaevinde kalamaz raporuna rağmen hastalığının son evresine gelmiş olmasından kaynaklı 2021 yılında infaz ertelenerek tahliye edildi” bilgisi paylaşıldı.

‘ÇAKMAK’IN ÖLÜMÜNDEN İKTİDAR SORUMLU’

“Bedri Çakmak’ın yaşamını yitirmesinden iktidar sorumludur” diye belirtilen açıklamada “İlgilileri sorumlu olmaya davet ediyoruz. Bedri Çakmak’ın ailesinin ve sevdiklerinin başı sağ olsun. Hasta tutsakların tedavilerinin yapılabilmesi için derhal serbest bırakılmalıdırlar” talebinde bulunuldu.

KENDİ KENDİNİ İHBAR EDEREK TUTUKLANMIŞTI

Hastalığının ağırlaşması üzerine dün gece hayatını kaybettiği öğrenilen Çakmak, Temmuz 2008 yılında Diyarbakır’da, “Eğer ‘Sayın’ olarak hitap etmek suç ise bende ‘Sayın Abdullah Öcalan’ diyorum ve bu suçu işleyip kendimi ihbar ediyorum” kampanyası kapsamında savcılığı dilekçe vermesi üzerine tutuklanıp cezaevine konuldu. “Örgüt üyesi olmamakla birlikte, örgüt adına suç işlemek” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Çakmak, 9 Ekim 2008’de tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

‘CEZAEVİNDE KALAMAZ’ RAPORUNA RAĞMEN UZUN YILLAR TAHLİYE EDİLMEDİ

2011 yılında Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 12 Kürt milletvekilinin adaylığını veto etmesi üzerine Diyarbakır’da Nisan ayında yaşanan protestolar sırasında gözaltına alınıp tutuklanan Çakmak, cezaevinde mide kanseri, kemik erimesi ve damar tıkanıklığı hastalıklarına yakalandı. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi heyeti tarafından “cezaevinde kalamaz” raporu verilmesine rağmen uzun yıllar tahliye edilmeyen Çakmak, girişimler sonucunda cezasını tamamlamasına sadece bir yıl kala 2021’de infazı ertelenerek tahliye edildi. Tedavisine dışarıda devam edilen Çakmak, hastalığının ağırlaşması üzerine dün gece yaşamını yitirdi.

 İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 14 Aralık 2021’deki verilerine göre, 604’ü ağır olmak üzere toplam bin 605 hasta tutuklu bulunuyor. (MA)