Irak hükümetine başvuru: Kimyasal silahın araştırılması için komisyon kurulmalı

Irak hükümetine başvuru: Kimyasal silahın araştırılması için komisyon kurulmalı
Yayınlama: 10.11.2021

Federe Kürdistan Bölgesi Çevre Koruma ve İnşa Komitesi Başkanı Abdulrehman Sadık, Irak hükümetinden kimyasal silah kullanımının araştırılması için komisyon kurulması talebinde bulunduklarını söyledi.

Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik operasyonları 200’üncü gününü geride bırakırken, Zap, Avaşîn ve Metîna gibi bölgelerde birçok kez kimyasal silah kullanıldı. Kimyasal silahın kullanıldığı belirtildiği bölgelerde başta ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve örgüt bölgede araştırma yapılması için çağrılar yapıldı. Tüm çağrılara rağmen Federe Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetleri başta olmak üzere uluslararası güçler sessiz kalarak, harekete geçmedi.

Rojnews’e konuşan Kürdistan Bölgesi Çevre Koruma ve İnşa Komitesi Başkanı Abdulrehman Sadık, Irak’tan bölgede araştırma ve inceleme yapacak komisyon göndermelerini istediklerini söyledi.

Abdulrehman Sadık, “Kimyasal silah kullanımı şüphesiz Kürdistan Bölgesi’nin çevresine zarar veriyor. İster İran rejimi, ister Türk devleti olsun, 2010’dan 2019’a kadar savaş ve ihmalimiz nedeniyle binlerce dönüm arazi yok oldu. Kurumlarımız aracılığıyla Irak hükümeti ve Irak Dışişleri Bakanlığı ile temaslarda bulunduk. Aktardıklarımızı onlar da Türkiye’ye ilettiler” dedi.

KOMİSYON KURULMALI

Sadık, Türkiye’nin kimyasal silah kullanımına dikkat çekerek, “Kimyasal silahların kullanıldığı bölgeleri ziyaret edebilecek komisyon Irak’ın kontrolündedir. Irak Çevre Bakanlığı’ ve kimyasallar konusunda özel bir komitesi var. Bu konuları Irak Dışişleri Bakanlığı’na havale ediyoruz. Bu konuyu gündeme alıp, araştırmalıdır” diye konuştu.

Irak’tan kimyasal silah kullanıldığı belirtilen alanlarda inceleme yapmak için bir komisyon kurmalarını istediklerini de belirten Sadık, “Doğayı korumak için çabalarımızı sürdüreceğiz. Çünkü daha iyi bir doğaya ihtiyacımız var” diye belirtti. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.