İran güçleri Kürdistan Eyaleti’nde üç sivili öldürdü

İran güçleri Kürdistan Eyaleti’nde üç sivili öldürdü
Yayınlama: 19.11.2022

Hengaw adlı insan hakları örgütü İran güvenlik güçlerinin Kürdistan Eyaleti’ndeki Divandere’de eylemcilere ateş açarak üç sivili öldürdüğünü, Bukan kentinde ise ölen bir eylemcinin cesedini kaçırarak gizlice gömdüğünü duyurdu.

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin “ahlak polisi” tarafından gözaltına alındığı sırada ölmesi sonrası başlayan eylemlerde yüzlerce kişinin daha öldürülmesiyle büyüyen öfke ve eylem dalgası sürüyor.

İran’da Kürtlerin yoğun yaladığı bölgelerdeki insan hakları ihlallerini kaydeden Norveç merkezli Hengaw adlı insan hakları örgütü İran güçlerinin bugün (19 Kasım cumartesi günü) eylemcilere ateş açması üzerine Divandere’de üç sivilin öldürüldüğünü duyurdu.

Çok sayıda bölge sakininin çatışma sesleri duyduğunu ve kentte durumun kritik olduğunu duyuran Hengaw, ölenlerden ikisinin kimliğini de duyurarak bu kişilerin Fuad Sawari ve Habibullah Fathi olduğunu açıkladı.

Hengaw’ın sosyal medya hesabından yayınladığı bir diğer görüntüde ise Divandere’de yer alan gönüllü milis örgütü Besic’e ait bir heykelin protesto amaçlı yakıldığı görüldü.