İran, Kürdistan’a takviye birlik yığıyor

İran, Kürdistan’a takviye birlik yığıyor
Yayınlama: 25.11.2022

İran, Mahsa Amini eylemlerinin artarak sürdüğü Kürdistan eyaletindeki askeri varlığını artırıyor. İran ordusunun Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırına da çok sayıda zırhlı araç ve tank gönderdiği duyuruldu.

İran’da 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini’nin “ahlak polislerince” gözaltına alındığı sıradaki şüpheli ölümü üzerine 16 Eylül’de ülkedeki onlarca şehirde başlayan eylemler devam ediyor.

İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) ise hem hükümet karşıtı eylemlerin şiddetlenerek sürdüğü Kürdistan eyaletine hem de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırına takviye birliklerini gönderiyor.

Kürdistan eyaletindeki insan hakları ihlallerini kayıt altına alan Hengaw örgütü, İran tankları ve zırhlı araçlarının IKBY ile İran arasındaki Tamarçin sınır kapısının bulunduğu Batı Azerbaycan Eyaleti’ndeki Piranşehr kentine doğru ilerlerken görüldüğü görüntüleri paylaştı.

IRGC KOMUTANI: AYRILIKÇI GRUPLARIN BÖLGEYE SIZMASINI ÖNLEMEYİ AMAÇLIYORUZ

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Muhammed Pakpour’un sözlerini aktaran yarı resmi Tasnim haber ajansı da IKBY sınırına takviye birlik gönderildiğini açıkladı.

Haberde, “Kara kuvvetlerinin bu hareketi, sınırda bulunan birlikleri güçlendirmeyi, ayrılıkçı grupların bölgeye sızmasını önlemeyi amaçlıyor” ifadelerine yer verildi.

Pakpour ayrıca, IKBY’ye yönelik saldırılarının devam edeceği yönünde tehditlerde de bulundu.

İran, 28 Eylül ve 14, 21 ile 22 Kasım tarihlerinde IKBY’de karargahları olan ve İran’da yasa dışı sayılan İranlı Kürt gruplara insansız hava araçlarını da kullandığı saldırılar düzenlemiş, bombardımanlarda çok sayıda ölüm ve yaralanma meydana gelmişti.

ZAHİDAN’DA “KÜRTLER VE BELUÇLAR KARDEŞTİR” SLOGANLARI

Kürdistan eyaletinin yanı sıra nüfusunun çoğunluğu Sünni Müslüman olan İran’ın güneyindeki Sistan-Belucistan vilayetindeki çok sayıda şehirde de bugün hükümet karşıtı eylemler yapıldı.

İranlı aktivistlerin 1500tasvir adlı Twitter hesabında yayınlanan görüntülerde eyaletin yönetim merkezi Zahidan kentinde yürüyüş yapan yüzlerce kişinin İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve gönüllü milis örgütü Besic aleyhine ayrıca “Kürtler ve Beluçlar kardeştir” ve “Besiç ve Devrim Muhafızları bizim için IŞİD ile aynıdır” sloganları attığı görüldü.