İzmir Barosu Genel Kurulu’nda “Jin, jiyan, azadî” sloganını atan ve ırkçı saldırıya uğrayan ÖHD’li Aryen Turan, tahammülsüzlüğün Kürt ve kadın düşmanlığından kaynaklı olduğunu ve bu slogandan vazgeçmeyeceklerini söyledi. 

https://youtu.be/57doqEqHiuc

İzmir Barosu’nun 22 Ekim’de gerçekleşen 2022-2024 Olağan Genel Kurulu’nunda Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Üyesi Av. Aryen Turan, konuşması sırasında “Jin jiyan azadî” sloganı attığı sırada ırkçı saldırıya maruz kaldı. Avukat Turan konuşmasında, Aysel Tuğluk nezdinde hasta tutuklularının durumuna değinerek, derhal serbest bırakılmalarını talep etti.

Yine kimyasal silah kullanımına dair görüntülerin de araştırılmasını talep eden Turan, Deniz Poyraz ile İran’da katledilen Jina Emini’yi de andı. Turan, “Onların eşitlik ve özgürlük mücadelesini sonuna kadar sahip çıkacağımıza söz veriyoruz. Kadınları ezen erkek egemen sisteme karşı yüksek sesle ‘Jin jiyan azadî’ diyoruz” dedi. Bu sırada salondan sesler yükseldi. Tepkilere karşılık bazı avukatlar da salonda sloganı yüksek sesle attı. Kürtçe slogana tepki gösteren Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu üyesi avukatlar ile ÖHD üyeleri arasında arbede yaşandı. Bu esnada bazı avukatlar ise, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye slogan attı.

DEMOKRASİ SÖYLEMİNE HAKARETLİ YANIT

Maruz kaldığı ırkçı saldırıya ilişkin konuşan Avukat Aryen Turan, genel kurulda kürsüye çıkarak, Türkiye’deki hukuksuzluktan, halkın adalet ihtiyacından bahsettiğini söyledi. Şenyaşar ailesinden, Gülistan Doku’nun binlerce gündür bulunamamasından, Aysel Tuğluk ve hasta tutsakların ölüme sürüklenmesinden söz ettiğini aktaran Turan, “Kimyasal silah iddiaları olduğunu ve bunun araştırılması gerektiğini söyledim. Ben bunları söylerken milliyetçi Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu tarafından yuhalamalar ve hakaretler başladı. Ben konuşmamı devam ettirerek Deniz Poyraz davasından, davanın avukatlardan kaçırılmak istendiğini söyledim. Bunun devamında hem Deniz Poyraz hem de İran’da ahlak polisi tarafından katledilen Jina Amini için ‘Jin, jiyan, azadi’ sloganını attım. Ben bu sloganı attıktan sonra sahneden inince hakaretler ve üzerime yürümeler oldu” dedi.

KÜRTLERE KARŞI TAHAMMÜLSÜZLÜK

Saldıran grubun içinde AKP, MHP, Vatan Partisi üyeleri bulunduğunu kaydeden Turan, bunun aslında devletin Kürtlere yönelik refleksi olduğunun altını çizdi. “Jin, jiyan, azadî” sloganının tüm dünyada yankılandığına dikkati çeken Turan, “Dünyanın her yerinde yankılanan bu slogana İzmir Barosu Genel Kurulu’nda ifade özgürlüğünü savunması gereken avukatlar tahammül edemiyor. Biz bunun Kürt ve kadın düşmanlığı üzerinden yapıldığını düşünüyoruz. Faşizm maalesef meslek dinlemiyor. Oradaki avukatlar demokrasiyi savunması gereken insanlar ama bizim üzerimize yürüdüler. Hakaretler ettiler. Avukatlar bile bunu yapıyorsa toplumun geri kalanını düşünemiyoruz. Kürtlere ve kadın mücadelesine karşı çok büyük bir tahammülsüzlük olduğunu görüyoruz” diye belirtti.

KÜRT KADIN HAREKETİNE YÖNELİM

Deniz Poyraz’a ilişkin konuşması sırasında yuhalamaların arttığına da vurgu yapan Turan, davanın zaten avukatlardan kaçırılarak Şakran’a götürüldüğünü anımsattı. Duruşmaya alınmayan avukatlara biber gazı da sıkıldığını sözlerine ekleyen Turan, “79 baro bunun ne kadar hukuksuz olduğuna dair açıklama yaptı. Bir sonraki duruşmada da avukatları almamayı planlıyorlar. Ama biz orada olmaya devam edeceğiz. Özellikle Deniz Poyraz’a tepki gösterilmesi büyük tahammülsüzlük. Bu da Kürt kadın siyasetçilere karşı özel bir yönelim olduğunu gösteriyor. Mesela Leyla Güven’e sırf konuşmaları nedeniyle 22 yıl ceza verildi” ifadelerini kullandı.

‘JİN, JİYAN, AZADİ’

“Tüm bunlar faşizmin Kürt kadınlarına karşı ne kadar yoğunlaştığını gösteriyor” diyen Turan, “Ama onlar ne yaparsa yapsın Kürt kadın hareketi çok güçlüdür, yenilmez. Biz bundan sonra her yerde Kürtlerin, kadınların sözünü söylemeye devam edeceğiz. Ne olursa olsun biz sözümüzü söylemekten ve ‘Jin, jiyan, azadî’ demekten geri durmayacağız” diye konuştu. (MA)