Irkçı saldırıya uğrayan Batmanlı işçi: Saldırı planlıydı

Irkçı saldırıya uğrayan Batmanlı işçi: Saldırı planlıydı
Yayınlama: 15.09.2022

BATMAN – Kastamonu’da Kürt işçilere dönük saldırıda yaralı kurtulan Hamit Oran, olayın planlı, ırkçı bir saldırı olduğunu diğer gazetecilerin görüşlerine başvurmadan olayı çarpıtarak haberleştirdiklerini söyledi.  

Kastamonu’nun Cide ilçesinde, bir binanın boya işlerini yapan Batmanlı Kürt işçiler Abdurrahman Birgün  (47) ile Hamit Oran (33) 11 Eylül’de ev sahibinin oğlu Serhat Ok (33) tarafından silahlı saldırıya uğradı. Saldırı sonucu ağır yaralanan işçilerden Abdurrahman Birgün yaşamını yitirdi. 

Saldırıda yaralı kurtulan Hamit Oran, yaşananları Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı. Saldırının nedenlerine dair gerçeği yansıtmayan iddiaların ortaya atıldığını söyleyen Oran, Kürtçe konuştukları için saldırıya uğradıklarını belirtti. 

ÜÇ İŞÇİYE SİLAHLA SALDIRDI 

Cide’de bir süredir inşaat işinde çalıştıklarını dile getiren Oran, saldırıya dair şunları söyledi: “Bodrum katında iş elbiselerimizi giymek için üstümüzü değiştiriyorduk. O anda saldırgan kapıda duruyordu ve elinde pompalı tüfek vardı. Ne olduğunu anlamadan rastgele ateş etti.  Abdurrahman ensesine isabet eden kurşunla yaşamını yitirdi. Ben de karın ve başıma isabet eden kurşunla yaralandım. Kurşunlar sıyırdı. Malzemeleri almaya giden arkadaşımıza da bahçede silahla saldırdı. O kendisini kurtarmayı başardı.” 

Oran, “Bu şahısla hiçbir şekilde bir münakaşamız yoktu. Sonuçta biz çalışan ve ekmeğimizi kazanmak için oraya giden işçileriz. Aramızda herhangi bir şekilde tartışma olmamıştı” dedi. 

İDDİALARA TEPKİ GÖSTERDİ 

Saldırının farklı yönlere çekilmek için olayı “meşru” kılacak bilgilerin yayılmaya çalışıldığını dile getiren Oran, “Kastamonu’da bir şahıs, evini boyayan işçilere, bahçeye düşen eşinin çamaşırlarına dokundukları için pompalı tüfekle ateş etti” başlığıyla yayılan haberlere tepki gösterdi. Saldırganın anne ve babasıyla yaşadığını, evli olmadığı bilgisini paylaşan Oran, yalan haber geçenler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.  

“Kendini kurtarmak, suçunu örtmek için ‘çamaşır’ yalanını ortaya attı” diyen Oran, gazetecilerin ise kendi görüşlerine başvurmadan yalan haber servis ettiğini belirtti. 

Saldırının planlı olduğunu söyleyen Oran, “Bu kişi saldırmadan önce cebini kurşunla doldurup gelmiş. Belinde de tabanca varmış.  Amacı hepimizi öldürmekti. Planlı, ırkçı bir saldırıydı. Kendi aramızda anadilimizle konuşuyorduk. Bundan kaynaklı bir saldırı oldu. Çünkü aramızda herhangi bir sorun yoktu. Katliamdan birkaç saat önce ona sigara sarıp, verdik. Onlarla Türkçe konuşuyordum ama kendi aramızda anadilimizle konuşuyorduk” şeklinde konuştu. 

‘GEÇ MÜDAHALE SONUCU YAŞAMINI YİTİRDİ’

Ağır yaralanan Abdurrahman Birgün’e geç müdahalede bulunulduğu için yaşamını yitirdiğini kaydeden Oran, “Yaralı bir şekilde ambulansı aradım. Bize nereli olduğumuzu, ad ve soyadımızı soruyorlardı. Biz can havli ile aradık onlar bize bunları soruyor. Ambulans 20 dakikalık yolu yaklaşık bir saate gelebildi. Orada bir süre jandarmayı bekledi. Orada yaralı bir şekilde bekleyen arkadaşımız geç müdahale ve sorumsuzluk yüzünden kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi” dedi.  (MA)