IŞİD Erdoğan’ı yalanladı, yeni liderini açıkladı

IŞİD Erdoğan’ı yalanladı, yeni liderini açıkladı
Yayınlama: 03.08.2023

IŞİD, örgütün son lideri Ebu Hüseyin el-Hüseyni el-Kureyşi’nin öldüğünü doğruladı. Kureyşi’nin İdlib’de “HTŞ ile doğrudan çatışmada” öldüğünü duyuran örgüt, yeni liderini de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 30 Nisan’da IŞİD lideri Ebu Hüseyin El Hüseyni El Kureyşi’nin MIT tarafından Suriye’nin Afrin ilçesine bağlı Cinderes’te öldürüldüğünü duyurmasından aylar sonra IŞİD, Telegram’dan yaptıkları açıklamada örgütün son lideri Ebu Hüseyin el-Hüseyni el-Kureyşi’nin öldüğünü doğruladı. Ebu Hüseyin el-Hüseyni el-Kureyşi’nin yerine Ebu Hafs el-Haşimi el-Kureyşi’nin geçtiği açıklandı.

IŞİD LİDERLERİNİ HTŞ’NİN ÖLDÜRDÜĞÜNÜ İLERİ SÜRDÜ

IŞİD sözcüsü, örgütle bağlantılı Telegram kanallarında yayımlanan ses kaydında, Kureyşi’nin İdlib’de Hayat Tahrir El-Şam (HTŞ) örgütüyle “doğrudan çatışmalarda öldüğünü” iddia etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yaptığı açıklamada, Ebu Hüseyin el-Hüseyni el-Kureyşi’nin ölümüyle ilgili olarak “MİT, DAEŞ’in sözde lideri Ebu Hüseyin el Kureyşi kod adlı şahsı uzun süredir takip ediyordu. Bu şahıs, Milli İstihbarat Teşkilatımızın Suriye’de gerçekleştirdiği bir operasyonla etkisiz hale getirildi” demişti. O zamandan bu yana örgütten liderliğiyle ilgili herhangi bir açıklama gelmemişti.

El-Kureyşi 30 Kasım 2022’de, selefi Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi’nin ölümünün ardından örgütün yeni lideri ilan edilmişti.

NE OLMUŞTU?

Türkiye, Ebu Hüseyin El Hüseyni El Kureyşi’nin Suriye’nin kuzeyindeki Afrin/Cinderes’te olduğu eve MIT’in 29 Nisan 2023’te gizli operasyon düzenlediğini ve Kureyşi’nin üzerindeki intihar yeleğini patlatarak öldüğünü duyurmuştu.

Daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Vedant Patel de Kureyşi’nin Türkiye tarafından öldürüldüğü haberleriyle ilgili olarak kendisine sorulan soruya “Haberleri gördüm. Şu anda teyit edebileceğim bir şey değil ve bu konuda daha fazla bilgi için Türkiye hükümetinin konuşması daha doğru olur. Açıkçası, eğer gerçekten doğruysa, bu sevindirici bir haber olacaktır” yanıtını vermişti. (Kaynak)