İtalya ve Avusturya’da hayat normale dönüyor

İtalya ve Avusturya’da hayat normale dönüyor
Yayınlama: 14.04.2020

Covid-19 virüsü nedeniyle 20 binden çok insanın hayatını kaybettiği İtalya’da karantina önlemleri azalıyor.

Ülkede, hayatın normale döndürülmesi için yürürlüğe giren ‘üç aşamalı plan’ kapsamında bazı işletmeler açılıyor, çalışanlar iş başı yapıyor. Avusturya’da da 400 metrekareden küçük işletmeler açılacak.

Korona virüsünden en çok etkilenen ülkeler arasında olan İtalya’da karantina önlemleri kademeli olarak kaldırılıyor. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’nin imzaladığı kararnameyle beraber, ülkede bazı işletmelerin yeniden açılmasına izin verilecek.

Yeniden açılmasına izin verilecek işletmeler arasında kitapçılar, çamaşırhaneler, kırtasiye dükkanları, bebek ve çocuk mağazaları yer alıyor. Ancak İtalya’nın bazı bölgelerinde yerel yetkililer karantina önlemlerinin sürdürülmesine karar verdi.

‘ÜÇ AŞAMALI PLAN’

İtalyan Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden Bulaşıcı Hastalıklar Direktörü Gianni Rezza, ülkede hayatın normale döndürülmesi için üç aşamalı planın uygulamaya sokulduğunu duyurmuştu. Pazartesi açıklanan plan dahilinde, bazı işletmelerin açılması ve çalışanların iş başı yapmasının ‘ikinci aşamaya geçmeden önce deneme amaçlı’ olduğu belirtildi. İkinci aşamanın, 3 Mayıs’tan sonra uygulanması öngörülüyor.

Hükümet aynı zamanda askıya alınan bazı ormancılık, peyzaj ve devlet su işleri projelerinin de devam edeceğini duyurdu. Kararnameye göre bilgisayar üreticileri, kağıt ve karton malzemeleri satan işletmeler de üretime başlayacak.

LOMBARDİYA VE VENETO’DA KARANTİNA DEVAM EDİYOR

İtalya’da salgından en çok etkilenen Lombardiya ve Veneto bölgelerinde ise kitapçıların ve kırtasiyelerin açılmasına henüz izin verilmiyor. Başkent Roma’nın da içinde olduğu Lazio bilgesinde ise kitapçılar 20 Nisan’dan itibaren açılacak.

Yeni kararname kapsamında, yeniden açılan işletmelerin sosyal mesafe ve dezenfeksiyon kurallara uyması gerekiyor.

AVUSTURYA’DA ÖNLEMLER HAFİFLETİLİYOR

Korona virüsü salgını patlak verdiğinde okulları ve kamusal alanları kapatmak için erkenden harekete geçen Avusturya’da da bazı işletmeler açılmaya başladı. Yapı marketler ve peyzaj mağazaları açıldı, 1 Mayıs’tan itibaren ise alışveriş merkezleri ve kuaförlerin açılması öngörülüyor.

Yüzlerce dükkanın haftalar sonra tekrar açıldığı Avusturya’da öncelikli olarak 400 metrekareden küçük dükkanların iş başı yapmasına karar verildi.

YAPI MARKETLERİN ÖNÜNDE UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU 

Önlemlerin hafifletilmesiyle başkent Viyana’da yapı marketlerin önünde uzun kuyruklar oluştu. Bu dükkanlardan birine girmek için bekleyen Ewald Wallner, “Bahçemde yapılacak işlerim var, önümüzdeki günlerde bununla uğraşmayı düşünüyorum” dedi.

Yapı marketlerin önünde uzun kuyrukların oluşmasıyla ilgili İçişleri Bakanı Karl Nehammer, “Bu marketler açık olacak. Her şeyi bugün halletmek zorunda değilsiniz” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.