Kadınlar Batman’da artan erkek şiddetini protesto etti

Kadınlar Batman’da artan erkek şiddetini protesto etti
Yayınlama: 30.04.2022

Batman’da bir ay içerisinde 6 kadının erkek şiddetine maruz kaldığını iki kadının da yaşamını yitirdiğini kaydeden kadınlar, erkek şiddetine karşın seyirci kalmayacaklarını belirtti.  

Son bir ay içerisinde Batman’da altı kadın erkek şiddetine maruz kaldı ve bunun sonucunda iki kadın hayatını kaybetti. Üç kadın ölümden döndü, bir kadın ise hayat mücadelesi veriyor. Batman’da artan erkek şiddetine tepki gösteren HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Batman Milletvekilli Feleknas Uca, görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz. Tevgera Jinên Azad( TJA),  Barış Anneleri Meclisi ile platform üyeleri Atatürk Park’ında toplanarak basın açıklaması yaptı

“Bir ay içerisinde 6 kadın şiddete maruz kaldı”

Grup adına açıklama yapan TJA Batman Sözcüsü Gülistan Sönük, son bir ay içerisinde kente 6 kadının erkek şiddetine maruz kaldığını iki kadının da yaşamını yitirdiğini açıklayarak,”Üç kadın arkadaşımız ölümden döndü, bir kadın arkadaşımız hayat mücadelesi veriyor. Bu sadece şiddetin görünen kısmıdır. Kadın intiharı adı altında kadın katliamlarını üstünü örtemezsiniz. Yaşamın hangi alanında olursa olsun erkek-devlet şiddetine maruz kalan bütün kadınların yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Şiddetin her türlüsünü reddediyoruz. Rengi, dili, dini, siyasi görüşü fark etmeksizin bütün kadınları ve toplumun bütün kesimine çağrımızdır gelin hep birlikte erkek-devlet şiddetine karşı mücadeleyi büyütelim” diye belirtti.

“İktidar kadın kazanımlarına saldırıyor”

Ülkeyi sınır ötesi operasyonlarla savaş ortamına koyan iktidarın Türkiye ve Kürdistan halkalarını yoksulluğa mahkum ettiğini belirten Sönük, yoksulluktan ve kaostan en çok kadınlar zarar gördüğünü belirtti. Kadınlar bu yoksulluğun bedelini çoğu zaman canlarıyla ödediğini ifade eden sönük,“ Asıl görevi kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak ve kadınlar için güvenli yaşam alanları oluşturmak olan iktidar ve güvenlik güçleri, bunun yerine kadınlara ve kadın kazanımlarına saldırıyor. Kadın mücadelesi yürüten kadınları gözaltı ve tutuklamalarla cezalandırıyor yürüttükleri kadın mücadelesinin hesabını soruyor. Büyük bir emek ve mücadele sonucu kazanılan İstanbul sözleşmesi bir gece tek-adam kararıyla fesh edildi. Tek-adam kararından güç alan erkek egemen zihniyet her geçen gün şiddetini daha da arttırdı. Kadınların bütün yaşam alanlarını şiddet alanına çevirdi” dedi.

“Erkek şiddetine seyirci kalmayacağız”

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran,  kadına yönelik şiddetin her geçen gün artığını belirterek, “Bugün il binamız önünde bir kadına yönelik bir saldırı oldu. Parti binamızın önünde 24 saat pusu kuran, taciz boyutuna varan takip ile bizi takip eden kolluk bu olay karşısında kılını bile kıpırdamadı. Ve izlemede kaldı. Kadına yönelik şiddetin politik olduğunu bu yüzden söylüyoruz.  Cezasızlık politikası erkeği şiddete sürüklüyor. Ve bu kadının katledilmesine sebep oluyor. Biz açıklama yaptığımızda bütün Batman Emniyet Müdürlüğü’nü hemen karşımızda buluyoruz.  Biri bir twit atsın hemen gözaltına alınıyor. Ancak kadın şiddete uğrarken, katledilirken seyrediyor.  Bu kentte bir ay içerisinde 6 kadın şiddete maruz kaldı. 2’si katledildi. Bunu izleyen kolluk  açıklamayı ablukaya alabiliyor.  Biz kadınlar olarak buna seyirci kalmayacağız, erkek devlet zihniyetine karşın alanlarda olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Açıklama “Susmuyoruz, korkmuyoruz, ittiat etmiyoruz” ve “Jin jiyan azadî” sloganları ile son buldu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.