ŞIRNAK- Silopiya ilçesinde 8 Mart yürüyüşü düzenleyen kadınlar, “Kadınların mücadelesi, ‘Jin Jiyan Azadî’ felsefesiyle büyüyor. Mücadelemizin karşısında kimse duramaz” dedi. 

Şırnak’ın Silopiya ilçesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde “Dem dema Jin Jiyan Azadiyê ye” şiarıyla yürüyüş gerçekleştirdi. 

Çok sayıda kadının katıldığı yürüyüş Cudi Mahallesi’nden başladı. “Dem dema Jin jiyan Azadiyê ye” pankartının ve Nagihan Akarsel, Evin Goyi, Deniz Poyraz, Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın da aralarında olduğu kadınların fotoğraflarını taşıyarak HDP binası önüne yürüdü. 

Yürüyüş boyunca “Jin, jiyan, azadî,” “Bijî 8’ê Adarê” sloganlarını haykıran kadınlar katledilen kadınlar anısına saygı duruşunda bulundu. 

‘ACILARIMIZ DA, TALEPLERİMİZ DE AYNI’

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Kürdistan’ın dört parçasında verilen kadın mücadelesine dikkat çekerek, “Dört parçada da zulme ve baskılara karşı direnen kadınları selamlıyoruz ve 8 Mart’larını kutluyoruz. 21’inci yüzyılda kadın iradesin saldırılara karşı mücadele ediyoruz. Kadınlar her alanda direniyor. Mevcut sistemi değiştirmek istiyor. Köleliğe ve zulme direnen kadınlar alanlarda. Kadınlar tacize, katletmeye ve tecride karşı seslerini daha gür bir sesle yükseltiyor. Bugün kadına yönelik saldırılar sadece ülkemizde değil, dünyanın her yerinde görülüyor. Kürt kadınları ne çekiyorsa Arap, Türk ve Arjantinli kadınlar da aynı acıyı çekiyor. Acılarımız da taleplerimiz de aynıdır.”

‘MÜCADELEMİZ ZİRVEYE ULAŞTI’

Kadınların zulme boyun eğmeyeceğini belirten İmir, “Bizler üstümüze giydirilen köle elbisesini yırttık. Onun için düşmanca mücadelemize saldırıyorlar. Tüm amaç ve hedeflerinde kadınlar var. Ama her bu saldırılar her seferinde mücadelemize çarpıyor. Bu zihniyete, bu sisteme karşı direnen kadınları tutuklayarak, gözaltına alarak intikam almak istiyorlar. Ama amaçlarına ulaşamıyorlar. Bu yıl kadınlar bütün bu saldırılara karşı mücadelesini zirveye taşıdı.  Ayla Akat Ata, Leyla Güven gibi mücadele eden nice kadın arkadaşımız tutuklandı. Bu uygulamalarla mücadelemizi zayıflatmak istiyorlar. Ancak kadınlar bu engelleri de aşacaktır. Bugün kadınların bir saç teli beraberinde isyanı getiriyor. Toplum artık kadınların özgür olmadığı bir toplumun zayıf bir toplum olduğunun farkında. Bizler buna karşı mücadele ediyoruz. Düşmanlıkla saldırıyorlar. Bugün cezaevlerinde, sokaklarda, Meclis’te kadınların sesini kısmak istiyorlar. Köle kadınlar yaratmak istiyorlar. Ama boyun eğmiyoruz. Bugün mücadelemizi hedef gösterenlerin saltanatları sarsılıyor. Tecride, baskıya ve doğanın yok edilmesine karşı her alanda mücadele ediyoruz.”

‘HER GÜN ALANLARDA OLACAĞIZ’

Konuşmasının sonunda mücadeleyi güçlendirme ve büyütme mesajı veren İmir, iktidarın deprem sürecindeki politikalarını hatırlattı.

Her gün alanlarda olacaklarını söyleyen İmir, “Kadınların mücadelesi, ‘Jin Jiyan Azadî’ felsefesiyle büyüyor. Bizler sadece 8 Mart’ta değil her gün alanlarda olacağız. Bu mücadelemizin karşısında kimse duramaz.” 

Eylem, “Jin Jiyan Azadî” sloganlarıyla sona erdi.