Karayazı’da binler buluştu: Tek çözüm gücü HDP’dir

Karayazı’da binler buluştu: Tek çözüm gücü HDP’dir
Yayınlama: 12.11.2022

Binlerin katıldığı Karayazı buluşmasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kürtler başta olmak üzere ezilen, ötekileştirilen kimsenin iki kutba mahkum olmadığını belirterek, Kürtler, “Bizim 3’üncü yolumuz var” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Serhat temaslarının ikinci gününde Erzurum’un Karayazı ilçesinde halk buluşmasına katıldı.  Sabah saatlerinde Kars’tan Karayazı’ya geçen Buldan, ilçe girişinde karşılandı. Ardından konvoy ile ilçe merkezine geçen Buldan, binlerce kişinin toplandığı HDP ilçe binası önüne geldi. Burada halkın slogan ve coşkusuyla karşılanan Buldan, ardından il binası önünde kurulan sahnede halka seslendi. 

‘MECALLERİ KALMADI’ DİYENLERE CEVAP OLSUN

Karayazı’nin “Mecalleri kalmadı” diyenlere cevap verdiğini söyleyen Buldan, “Bu güzel görüntü, bu kararlı duruş, bu cesaret Ankara’ya kapak olsun. Bizi yok sayanlara kapak olsun, ‘mecalleri kalmadı’ diyenlere bu görüntüler yeter. Artık halkımız baskılara meydan okuyor. Halkımız bu baskılara meydan okumakla sınırlı kalmıyor ‘biz partimize sahip çıkıyoruz’ diyor. Halkımız, ‘Biz Kürdüz Kürt diyor’, ‘Biz her türlü baskılara karşı ayakta kalmasını hakkını isteyen hukukunu isteyen bir halkız’ diyor. Bugün Kürt halkı yalnız değil. Yanımızda yoldaşlarımız, dostlarımız, bileşenlerimiz ittifaklarımız var. Hüda Kaya’mız Murat Çepni’miz ve Sıddık Taşlarımız var. Biz bu yoldaşlarımızla Türkiye halklarının, Türkiye toplumunun geleceğine ve yarınlara dair önemli kararlar alıyoruz” diye konuştu. 

ACIMASSIZCA BİZE SALDIRIYORLAR

Buldan konuşmasına şöyle devam etti: “Bir seçim sürecine yaklaşıyoruz. Bu seçim süreci Türkiye tarihini değiştirecek olan bir süreç. Seçimler Türkiye açısından kritik. Ama seçilecek olan başkan ve milletvekilleri de Türkiye’nin geleceğini belirleyecek olan insanlar olacak. O yüzden bizler HDP olarak yollardayız.  Edirne’den Colemêrg’e Agirî’den Qers’e İstanbul’dan Qereyazî’ye kadar her yerdeyiz, her yerde olmaya devam edeceğiz. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olması. AKP ve küçük ortağı MHP’nin tam 7 yıldır acımasızca HDP’ye karşı bir müdahalesi, baskısı var. Her türlü zorbalığı, her türlü zalimliği HDP üzerinde uygulayan bir yönetim anlayışı var. AKP yönetimi bugün HDP’nin varlığından, HDP’nin siyasetinden rahatsız. AKP hükümeti bugün bütün bu uyguladıkları haksızlık ve hukuksuzlukları HDP’nin siyasetinden rahatsız olduğu için yapıyor. Bu kadar zalimliği, zorbalığı, demokratik siyaset yürüten bir partiye rahatsızlık duyduğu için yapıyorlar. Çünkü onlar karanlıktan, talandan, yolsuzluktan besleniyorlar. Onlar hırsızlıkla geçiniyorlar. Bu ülkenin bütün kaynaklarını 5’li çetelere aktarmakla geçiniyorlar. Kendi geleceklerini garanti altına almaya çalışıyorlar. Ama Türkiye’yi açlıktan yoksulluktan sefaletten ve ekonomik krizin içerisine sürüklemekten geri durmuyorlar. 

ONLARA BİAT ETMEYECEĞİZ

Bugün Türkiye’de açlığın yoksulluğun sefaletin en derin yaşadığı yerlerden birisidir Qereyazî. Esnafın, çiftçinin, işçinin halini bugün Qereyazî halkı çok iyi biliyor ve derinden yaşıyor. İşte kendi geleceklerini garanti altına alan AKP ve MHP ittifakı halkın geleceğiyle ilgilenmiyor. Halk yoksulluk mu yaşıyor açlık mı yaşıyor sefalet mi yaşıyor bilmiyorlar bu durum onları ilgilendirmiyor. Onların ilgilendiren tek şey HDP’nin varlığı ve kendi gelecekleri çünkü biliyorlar ki HDP her yerde onların haksızlığını ve hukuksuzluğunu yüzlerine vuran tek parti. Bunun için bizimle bu kadar uğraşıyorlar. Bunun için cezaevleri HDP’lilerle dolu, bunun için bütün belediyelerimize kayyım atadılar. İşte bunun için HDP’ye kapatma davası açtılar. Bunun için Kobanê kumpas davası yürütüyorlar, bunun için vekillerin dokunulmazlıklarını kaldırmayı hiç bir zaman gündemlerinden düşürmüyorlar. Neden? Çünkü AKP rejiminin önünde tek engel HDP’dir. Onlara biat etmeyeceğiz, önlerinde asla diz çökmeyeceğiz. Şimdi AKP hükümetinin haksızlıkları, hukuksuzlukları saymakla bitmez. Ve bu kadar rahatsız olmalarını da elbette ki anlıyoruz. Çünkü HDP onların önünde en büyük engel olmaya devam edecek.

90’LI YILLARI KİMSE UNUTMASIN

Şuan 6’lı masada da bize saldıranlar var. Dün bir açıklama yaptım bunun üzerine bana bir cevap yazdılar. Bunları söylemeye devam edeceğiz. Bu ülke failli meçhulleri unutmadı unutmayacak. Bu ülke köy yakmaları, yıkmaları unutmadı unutmayacak. Bu ülke 12 Eylül dönemlerinde işkence tezgahlarında Kürtlere uygulanan zulmü unutmadı unutmayacak, Kürtlere dışkı yedirdiğini unutmadı unutmayacak. Hiç kimse 90’lı yılları unutmayacak. Onlar da bu kurnazlığı yapmasın. Kürtlerin hafızası, Kürtlerin beyni her zaman için geçmişi hatırlar. Bundan sonra da hatırlayacak. Biz artık 90’lı yılları yaşamak istemiyoruz. Biz 90’lardaki faili meçhullerin tekrardan bu ülkeye gelmesine asla izin vermeyeceğiz. Çünkü bizim yolumuz, demokrasi yoludur. Bizim yolumuz, barış yoludur. Bizim yolumuz adalet yoludur. Bu ülkeye adaleti de barışı da özgürlükleri de getireceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz. İki tane ittifak var biliyorsunuz. 

İKİ BLOK DA SORUNLARI ÇÖZEMEZ

Bu her iki ittifakın da başta Kürt sorunu olmak üzere bu ülkenin sorunlarını asla çözecek yerden baktıklarını görmüyoruz. Her iki kutup da Alevi sorununa da, Kürt sorununa da, demokrasi sorununa da, kadınların sorununa da gençlerin geleceğine dair hiç bir somut adım atmadılar ve buna dair somut projelerini ortaya koymuyorlar. Dolayısıyla Türkiye halkları başta olmak üzere, Kürtler, bu ülkede ezilenler, ötekileştirilenler, kutuplaştırılanlar, yok sayılanlar bu her iki kutba ne mahkum ne de mecburdur. Bizim 3’üncü yolumuz var. Emek ve Özgürlük dediğimiz yeni bir ittifakımız var ve bu ittifakla birlikte Türkiye’nin geleceğine, Türkiye’nin yarınlarına, Kürt sorunun çözümüne, Alevi toplumunun eşit yurttaşlık hakkına, kadınların katledilmediği bir Türkiye’ye, gençlerin geleceğine güvenle bakacağı yarınlara çözüm olacak tek olan tek ittifak Emek ve Özgürlük Bloğudur. Bunun içerisinde demokratik siyaset yapan başta HDP ve partilerdir. 

TEK ÇÖZÜM GÜCÜ HDP’DİR

İşte biz seçimlere bu saiklerle hazırlanıyoruz. Yani Türkiye’nin geleceğine damga vuracak, demokrasi sorununa da diğer bütün sorunlara da ekonomi sorununa da çözüm bulacak projelerle birlikte seçimlere hazırladığımızı belirtmek istiyorum. Çünkü çözüm gücü biziz. Çözüm gücü bugün Türkiye’de HDP’dir ve çözüm gücü olmaya da devam edeceğiz. Biliyoruz ki bu ülkenin bize ihtiyacı var. Türkiye toplumunun bize ihtiyacı var. Türkiye’de yaşayan halkların kadınların, gençlerin, bizlere ihtiyacı var. Söz veriyoruz size; sizlerin istediği, hayal ettiği, arzu ettiği bir Türkiye’yi ve yarınları hep birlikte mücadelemizle ve direnişimizle hayata geçireceğiz. 

ANKETELER HDP’Yİ YÜZDE 15’İN ÜZERİNDE GÖSTERİYOR

Büyük haksızlıklar yapıyorlar. Herkes bunun farkında. Sizin seçtiğiniz belediye eşbaşkanlarınızı görevden aldılar yerlerine kayyım atadılar. O kayyımlar bugün sanki seçmiş olduğunuz belediye başkanlarıymış gibi görevlerinin başına geçmişler. Görev demeyelim de atandıkları yere gitmişler. Qereyazî halkı kararlı. Bir dahaki yerel seçimlerde kayyımlar arabayla değil yürüyerek Ankara’ya gidecek. Gidip sarayda kendilerine yer arasınlar. Gidip sarayda kendilerine koltuk bulsunlar. Karayazı halkı kendi iradesini seçer. Karayazı halkı kendi belediye eşbaşkanlarını seçer. O yüzden hiç kimse önümüze engel olarak çıkamayacak. Bizler var olduğumuz sürece bir kez daha yerel seçimlerde de üstün başarılara sahip olacağız. Ama onun öncesinde genel seçimler var, biraz önce ifade ettiğim tarihi seçimler var. Erzirom’da da milletvekili çıkaracağımız bir potansiyelimiz var. Qereyazî bunu gösteriyor, siz bunu gösteriyorsunuz, Erzirom’dan da milletvekili arkadaşlarımızı mutlaka seçeceğiz. Bunun için rehavete kapılmaya gerek yok. Şuan anketler bizi yüzde 15’in üzerinde gösteriyor ama biz rehavete kapılmıyoruz, gece gündüz çalışıyoruz çalışmaya devam edeceğiz.

BÜYÜK KAZANACAĞIZ

Burada da her bir arkadaşım, yani sizler birer eşbaşkan olarak, milletvekili olarak, birer yönetici olarak girmediğiniz ev, dokunmadığınız yürek, sıkmadığınız el asla kalmasın. Herkesi ikna etmek ve partimize sahip çıkmaya, bu mücadeleye içerisinde yer almaya şimdiden başlaması gerekiyor. Durmak yok, seçimlere kadar çalışacağız. Kazanacağız, başaracağız, büyük kazanacağız, büyük başaracağız. 

Açıklamanın ardından Buldan, esnafları ziyaret etti.