Katalan Milli Takımı için FIFA-UEFA’ya başvuru

Marc Bartra ve Martin Montoya gibi eski Barcelonalı oyuncular ve Gerard Pique de Katalonya Milli Takımı’nda forma giyiyor.

Katalan Milli Takımı için FIFA-UEFA’ya başvuru
Yayınlama: 17.12.2020

İspanya’daki özerk bölgelerden olan Bask Bölgesi’nin futbol federasyonu İspanya’dan ayrılarak bağımsız bir milli takım oluşturabilmek için FIFA ve UEFA’ya başvurdu.

Inside World Football’da yer alan haberde, Bask Futbol Federasyonu’nu temsilen bir heyetin FIFA ve UEFA’ya giderek tam üyelik başvurusu yaptığı belirtildi. Bask Futbol Federasyonu yaptığı açıklamada, 2018 genel kurulunda yapılan oylama sonrasında alınan kararın resmiyete kavuştuğunu ve Bask toplumunun uluslararası alanda temsil edilmesinin istendiği belirtildi. İspanya’da bulunan 17 özerk bölgeden birisi olan Bask, mali özerlik başta olmak üzere birçok ayrıcalığa sahip. Euskadi olarak bilinin Bask Milli Takımı, 1915’te kurulmasına rağmen hiç resmi maça çıkmadı. Britanya’nın denizaşırı bölgesi olan Cebelitarık, 2013 yılında UEFA, 2016 yılında da FIFA tarafından tanınmış ve şampiyonalara katılmaya hak kazanmıştı. Bask Futbol Federasyonu adına konuşan federasyon avukatı David Salinas Armendariz, yasal açıdan başvurunun sorunsuz ve meşru olduğunu, bağımsız devlet olmayan Avrupa’daki özerk iki bölgenin daha önce FIFA ve UEFA tarafından tanındığını belirtti.

İspanya’daki özerk bölgelerden birisi olan Katalonya da kendi milli takımına sahip bölgelerden birisi. Marc Bartra ve Martin Montoya gibi eski Barcelonalı oyuncular ve Gerard Pique de Katalonya Milli Takımı’nda forma giyiyor.

İSPANYA FUTBOL FEDERASYONU’NUN YAPISI

İspanya’daki 17 özerk bölge, İspanya Futbol Federasyonu hariç kendi futbol federasyonları sahip. Bu federasyonlar bulundukları bölgeleri temsil ederken hepsi İspanya Futbol Federasyonu’nun birer yönetim organı şeklinde çalışmakta. Özerk bölge federasyonları bölgesel turnuva ve amatör düzeydeki yerel organizasyonları düzenlemekle yükümlü.