Konya’nın Meram ilçesinde aynı aileden 7 kişinin öldürülmesi sonrası katliamın ırkçı saiklerle yapılıp yapılmadığı konusunda aileden açıklama geldi.

Yaşar Dedeoğlu’nun kuzeni İzzet İnik, iki ailenin barışma aşamasında olduğunu belirterek saldırının planlı olduğuna işaret etti.

‘PROFESYONELCE ORGANİZE EDİLMİŞ BİR KATLİAM’

Dedeoğlu ailesinin adını vermek istemeyen bir yakını akrabası katliamın profesyonelce organize edildiğini ifade etti. Yaşanan olayı güvenlik kamerası kayıtlarından izlediğini belirterek, “Evin güvenlik kamerası kayıtlarını izledim. Görüntülerde iki kişi var. Öldüren kişi, evin içine girerek önce bahçedekileri sonra da evin içindekileri öldürüyor. Hepsinin de kafasına ateş etmiş ve daha sonra evi benzinle ateşe veriyor. Diğer kişi ise o esnada arabada bekliyor. Olayı yapan kişilerin yüzleri de net şekilde görülüyor. Bu kişiler Dedeoğlu ailesinin husumetli olduğu kişiler değil. Ama daha önce yapılan saldırıya husumetli oldukları aileden olmayanlar da katılmış. Ama burada bir detay daha var. Katliamdan sonra husumetli aile de evinde yok ve evleri hâlâ boş. Burada profesyonelce organize edilen bir katliam yaşanmış” diye konuştu.

‘İLK SALDIRI SONRASI EVE KAMERA KOYULDU’

Kurban bayramında aileye yapılan saldırı nedeniyle eve kamera takıldığını anlatan İzzet İnik olayla ilgili şunları söyledi: “Yaşar Abi 14-15 sene önce soyadını değiştirdi. Kendisi 1999 yılından beri bu mahalledeydi. 11-12 sene önce de şimdiki evini yaparak buraya yerleşti. Dün akşam haberlerde Süleyman Soylu ve diğerlerinin konuşmalarını dinledim. Onlar da haklı. Olayın büyümemesi, kapatılması için başka taraflara çevirdiler. Ama olayın içini biz çok iyi biliyoruz. Evdeki bu kamerayı bayramdan sonra taktırdık. Çünkü bunların yine geleceğini biliyorduk. Biz çok mücadele ettik. Yaşar Abi’ye ‘Bu mahalleden gidelim’ dedik. O istemedi. ‘Burada kimse bana karışmaz, 70 yaşında adamım, kimsenin etlisine sütlüsüne karışmıyorum’ dedi. Olayın başlangıcı, 11 sene öncesine dayanıyor. Bu arkadaş o zaman patos vuruyormuş. Yaşar Abi de yardım ediyormuş. Sonra yanına iki Vanlı almış yevmiyeli. Vanlı arkadaşlara küfür edip, Kürt davası yapınca aynı bu şekil, Yaşar Abi de kızmış. ‘Oğlum ben de Kürdüm, bana dokunuyor, benim yanımda niye bunlara böyle kızıyorsun’ demiş. Kavga falan olmamış. Sadece kırgınlık olmuş, o günden sonra kimse kimseye selam vermemeye başlamış.”

‘İKİ AİLEYİ BARIŞTIRMAK İÇİN ARAYA BİRİLERİ GİRDİ’

Ramazan bayramında aileye 45-50 kişinin saldırdığı olayla ilgili de bilgi veren İnik, “Bir çocuğun karşı evden torpil atması ve motoru çalmasıyla olaylar fişekleniyor. Yaşar Abi, bu duruma biraz kızıyor ve eve geçiyorlar. Sonra 45-50 kişi gelip aileyi çoluk çocuk dövüyor. Hepsi hastanedeydi, 20 gün yoğun bakımda olanlar vardı. Avukat Abdurrahman Karabulut, herkes çok mücadele etti, bu insanları salmayın diye. 7 kişiyi aldılar, onları da 3-4 gün arayla saldılar” dedi. İki aileyi barıştırmak için araya girenler olduğunu ve ailelerin barışma aşamasında olduğunu anlatan İnik, Ramazan bayramından bu yana aralarında hiçbir sorun yaşanmadığını vurguladı. “Hatta Yaşar Abi ‘bir şey yok, kapandı gitti bu mevzu’ dedi. Kimi diyor tefeciler geldi vurdu, Vanlılar geldi vurdu. Vanlı niye gelsin vursun? Olayı çarpıtıyorlar. Kimseyle kan davası yok” diyen İnik, eve giren kişinin 7 kişiyi vurduktan sonra arabasından bidonla benzin alıp evi ateşe verdiğini söyledi.