Katliam protestosu davasında polisler tanık olarak dinlenecek

Katliam protestosu davasında polisler tanık olarak dinlenecek
Yayınlama: 13.01.2022

Suruç Katliamı protestosu nedeniyle 10 kişi hakkında açılan davada, gözaltı tutanaklarında imzası bulunan 3 polis tanık olarak dinlenecek. 

Urfa’nın Suruç ilçesinde sosyalist gençlere yönelik gerçekleşen katliamı 20 Temmuz 2021’de İzmir’in Karşıyaka ilçesinde protesto eden 10 kişi hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması Karşıyaka Adliyesi’ndeki 10’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan Güngör Didar Gül, Seyithan Korkmaz, Ertürk Yılmaz, Özgün Avcı, İsmal Coşkun, Ali Çadırcı, Hejar Al, Murak Aksoy ile avukatları Ayşe Kaymak, Beste Salman ve Kamil Ağaoğlu duruşmada hazır bulundu. Sanıklardan Meryem Yıldırım ve Sinan Aktağ ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, iddianame okundu. Ardından müdafi avukatları, dosyadaki mevcut CD görüntülerinin hukuka aykırı olarak elde edildiğini belirterek, buna ilişkin müvekkillerine soru sorulmamasını ve hukuka aykırı olarak elde edilen delillerin dosyadan çıkartılmasını istedi.

POLİS SALDIRISI

Sanıklar, 20 Temmuz 2021 tarihinde Suruç’ta katledilen arkadaşlarını anmak için anayasal hakları olan yürüyüş ve açıklama yapmak istediklerini ifade ederek, polisin o gün hiçbir uyarı yapmadan kendilerine saldırdığını söyledi. Polislerin önlerine kalkanlar ile barikat kurduğunu belirten sanıklar, polislerin daha sonra kendilerine ters kelepçe taktığını, polislerce darp edildiklerini ve polis aracında hakaretlere maruz kaldıklarını dile getirdi. Sanıklar, beraat talebinde bulundu.

‘İDDİANAMEYİ KABUL ETMİYORUZ’

Müdafi avukatları, müvekkillerinin beyanlarına katıldıklarını kaydederek, iddianamenin hazırlanma şeklini kabul etmediklerini ve dosyadaki bilirkişi raporuna göre, iddianame düzenlenmemesi gerektiğini ifade etti. Avukatlar, iddianame içinde yer alan hususların göz önünde bulundurularak, müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.

POLİSLER TANIK OLARAK DİNLENECEK

Mahkeme heyeti, “kademeli ve orantılı” şekilde şahısların gözaltına alındığına dair tutulan tutanak imzası bulunan polislerden 3’ünün tanık olarak dinlenmesine karar vererek duruşmayı 19 Nisan’a erteledi.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Öte yandan sosyalist gençlik örgütlerinin adliye önünde yaptıkları açıklamada, “Suruç için adalet diyenleri değil katilleri yargılayın” yazılı pankart açılarak sık sık, “Suruç için adalet herkes için adalet” sloganı atıldı. Açıklama yapan Özge Doğan, Suruç katliamın gerçek faillerinin açığa çıkartılmadığını belirterek, faillerin ortaya çıkması ve adil yargılamaları için mücadele ettiklerini aktardı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.