Kayıp yakınları Apê Musa’nın faillerini sordu

Kayıp yakınları Apê Musa’nın faillerini sordu
Yayınlama: 17.09.2022

BATMAN- Kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi, bu haftaki eylemlerinden katledilen ve zamanaşımı süresi 20 Eylül’de dolacak olan Kürt gazeteci Apê Musa’nın yaşam öyküsünü anlatarak, faillerini sordu. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” eyleminin 546’ncı haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelerek, açıklama yaptı. Eylemde, 20 Eylül 1992’de katledilen Kürt gazeteci ve yazar Apê Musa’nın (Anter) hikayesi okunarak,  failleri soruldu. Eyleme kayıp yakınları ve İHD üyelerinin yanı sıra, Anter’in oğlu Dicle Anter katıldı.

ÖĞRENCİLİK YILLARINDA GÖZLATINA ALINDI 

İHD Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız, Apê Musa’nın yaşam öyküsünü özetledi: “Musa Anter 1920 yılında Mardin’e bağlı Nusaybin ilçesinin Eskimağara köyünde doğdu. İlkokulu Mardin’de okuduktan sonra ortaokul ve liseyi Adana’da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1944 yılında Ayşe Hale ile evliliğinden 3 çocukları bulunmaktadır.  İlk kez gözaltına alınması öğrencilik yıllarında oldu. 

İDAMLA YARGILANDI 

İleri Yurt gazetesini çıkaran Anter, yayımladığı Kürtçe şiiri ‘Qimil / Kımıl’sebebiyle 1959 yılında 49’lar davasında idamla yargılandı. Devrimci Doğu Kültür Ocakları, Halkın Emek Partisi, Mezopotamya Kültür Merkezi ve İstanbul Kürt Enstitüsü’nün kurucularındandı. 27 Mayıs Darbesi’nde aftan yararlanarak serbest kalan Anter, cezaevinden çıktıktan sonra Deng, Barış Dünyası ve Yön dergilerinde yazdı. 1963’te 23’ler davası ile tekrar cezaevine girdi. 12 Eylül Darbesi’nde Kürtçülük propagandası yapmaktan tutuklandı. Toplam 11,5 yıl hapis yattı.”

SİLAHLI SALDIRIYA UĞRADI 

Apê Musa’nın 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’ın Seyrantepe mahallesinde uğradığı silahlı saldırıda sol bacağına iki, kalbi ve kafasına birer kurşun sıkılarak öldürüldüğünü ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: “Eski JİTEM elemanı Abdülkadir Aygan; Anter’in, kendisinin de içinde bulunduğu tim tarafından JİTEM için öldürüldüğünü söylemiştir. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz’ın isteği üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş’ın hazırladığı Susurluk Raporu’nda, Anter cinayetinin Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından planlanıp uygulandığı yer almıştır. 

FAİLLER BULUNMAK İSTENNMEDİ 

Ape Musa’nın faillerini JİTEM itirafçılarının beyanlarından cinayeti işleyenlerin devletin karanlık odakları olarak bilinen JİTEM’in üstlendiği aşikar olmasına rağmen failler bulunmak istenmedi. Mahkemeler yıllar sürdü. Yapılan yargılama artık bir cezasızlık politikasına döndü. 30 yıla dayanan davanın 36’ncı duruşması Ankara’daki Sıhhiye adliyesinde bulunan Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yargılamanın son celsesinde duruşma zamanaşımı süresinden bir gün sonraya yani 21 Eylül 2022’e ertelendi.”