Kayyım ‘Güvenlik Soruşturması’ gerekçesiyle 33 kişiyi işten attı

Kayyım ‘Güvenlik Soruşturması’ gerekçesiyle 33 kişiyi işten attı
Yayınlama: 05.03.2022

Diyarbakır’da kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi,  kurslarda eğitim veren 30’un üzerinde antrenörün işine son verdi.

Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sümerpark’ta çeşitli branşlarda açılan kurslarda eğitim veriliyordu. Farklı alanlarda açık olan kurslarda eğitim veren antrenörler, aniden işten çıkarıldı. “Güvenlik soruşturması” gerekçesi ile işten çıkarılan kişi sayısının 33 olduğu, bu sayının artabileceği belirtiliyor.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI GEREKÇESİ İLE İŞTEN ÇIKARILDILAR

“Güvenlik soruşturması” gerekçesi ile işten çıkarılanlar Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı bünyesinde çalışıyordu. Halk Eğitim bünyesinde çalışan antrenörler, belediyeye bağlı kurslarda eğitim veriyordu. Çalışanların büyük bir bölümü kadınlardan oluşuyordu. Pazartesi günü kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından aranan 30’un üzerinde antrenör, “Güvenlik soruşturması” gerekçesi ile işlerine son verildiğini bildirdi. Aniden böyle bir bildirimle karşılaşan çalışanların bu duruma itirazı olsa da pek işe yaramadı.  Daire başkanlığı yetkilileri tarafından aranan çalışanlar, “Karar valiliğin. Bizim yapacağımız bir şey yok” diyerek geri adım atmadı.

ÇALIŞANLARA “BİR DAHA KURUMLARDA ÇALIŞAMAZSINIZ” TEHDİDİ

Çalışanlara işten çıkarılma kararı sözlü olarak bildirilmişti. Buna karşı çalışanlar “O zaman neden işten çıkarıldığımızı bize yazılı olarak bildirin” demesi üzerine daire başkanlığı, “Hayır yazılı olarak bildirilmeyecek. Kursları kendiniz kapatın. Kapatmamanız durumunda, güvenlik soruşturması gerekçesi ile kurslar kapatılırsa siz bir daha kamuda çalışamayacaksınız” diyerek işten çıkardıkları çalışanlarına gözdağı verdi.

KARAR SÖZLÜ OLARAK BİLDİRİLDİ

+Gerçek’e konuşan mağdurlar, işten çıkarma kararının keyfi olduğunu söyledi. Mevcut çalışanlarının yeni işe başlamadığını, yıllardır orada çalıştığını anlatan çalışanlar, “Güvenlik soruşturması varsa daha önce neden işe alındık. Böyle bir şey yok. İşten çıkarılma gerekçesini yazılı olarak istedik, sunmadılar. Mesaj yazdık cevap vermediler. Sadece sözlü olarak ‘Güvenlik soruşturması’ gerekçesi ile işten çıkarıldığımızı aktardılar” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

İŞTEN ÇIKARMA KARARI VALİLİĞİN

 “Güvenlik soruşturması” gerekçesi ile işten çıkarılanlar yeni alım değil. İşten atılanlar arasında 2 yıldan fazla çalışan da, bir yıldır çalışan da var. İşten çıkarıldıklarını öğrenen çalışanlar görüşmediği yetkili kalmadı. “Neden işten çıkarıldıklarını” sordukları birim müdürü,  “Sizin güvenlik soruşturmasında devlet memuru olmanızı engelleyecek bir durum yok” cevabını vererek, kararın valilik tarafından alındığını, bu konuda bir şey yapamayacaklarını iletti.

ÇALIŞANLAR İLE İLGİLİ EMNİYETTEN BİLGİ İSTENDİĞİ İDDİA EDİLDİ

Bu karara rağmen çalışanlar başka aracılarla neden işten atıldıklarını öğrenmeye çalıştı. Yetkililerin çalışanlara aktardığı bilgiye göre işten atılma kararı aynı zamanda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımına ait.  İddiaya göre Emniyetten çalışanlar ile ilgili inceleme yapılmasını bizzat vali istemiş. İşten atılma kararlarının emniyet talebi ile valilik tarafından verildiği belirtiliyor.  Valiliğin bu incelemeyi çok sayıda kişi hakkında istediği  iddia ediliyor. Ancak işten atılanların haklarında herhangi bir soruşturmanın olmaması akıllarda soru işareti bırakıyor

İşsiz kalanlar ağırlıklı olarak evli Ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde bu işten atılmalar mağduriyet yaratmış durumda. Sözlü bildirim dışında cevap verilmeden çalışanlar kurslarını kapatmaya başladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.