Kayyım kanalizasyonu Batman Çayı’na bağladı

Kayyım kanalizasyonu Batman Çayı’na bağladı
Yayınlama: 30.05.2022

Kayyım yönetimindeki Batman Belediyesi’nin kanalizasyon suyunu Batman Çayı’na bağlaması nedeniyle çevreye kötü kokular yayılıyor. 

Kayyım yönetimindeki Batman Belediyesi, şehrin kanalizasyon suyunu Batman Çayı’na bağladı. Arıtılmadan çaya dökülen lağım suları nedeniyle çevreye kötü kokular yayılıyor. Lağım suyu, yine çayda kirliliğe neden olurken, içindeki canlıların yaşamlarını tehlikeye atıyor.

ÇAYIN ÖNEMİ

Ekolojist Hüseyin Akıl, kentin önemli kaynaklarından Batman Çayı’nın kirletilmesine tepki gösterdi. Batmanlıların yaşam alanlarına her geçen gün büyük zararlar verildiğini söyleyen Akıl, “Kent halkının nefes aldığı 12 bin yıllık Hasankeyf yok edildi. Doğanın müthiş olduğu yerler yasak bölge ilan edildi. Kent halkı nefes alamayacak duruma getirilmiş. Şimdi de kent halkının nefes alabileceği bu yer kirletiliyor. Dicle Nehri ile birleşen ve Basra Körfezi’ne dökülen bu çayın yaklaşık 115 kilometresi Batman il sınırları içindedir. Çay üzerinde Batman Barajı kurulu, Kent adını da buradan alıyor. Bu çayın Batman halkı için önemi büyük” diye konuştu.

HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA

Çayın daha önce de kum ocaklarıyla tahrip edildiğine dikkati çeken Akıl, “Bir ülkenin dereleri, çayları, nehirleri o ülkeniz doğal ve kültürel mirasıdır” dedi. Batman Çayı’nın evsel atıklar, kum ocakları ve lağım sularıyla tehlikeli bir yer haline getirildiğini ifade eden Akıl, “Çay, Devlet Su İşleri’nin yanlış ıslahı, kum ocakları ve başka durumların tehdidi altındadır” diye kaydetti.

Akıl, şunları söyledi: “Önceliğimiz bu çayı kurtarmak olmalı. Zaten kum ocakları ile delik deşik edilmiş bir çay var. Doğal yaşam büyük zarar görmüş. Kanalizasyondan gelen kirlilik ise daha da büyük zarar veriyor. Bu zararın giderilmesi için kanalizasyon suyu için bir çalışma yürütülmeli. Bu su buraya döküldüğünde hem çevreye kötü bir koku yayıyor hem de canlılara zarar veriyor. Doğal yaşamı yok etmiş oluyor.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.