Kayyım tarafından Şengal Caddesi’nin isminin değiştirilmesine tepki gösteren Diyarbakırlı yurttaşlar, ‘Amaç asimile etmek’ dedi.

Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB), Bağlar ilçesinin Bağcılar Mahallesi’nde bulunan Şengal Caddesi’nin ismini değiştirdi. Belediyenin Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yönetiminde olduğu dönem caddeye verilen ismin değiştirilmesi kararı Nisan ayı Meclis toplantısında alındı. Karar sonrası, Êzidî Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı bölgenin ismi olan Şengal tabelası indirildi, yerine Osmanlı devletinin 4. Şeyhülislamı ve Fatih Sultan Mehmet’in hocası olan Molla Gürani isminin yazılı olduğu tabela dikildi. Cadde isminin değiştirilmesine tepki gösteren Diyarbakırlı yurttaşlar Serdar Demir ve Mehmet Ali Akman, kararın asimilasyon politikalarından bağımsız olmadığını vurguladı.

‘KAYYIM HALKIN İRADESİNİ YOK SAYIYOR’

Şengal’in Kürtler için tarihi bir öneme sahip olduğunu belirten Serdar Demir, “Kayyım siyasetinin sonucu olarak Şengal ismi değişti. Asimilasyonda ısrar ediyorlar. Kayyım halkın iradesini yok sayıyor. Şengal bizimdir, ideolojimizi yansıtıyordu” dedi.

‘BİZİ ASİMİLE ETMEYE ÇALIŞTILAR’

Mehmet Ali Akman da, karara ilişkin şunları söyledi: “Ne diye değiştirmişler, maksatları ne? Kayyım belediyeye geldiğinden beri bu tür değişiklikler yapılıyor. Yavaş yavaş caddelerin, okulların isimlerini ideolojilerine göre değiştiriyorlar. Cumhuriyetten sonra şehrimizin, köylerimizin, ülkemizin adını değiştirdiler. Bizi asimile etmeye çalıştılar. Kendileri gibi olmamızı istiyorlar. Eski fikirlerinde sabitler.”

SİPAN CADDESİ’NİN İSMİDE DEĞİŞTİ

Ayrıca kayyım, 25 Nisan 2021 tarihinde de merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Sipan Caddesi’nin ismini AKP’li eski bakan ve milletvekilli Abdulkadir Aksu’nun ismiyle değiştirdi.(MA)