Kayyım ve ‘ithal bürokratı’ kadınlara mobbing uyguluyor

Kayyım ve ‘ithal bürokratı’ kadınlara mobbing uyguluyor
Yayınlama: 28.04.2022

DAKAP, DBB kayyımı ile İBB’de şef iken Diyarbakır’a getirilerek daire başkanı yapılan Ali Yücel’in kadınlara mobbing uygulandığını belirterek, suç duyurusunda bulundu. 

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi (DBB) kayyımı ve yöneticileri tarafından mobinge maruz bırakılan Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) üyesi kadınlar için belediye önünde açıklama yaptı. “Emekçilere yönelik uygulanan baskı ve sürgünleri derhal durdurun” pankartının açıldığı açıklamaya, Tevgera Jinên Azad (TJA), Rosa Kadın Derneği, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve kentte bulunan kadın örgütleri temsilcileri katıldı. Açıklamayı kurumlar adına Tarım Orkam-Sen Genel Merkezi Kadın Sekreteri Serap Baysal okudu.

‘KAYYIMLAR MUHALİFLERİ HEDEF ALIYOR’

Kayyım atanan belediyelerde, dışardan atanan daire başkanlarının antidemokratik uygulamalarının muhalif tüm kesimleri hedef haline getirdiğine dikkati çeken Baysal, belediye emekçilerinin hiçbir hukuki gerekçesi olmadan açığa alındığını, sözleşmesinin feshedilerek işten atılmaya ve gözaltına alınmaya başladığını kaydetti. Baysal, “Belediye yöneticileri gasp ettikleri makam koltuklarında, hizmet için değil bölge halkını ve belediye emekçilerini aşağılayıcı bir tutumla, bir çok yolsuzluk, taciz, yüz kızartıcı suçlarla kendilerini var etmektedirler” dedi.

‘KADINLAR SÖZLÜ TACİZE MARUZ KALIYOR’

Kayyımların ve yönetici kadrosunun özellikle belediyelerde çalışan kadın personeller üzerinde sözlü taciz olmak üzere ciddi bir mobing ve baskısının söz konusu olduğunu belirten Baysal, yakın zamanda yaşanılan bir mobingi şöyle anlattı: “Belediyede çalışan kadınlar unvanları dışında sürekli farklı birimlere ya da ilçelere sürgün edilmektedir. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Daire Başkanı Ali Yücel’in yerel mahkeme kararını tanımadan hukukla dalga geçer gibi Yürütme Durdurma Kararı ile işe iade edilen TÜM BEL-SEN Şube Eşbakanı, aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi personeli Nihal Yanık, ismi geçen şahsın odasına giderek kendi alanı olan teknik kadrosunda çalışmak istediğini, görevlendirildiği Arşiv Şube biriminin kendisinin uzmanlık alanı olmadığını belirtmesi üzerine Yücel, ayağa kalkarak üstüne yürümüş, ‘haddini bil, sen personelsin, çık bu odadan bir daha da gelme’ diyerek aşağılayıcı, küçümseyici bir dil kullanmıştır. Yüzlerce personelin maruz kaldığı bu tavır, tutum ve üsluba rağmen ihraç ya da sürgün edilmek kaygısından ötürü hiç kimse ses çıkaramamaktadır.”

‘GÖREVİ KÖTÜYE KULLANIYORLAR’

Bahsi geçen şahsın bulunduğu makamı ve görevi kötüye kullandığına vurgu yapan Baysal, “İnsan Kaynakları Daire Başkanı Ali Yücel’in usulsüz bir şekilde kadro verme, kişiye özel yükselme sınavları açmak, işe hizmet alımı olarak aldığı personelleri sözleşmeli kadrosuna alarak hukuka aykırı bir şekilde Müdürlük verme, mühendislik kadroları açma ve yine Büyükşehir Belediyesine ait resmi araçla kendi memleketi olan Rize’ye yakınlarının taziyesine gitmekten çok iyi tanıyoruz . Kamu kurumlarının ve bu halka hizmet etmek için ayrılan bütçenin belediye yönetimi kadrosu tarafından kendi çıkar ve menfaatleri doğrultusunda kullanmaları suçtur” dedi.

SUÇ DUYURUSU

Bu kadar suç ve yolsuzluğa bulaşmış belediye yönetiminin hiçbir emekçiye karşı bu tavır ve tutumla yaklaşamayacağının altını çizen Baysal, “TÜM BEL-SEN Şube Eşbaşkanı Yanık, belediye personeli kimliğinden öte bir kadındır. Ne Yanık ne de başka hiçbir kadın emekçiye karşı böylesi bir tutumu asla ve asla kabul etmediğimizi, bu konuyla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğumuzu belirtmek istiyoruz. Cinsiyetçi ve tekçi politikalara karşı kadın dayanışmasından aldığımız güçle haklarımızı savunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

ALİ YÜCEL ÜÇ MAAŞ ALIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde şef olarak çalışan Rizeli Ali Yücel, 2020’de Diyarbakır’a getirilerek İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığına atandı. İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı ile birlikte belediyenin Personel A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olan Ali Yücel’in, üç ayrı maaş aldığı daha önce ortaya çıkmıştı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.