AMED– 528 T Plaka sahibinden valilik izni olmadan elden 20 bin TL bağış adı altında para toplayan DİTHAK-DER Başkanı Ahmet Arslan, belediyenin hak sahiplerinden aldığı 300 bin TL’lik bağış için “İl Valimizle görüştükten sonra, ‘bu bağışı yapacağız’ dedikten sonra bize bu yollar açıldı” dedi.

Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, çeşitli dönemlerde ticari taksi plakası alan ancak kent kapasitesi nedeniyle plakalarını pasife alan 528 hak sahibinin, plakalarını aktifleştirme isteğine karşı 300 bin TL istedi. Ancak hak sahiplerinin kendilerinden 300 bin TL istendiğine karşı açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri olayı inkâr ederek, 16 Aralık’ta yapılacak kura çekimiyle plakaların maliklerine teslim edileceğini öne sürdü. Ancak, ortaya çıkan belgeler, Büyükşehir Belediyesi’nin hak sahiplerinden şartsız, gönüllü bağış adı altında zorla 300 bin TL ücret aldığını kanıtladı.

Belediye, maliklerden imzalattığı bir belge ile gönüllü şartsız bağışta bulunduğuna dair beyan istedi. “Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığına” diye başlayan yazılı beyanda, Ekte sunduğum dekontta………………………. TL gönüllü (şartsız) bağışta bulundum. Gereğini arz ederim. …./…../2022″ ifadeleri yer aldı. Yazılı beyanla birlikte, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin taleplerini maliklerden para istemesinde aracı olan Diyarbakır T Plaka Hak Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin  (DİTHAK-DER) zorunlu bağış için dernek panosuna astığı yönergede, atılması gereken adımları anlattı. Yönergede, hak sahiplerinden Vakıfbank Merkez Şubesi’nde TR0001 5800 7284 6914 86 numaralı IBAN hesabına para yatırılması istendi. Yönergede, ayrıca el yazısıyla “Plaka kimin adınaysa sadece adı yazılacak. Dekontta sadece şartsız bağış yazılacak dekontla birlikte derneğe gelinecek” denildi.

verdik” ifadelerini kullandı.

‘BAĞIŞI YAPACAĞIZ DEDİKTEN SONRA YOLLAR AÇILDI’

Bir basın mensubunun bağışın zorunlu alındığı yönündeki soruya Arslan, “Öyle bir şey söz konusu değil, tamamen gönül rızamızla olmuştur. Belediyede veya herhangi bir kurumda bir gelip başımızda durup silah zoruyla bunu yapın diyen yoktur. Biz 190 tane dernek üyesi gönüllü olarak Belediye Başkanlarımız ve il valimizle görüştükten sonra, ‘Bu bağışı yapacağız.’ dedikten sonra bize bu yollar açıldı. Ve biz de gönüllü olarak bu bağışı belediyemize, kurumumuza yapmakla bu işe başladık.” savunmasında bulundu.

‘BİZE YOL AÇTILAR’

Bağış sahiplerinin tümünün aynı rakam olan 300 bin TL bağışta bulunma kararının rastlantı mı ya da bir karar sonucu mu olduğu yönündeki soruya ise Arslan, “Bu elbette rastlantı değildir. Bunu biz kendimiz, dernek yönetimi ve üyeleri birkaç defa toplantı yapıp istişare halinde karar kıldık. Ve bunu belediyemize sunduk. Kendileri de bize yol açtılar ve bu şekilde gerçekleşti” cevabını verdi.

ELDEN PARA ALDIĞINI KABUL ETTİ

DİTHAK-DER’in hak sahiplerinden valilik onayı olmadan, makbuzsuz elden aldığı 20 bin TL zorunlu bağışı önce kabul eden, sonra valilik izni hatırlatılınca inkar eden Arslan, “Dava süreci var. Yaklaşık 2 yıldır derneğin kuruluşu ve devam edişi var. Burada aslında bağış dediğimiz şu: Hem avukatlarımız var. İstanbul’dan tuttuğumuz avukat büromuz var. Artı burası var. Ve 3 tane de master çalışması yapmışız. Burada hukuk noktasında mücadele veren avukatlarımız var. 2 tane hukuk büromuz var. 3 tane de şehir planı master çalışması için ödemeler var. Yani bunlar bağış değildir” diye konuştu.

Arslan, bağış için valilik izni ve makbuz zorunluluğu hatırlatılınca hak sahiplerinden para almadıklarını söyledi. (MA)