Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpi Kemalbay Şırnak’ın Cizre ilçesinde artan COVİD-19 vakalarını, cevaplamak üzere Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soru önergesi sundu..

Şırnak’ın Cizre ilçesinde korona virüsü vakalarının artmasıyla birlikte hastanede yer kalmadığı haberlerinin ardından HDP Milletvekili Serpil Kemalbay Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Kemalbay, Koca’ya “Bölge milletvekillerine ve Türk Tabipler Birliği yetkililerine dahi İl Pandemi Kurulu tarafından bilgi verilmemesinin nedeni nedir?” diye sordu. CHP Milletvekili Mamut Tanal da Cizre’deki hastalığın gösterildiği yoğunluk haritalarını yayınlayarak “Günde 2-3 kişi defnediliyor. Vatandaşlarımız yeterince test yapılmamasından yakınıyor. Hastane personeli dahi olsanız, başhekim onay vermediği sürece test yok” dedi.

HDP’li Kemalbay’ın soru önergesi şöyle:

Hükümetin ekonomik kaygılardan dolayı 1 Haziran itibariyle aldığı “normalleşme” kararı ile tedbirlerin ortadan kaldırılmasının sonuçları ülke genelinde vaka artışlarına yol açarken Diyarbakır, Mardin, Batman, Gaziantep, Urfa ve Şırnak illerimizde ciddi bir artış meydana gelmiş durumdadır.  Özellikle bayramdan önce 88 vakanın görüldüğü 150 bin nüfuslu Şırnak’ın Cizre ilçesinde hastane kaynaklarından edinilen bilgiler doğrultusunda vaka sayısının günlük 75’in üzerine çıkarak 600’ün üzerinde olduğu, 65 yaş üstü 3 kişinin an itibarı ile yaşamını yitirdiği ve 12 sağlık emekçisinin de testlerinin pozitif çıktığı bilgisi basında yer almıştır.

150 yataklı Cizre Devlet Hastanesi’nde yer kalmadığı için Covid-19 belirtisi gösteren hasta yurttaşların Şırnak, İdil, Silopi Devlet Hastanelerine yönlendirildiği, ayrıca Şırnak ve Cizre’de Kredi Yurtlar Kurumu Öğrenci binalarının da karantina binası olarak kullanıldığı,  birçok mahallede sokakların karantinaya alınmasına rağmen hiçbir koruma önleminin alınmadığı ve tedbirlerin son derece yetersiz olduğu edinilen bilgiler arasında yer almaktadır.

Yeterli ve ciddi tedbirlerin alınmamasından kaynaklanan vaka sayısındaki artıştan dolayı esnafın önlem olarak kendi aralarında almış olduğu bir hafta ya da duruma göre 10 gün süreli dükkânlarını açmama kararlarının ise desteklenmesi gerekirken vali ve kaymakam aracılığı ile esnaf ziyaretleri yapılarak tekrar açmaları konusunda uyarı yapıldığı iddiaları ise bölgede acil önlemler alınması gerekirken virüsün yayılmasına göz yumulduğunu göstermektedir.

Günlük vaka sayısının resmi açıklamalara göre 1.500’leri bulmasına rağmen,  17 Haziran günü Sağlık Bakanının basın toplantısında ‘Vaka sayılarının beklentilerimiz doğrultusunda olduğu bu aşamada sokağa çıkma yasağı da dahil herhangi bir ek önlem önermeye gerek duymuyoruz’ yönündeki açıklaması günlük vaka sayısındaki artışa yol verildiğini, sürü bağışıklık yönteminin devrede olduğunu göstermektedir.

Bu bağlamda;

  1. Cizre’de son bir ay içerisinde test sonucu pozitif çıkan toplam vaka sayısı kaçtır?
  2. 1 Haziran 2020 tarihi itibarı ile Cizre’de kaç vatandaşımız Covid-19 nedeni ile yaşamını yitirmiştir?
  3. Şırnak ili ve Cizre ilçesinde son bir ay içerisinde test sonucu pozitif çıkan sağlık emekçisi kaç kişi vardır?
  4. Günlük Covid-19 verilerinin iller ve ilçeler bazında ilgili kurumlar tarafından açıklanmamasının nedeni nedir?
  5. Test sonucu pozitif çıkan vakaların evlerine gönderildiği ve tedavisinin evlerde devam ettirildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise evlerde hane halkına da virüsü bulaştırmaması için hangi tedbirler alınmaktadır?  
  6. Testi pozitif çıkan kişilerle temas eden ve korona belirtisi gösterip hastaneye başvuran kişilere neden test yapılmamaktadır?
  7. Cizre ilçesinde günlük yapılan test sayısı ne kadardır ve kimlere test yapılmaktadır?
  8. Bölge milletvekillerine ve Türk Tabipler Birliği yetkililerine dahi İl Pandemi Kurulu tarafından bilgi verilmemesinin nedeni nedir?