ANKARA – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 8 Haziran’dan bu yana gözaltında tutulan gazeteciler için, “Ya gazetecilerden ne istiyorsunuz? Bir siyasetçinin vazgeçmeyeceği tek bir şey varsa da o da medyanın özgürlüğüdür. 20’ye yakın gazeteciyi topluyorsun Diyarbakır’da hangi gerekçesiyle içerideler” dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Sözlerine, “Bu ülkenin adaletsizliğe tahammülü yok artık. İnsanların düşünceleri, kimlikleri, inançları farklı olabilir. Ne istiyorsunuz? Hakkı savunmak bile suç olmaya başladı” diyerek başlayan Kılıçdaroğu, Adalet Yürüyüşü’nü hatırlattı. Kılıçdaroğlu, “O yürüyüş bir başlangıçtı adalet yürüyüşü bitmiş değil. Sürdürüyoruz onu” diye belirtti. 

ENFLASYON RAKAMLARI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Talimat veriyorsun enflasyonu düşük göster diye. Milyonlarca işçi emekli dul ve yetim düşük aylık alacak bunun için mi? Her türlü baskı olur mu? Hakkı savunmak ne zamandan beri suç olmaya başladı? İnsanlar bir devlet kurumunun önüne gidiyorlar. Rakamları yanlış yayınlıyorsun diyorlar: Birilerinin hakkını yiyorsunuz diyorlar. Ya dul ve yetime ne veriyorsun zaten. Ona bir göz dikiyorsun. İşçiye memura ne veriyorsun zaten. Ona bile göz dikiyorsun. Bir taraftan bu olurken öbür taraftan çetelere Avrupa’daki enflasyon farkını da ödüyorsun. İnsaf ya. Bu mudur adalet” diye sordu.

‘GAZETECİLERDEN NE İSTİYORSUN?’

Diyarbakır’da 8 Haziran’dan beri gözaltında tutulan gazetecilere de değinen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Ya gazetecilerden ne istiyorsunuz? Bir siyasetçinin vazgeçemeyeceği tek bir şey varsa da o da medyanın özgürlüğüdür. 20’ye yakın gazeteciyi topluyorsun Diyarbakır’da hangi gerekçesiyle içerideler. Evrensel gazetesi tam bin gündür Basın İlan Kurumu ilan vermiyor. Neden? Basın İlan Kurumunu, Basın İnfaz Kurumu’na döndürdüler. Niye vermiyorsun kardeşim, saraydakiler rahatsız diye mi? Yeni Asya gazetesine 864 gündür ilan verilmiyor niye kardeşim? Hangi gerekçeyle cezalandırıyorsun?” 

‘MAZOT 9 AYDA 7 LİRADAN 28’E ÇIKTI’

Artan zamlara ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu, “Zam üstüne zam, ne yapacak bu insanlar? 6 milyon liraya ulaştı bir otobüsün fiyatı. Nasıl yenileyecek bu insanlar? Biz bütün bu gerçekleri bilerek hareket etmek zorundayız. Firmaları aradım. 9 ayda mazotun fiyatı 7 liradan 28 liraya çıkmış, dile kolay. Üniversitede okuyan bir öğrenci önümüzdeki bayram nasıl gidecek? İstanbul Otogarı’nda günde 2 bin 500 sefer çıkıyordu. Bugün ise bin 200. Gidemiyor, yolcu yok. Binemiyor kimse, pahalı çünkü. Memleketi bu hale kim düşürdü? ‘Nefes alamıyoruz’ diyorlar. Akaryakıttan alınan vergi son 7 ayda 6 kat arttı. Her benzin istasyonu bir vergi dairesi. Vergi dairelerini kapatsalar aynı parayı alacaklar. Memleket bu hale geldi” ifadelerini kullandı.