Kılıçdaroğlu: Kürt sorununu çözeceğim

Kılıçdaroğlu: Kürt sorununu çözeceğim
Yayınlama: 12.08.2021

VAN – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Artık acılara katlanmak zorunda değiliz. Kürt sorununu çözeceğim. Tek istediğim bana güvenmeniz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Van’da sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir otelde bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, Türkiye’de 83 milyonun büyük sorunlar yaşadığını, çözüm için herkese görev düştüğünü belirtti. Bütün meselenin toplumu kaynaştırmak olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, farklı düşüncelerin Türkiye’yi büyüttüğünü söyledi.

Halkın hakemliğinin demokraside genel kural olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bizim anayasamızın 5. maddesinde devlet yönetimi ile ilgili temel kurallar vardır. Bir darbe ürünü olduğunu biliyoruz ama içinde pek çok ülkenin anayasalarında da yer alan bazı temel kurallar var bu kurallar önemlidir. Devleti yönetenlerin temel görevlerini belirtirken ‘Cumhuriyet’i ve demokrasiyi koruyacaksınız’ diyor. Devleti yönetenler demokrasiyi koruyor mu? Yoksa var olan demokrasi kırıntılarını bile mi yok ettiler? Seçim Kanunu’na bakalım. Siz sanıyorsunuz ki biz gidiyoruz sandığa milletvekili seçiyoruz. Siz milletvekili falan seçmiyorsunuz. Öyle bir yetkiniz yok, Genel başkanların belirlediği listenin altına mühür basıyorsunuz. Adı milletvekili ama en baştakinin vekili oluyor. Parlamentoda milletvekilleri genel başkanlarının vesayeti altında oluyor. O ne diyorsa elini kaldırıyor indiriyor. Yasama organını bu vesayetten kurtaracağız” dedi.

KAYYIM ATANMASI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde belediyelere kayyım atanmasıyla ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Burada da kayyum var. Şimdi belediye başkanını belde halkı seçiyor. Belediye başkanını görevden alıyorsun neden belediye meclisi kendi başkanını seçmiyor da kayyum atıyorsunuz? Belediye meclisi kendi başkanını seçer. Güç sahipleri bize ‘ülkede demokrasi var’ diyor ne demokrasisi kardeşim? Kayyum rejiminin olduğu bir sistem içinde demokrasi olmaz. Sadece HDP’li belediyeler değil, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı’nı zorla istifa ettirdiler. Onun da hakkını savundum, Melih Gökçek’in de hakkını savundum. Kim zulme uğruyorsa hakkını savunmak zorundasınız.”

DÜŞÜNCE VE MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ

Düşünce ve medya özgürlüğüne de değinen Kılıçdaroğlu, “Geçen gün orman yangınları dolayısıyla talimat verildi televizyon kanallarına, ‘yangınları göstermeyin’ diye, niçin? Hükümetin, sarayın beceriksizliğini millet görmesin. FOX muhabiri ‘bu bir kabus gibi’ diyor cezalar veriliyor. Bu darbe anayasası da diyor, ‘basın hürdür sansür edilemez’. Sansür ediliyor, baskı kuruluyor. Kamu bankalarının ilanları havuz gazetelerine veriliyor. Bu toplumu kutuplaştırmak değil mi? Karşı çıkmak zorundayız. ‘Kişilerin ve toplumun refah huzur ve mutluluğunu sağlamak zorundadır’ diyor 5. madde. Refahı sağladı mı? Çöplüklerden yiyecek toplayan yüzbinler var, bu mudur refah? Her birimizin geliri düştü. Mutluluğu mu sağladılar? 150 ülke arasında Türkiye 104. Sırada, kimsenin yüzü gülmüyor. Herkes büyük bir endişe içinde. Biz gidereceğiz, beraber gidereceğiz. Bunu yapmadan çocuklarımıza hesap veremeyiz” ifadelerinde bulundu.

GÜÇ BİRLİĞİ VURGUSU

HDP’li Gergerlioğlu’nun Meclis’te gözaltına alınması ve HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, “Anayasa maddesi ‘kişinin hak ve hürriyetlerini sınırlayan siyasal, sosyal ve ekonomik engelleri kaldıracaksınız’ diyor. Bırakın hakları büyütmeyi tam tersine büyük sınırlamalar getirdiler. Kişi tweet atacak korkuyor, ‘ya hapse girersem’… Bir milletvekilini abdest almaya fırsat vermeden yaka paça tuttular, götürdüler, sonra hapse attılar. Orta Çağ’da mı yaşıyoruz? Ben isyan ediyorum, itiraz ediyorum. Eminim sizler de ediyorsunuz. Güç birliği olmadığı sürece bu rahatsızlık devam eder. Barış Akademisyenleri, ülkede en güçlü en yetkin insanlar. Biz kalktık bir Barış Bildirisi yayımladılar diye 1000’in üstünde akademisyenin görevine son verdik. Benim gibi düşünmeyen, bizim gibi davranmayan insan için de söylüyoruz. Selahattin Demirtaş, Osman Kavala neden hapiste? Sırtı kalın olanlar FETÖ’den hepsi dışarıda, askeri öğrenciler hapiste. Bu topluma sözüm olsun. Allah’ın izniyle iktidar olduğumuzda ilk bir hafta içinde barış akademisyenlerinin tamamını iade edeceğiz. Farklı düşünceden diye bir adam üniversiteden mi atılır? Böyle rezalet mi olur? Buna izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

MÜLTECİLER VE IRKÇI SALDIRILAR

Mülteci sorunu ve Türkiye’de yaşanan ırkçı saldırılara işaret eden Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Herkesin kendi kimliği kendi şerefidir. İnanç, kimlik, yaşam tarzı üzerinden siyaseti bitireceğim. Bizim kabahatimiz yok muydu? Bizim de vardı. CHP olarak toplumdan uzaklaşmıştık, halktan kopmuştuk, bunu değiştirdik. Son 10 yılda en çok değişen parti CHP’dir. Sığınmacılar en temel sorunumuz. Suriyeli kardeşlerimizi onların hakkını yemeden memleketine göndereceğim. Diyorlar ki gitmezler… Bu dış politikayı 180 derece değiştireceğim. Suriye gerçeğine bakalım. İki taraf da Müslüman, iki taraf da ‘Allah Allah’ diye birbirini öldürüyor. Ellerindeki silahlar egemen güçlerin. Buradan giden Suriyelileri ateş altına atmayacağız. Niye olmaz? Yapacağım. En geç iki yıl içinde yapacağım. Yetki verirseniz yapacağım. Şimdi Afganistan’dan sürü halinde binlerce kişi geliyor. Erdoğan, Biden ile görüşmesinde Afganların gelmesini kabul etti. Bunu uzun süre gizlediler. Sonra ABD yetkilisi açıklama yaptı. 1 milyon Afgan Türkiye’ye gelecek aralarından seçip alacaklar, kalanı burada kalacak. Köleliği parayla mı yapacaksın? Devletin saygınlığını parayla mı satacaksın? Hepimiz sakin olmalıyız. Bunları demokratik yollarla göndermek zorundayız.”

KÜRT SORUNU

Kürt sorununu çözeceğini iddia eden Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle bitirdi: “Doğu ve Güneydoğu için Van önemli bir ildir. Olağanüstü güzel bir tabiatı var. Bu bölgeye özel ağırlık getirmek lazım. Özel yasalar çıkmalı, insanlar burada yaşayıp burada geçinmeli. Sen İstanbul’a kanal yapacağına Van var, Şanlıurfa var… Bakın size dağıttığımız beyannamenin 2. maddesinde Kürt sorununun çözümü var. Artık acılara katlanmak zorunda değiliz. Bu konuda her yol önerilmiş. Çözeceğim. Tek istediğim bana güvenmeniz.”

Toplantının ardından Kılıçdaroğlu, kentteki esnafları ziyaret etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.