Mezopotamya Kültür Sanat Derneği’nin Kızıltepe ilçesinde sahnelediği “Xal û xwarzê” adlı Kürtçe oyuna yoğun ilgi gösterildi.

Mardin Kızıltepe ilçesinde “Xal û xwarzê” adlı iki kişilik Kürtçe tiyatro oyunu sahnelendi. Mezopotamya Kültür Sanat Derneği oyuncuları tarafından dernek binasında sahnelenen oyuna yoğun ilgi gösteren Kızıltepeli yurttaşlar, keyifli zaman geçirdi. Saf bir yeğen ve uyanık bir dayı arasında yaşanan olayları mizahla sahneye taşıyan oyuncular, oyunlarını başka yerlerde de sergilemek istiyor.

‘ASİMİLASYONA KARŞI ANADİLDE SANAT’

“Xal û xwarzê” adlı komedi oyununu anlatan oyunculardan Ruhan Aslan, bu oyunu daha önce Şırnak’ın Cizre ilçesinde iki arkadaşları tarafından sahneye taşındığını fakat daha sonra oyunu oynayan oyunculardan birinin DAİŞ’in Rojava’ya saldırısı sırasında yaşamını yitirdiğini, diğer arkadaşlarının ise tutuklandığını söyledi. Oyunun kendileri için manevi değeri olduğunu kaydeden Aslan, oyunda anlatılan olayların Cizre’de yaşayan saf bir yeğen ile uyanık dayısı arasındaki diyalogları anlattığını ifade etti. Oyunun sonunda öz benlik vurgusunun yapıldığını dile getiren Aslan, uzun bir aradan sonra Kızıltepe’deki kültür derneği olarak ilk defa Kürtçe oyun sahnelediklerinin altını çizdi.

Mezopotamya Kültür ve Sanat Derneği bünyesinde kendi kültürleri ve anadillerinde sanatlarını icra etmeye çalıştıklarına değinen Aslan, “Kayyımlar belediyelerimize atandığı zaman ilk olarak kültürel çalışmalar yapan bütün kurumların imkânlarını kesti. Binamız, ekipmanlarımız hepsi alındı. Birçok öğrencimiz ayrılmak zorunda kaldı. Şuan ise yine kendi imkânlarımızı yaratarak kültürel çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çocuklarımızın asimile olmaması için kendi dilimizi ve kültürümüzü yaşatmaya, sanatımızı anadilimiz ile sahnelemeye çalışıyoruz” dedi.

OYUNU BAŞKA SAHNELERDE DE OYNAMA TALEBİ

Oyunun diğer oyuncusu Ferhat Aslan da yaptıkları sanatın anadillerinde olmasından kaynaklı önemli olduğunu söyleyerek, “Asimilasyona karşı çıkmanın en önemli koşulu diline sahip çıkmaktır. Yaşamımızın her alanında dilimizi kullanmalı ve yaptığımız işlerde yine dilimizi öne çıkarmalıyız” diye konuştu.

Kürtçe sahneledikleri oyunun herkes tarafından sahiplenmesi gerektiğini kaydeden Aslan, oyunlarını diğer sahnelerde de oynamak istediklerini belirtti. MA