KNK’den Kürtçe eğitimin sahiplenilmesi çağrısı

KNK’den Kürtçe eğitimin sahiplenilmesi çağrısı
Yayınlama: 14.05.2022

 Kürt Dil Bayramı’nı kutlayan KNK Dil, Kültür ve Eğitim Komisyonu, herkesin Kürt dili eğitimini sahiplenmesi çağrısı yaptı.  Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Dil, Kültür ve Eğitim Komisyonu, 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Kürt Dil Bayramı’nın Kürt dilinin korunması ve sahiplenilmesi için önemli bir gün olduğunu vurgulanan açıklamada, “Dünyadaki tüm ulusların özel ve değerli günleri vardır. Her ulus bu günleri ulusal değer olarak kabul eder. Kürt halkı da her ulus gibi dünyada her ulusun kendine has özel ve değerli günleri vardır. O günleri ulusal değerleri olarak kabul ederler. Bu anlamlı günlerle kendilerini onurlandırırlar ve varlıklarını daha güçlü hale getirirler. Bu sebeple Kürt halkının da her ulus gibi tarihi sembollerine ve hatıralarına sahip çıkması, onları koruması, kollaması ve kutlaması gerekir” diye belirtildi.  

‘KÜRT DİLİ KABUL EDİLMİYOR’

 Kürtçeye yönelik asimilasyon politikalarına değinilen açıklamada, “Toplum, dilini günlük yaşamda hayata geçirmedikçe, varlığını sürdüremez ve kimliğini açık ve net bir şekilde gösteremez. Bu nedenle de Kürt düşmanları Kürt dilinin gerçekliğini tanımamakta ve kabul etmemektedir. Maalesef toplumumuz bugüne kadar bu gerçeği görmemiş, tanımamış ve anlamamıştır. Toplum kendi dilini günlük hayatında doğru dürüst yaşamamış, bu durum ise dilin gelişimini etkilemiş, Kürt dilini işgalcilerin dillerine karşı zayıf ve yetersiz hale getirmiştir” ifadelerine yer verildi.  

‘İNSAN KİŞİLİĞİ DİLİNDEN GELİR’

 Kürt Dil Bayramı’nı kutlayan KNK açıklamasının devamında şunlar kaydedildi: “Kürt dilinin yasaklanması, engellenmesi ve Kürtçe dilinin ayrıştırılması Kürt toplumunun yok edilmesi anlamına geliyor. İnsan kişiliği insanın dilinden gelir. Dil düşüncedir, düşünce de dille zenginleşir. Yaşadığımız bu yüzyıllarda anadilin öğretimi ve eğitimi bir yük olarak değil, doğal bir hak olarak kabul edilmektedir. Dil, insanlar için bir kültür ve kimlik sistemidir. Kürtlerin ‘dilimiz namusumuz ve kimliğimizdir’ demesi dikkate değer bir konudur. Farsça, Arapça ve Türkçe’nin yanı sıra Kürtçenin de bu ülkelerin örgün eğitim sistemine dâhil edilmeli ve okullarda Kürtçe okutulmalı ve kabul edilmelidir. 

DİL OLMAYINCA KİMLİK DE OLMAYACAKTIR

 Kürtler, anadillerinin Kürdistan’ı işgal eden devletlerde resmi olarak devletin ikinci dili olması gerektiğini söylemektedir; bu doğal bir hak olarak görülmek yerine, bu talep suç ve günah sayılmaktadır. Bu talebin sahipleri suçlu ve suçlu olarak cezalandırılıyor. Bu talebin Kürdistan’ın işgalci devletleri tarafından kabul edilmemesi için birçok kişi tutuklandı ve hakları reddedildi, birçok kahraman silaha sarılmak zorunda kaldı ve birçok kahraman bu uğurda kendini feda etti. Bu nedenle tüm tarafları, resmi kurumları, sivil toplum kuruluşlarını, bireyleri ve toplumumuzun tüm kesimlerini anlamsız ve faydasız çatışmalardan kaçınmaya; elimizi dilimizin yaşatılması için taşın altına koymaya çağırıyoruz. Dilimiz tehlikededir. Dil olmayınca kimlik de olmayacaktır ve o zaman ulus olarak varlığımız ölüm döşeğine düşer. Her şeyi kaybederiz. 

NESİLDEN NESİLE EĞİTİM

  Kürt dili ve kültürü ve bununla bağlantılı olarak Kürtçe eğitimin nesilden nesile ve el ele geliştirilmesi ve hâkim kılınması gerekmektedir. Birkaç yıl önce, bir grup sadık ve yurtseverin çabaları sayesinde Google, Kürtçeyi (Kurmanci lehçesi) çeviri listesine ekledi ve bu ay (Mayıs) Google, Sorani lehçesini de çeviri listesine ekledi. Bu gelişmeyi Kürtçe bayramı günlerine denk gelmesi sebebiyle tarihi bir olay olarak ele alıyor ve halkımızı kutluyoruz. Kürtçemizi hayatın her alanında, her şekilde ve her koşulda kullanmak, korumak ve dünyada daha çok tanıtmak gerekli ve elzemdir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.