Kobane Davası: Avukatlar ve siyasetçiler deprem nedeniyle katılmadı

Kobane Davası: Avukatlar ve siyasetçiler deprem nedeniyle katılmadı
Yayınlama: 28.02.2023

Kobane Davası’nda tutuklu yargılanan siyasetçiler ve avukatları deprem nedeniyle duruşmaya katılmazken, mahkeme, esasa ilişkin mütalaanın sunulmasını bir sonraki duruşma periyoduna bırakma kararı aldı.

DAİŞ’in Kobane’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 17’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobane Davası’nın 22’nci duruşmasının 1’inci oturumu, Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görülmeye başlandı. Duruşmayı HDP Milletvekilleri Mahmut Celadet Gaydalı ve Erol Katırcıoğlu izledi.

‘MESLEKTAŞLARIMIZ DEPREM BÖLGESİNDE’

Yargılanan siyasetçiler ve avukatlar, Mereş merkezli depremler nedeniyle mazeret sunarak duruşmaya katılmadı. Duruşmaya sadece Avukat Özgür Yıldız ve Ümit Can Akbulut katılarak taleplerini iletti.  Söz alan Yaldız, meslektaşlarının deprem bölgesinde olduğunu belirtti. Meslektaşları ve yargılananların duruşmada olmadan mütalaanın okunmasının adil yargılanma ilkesine aykırı olacağını vurgulayan Yıldız, “Duruşmanın Nisan ayına ertelenmesini talep ediyoruz” dedi.

MÜTALAA BİR SONRAKİ PERİYOTTA ALINACAK

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, depremin etkisinin halen devam etmesinin, bir kısım müdafinin henüz bürosuna girmediğini, depremin etkisi nedeniyle müdafilik görevini yerine getirmekte sıkıntı yaşadıkları” kanaatine varıldığını belirterek, iddia makamının sunacağı esas hakkındaki mütalaanın belirlenecek sonraki duruşma periyodunda alınmasına karar verdi. 

TAHLİYE TALEBİ

Ardından iddia makamı, tutuklu siyasetçilerin tutukluluk hallerinin devamını istedi. İddia makamına karşı söz alan avukatlar Akbulut ve Yıldız, tüm tutuklu siyasetçilerinin tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti, tutukluluk durumunun değerlendirilmesi ve kararın açıklanması için duruşmaya iki saat ara verdi.