Kobanê Davası: Sorumlu IŞİD, yargılanan HDP

Kobanê Davası: Sorumlu IŞİD, yargılanan HDP
Yayınlama: 05.08.2022

ANKARA – Tahliye taleplerinin sürdüğü Kobanê Davası’nda konuşan avukat Cemile Turhallı Balsak, 6-8 Ekim olaylarının sorumlusunun IŞİD olduğunu belirtirken, “Karşılığında gelin görün ki yargılanan taraf birinci derecede mağdurlardan biri olan HDP oldu” dedi.

IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 15’inci duruşması, 8’inci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmeye devam ediyor.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına çok sayıda avukat ve izleyici katıldı.

‘SAVUNMALAR SİZE ZUL GELİYOR’

Duruşma, verilen aranın ardından avukat beyanlarıyla devam etti. İlk olarak söz alan avukat Cemile Turhallı Balsak, mahkeme heyetinin siyasetçilerin savunmalarını bir gün ile sınırlandırıldığını hatırlatarak, kararın değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Balsak, “Bu kararı anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu kadar ağır ithamlarla yargılayacaksınız ama müvekkillerime sadece bir günlük savunma süresi tayin edeceksiniz. Müvekkillerimizle ilgili verdiğiniz bir karar var ve bir an önce bu kararı bir an önce bize tebliğ etmek istiyorsunuz. O yüzden savunmalar size zül geliyor” dedi.

SAVUNMA İÇERİĞİNE MÜDAHALE: BİR ZAHMET DİNLEYECEKSİNİZ

Mahkeme heyetinin savunma içeriklerine de müdahale ettiğini ifade eden Balsak, “Siz burada kimi yargılıyorsunuz. Siyasetçileri yargılıyorsunuz. HDP’yi yargılıyorsunuz. Siyasetçilerin savunmaları da HDP’den bağımsız ele alınamaz. Yargı muhalefeti yargılamanın bir aracı haline geldi. Savunma içeriğine müdahale edilmesi kabul edilemez. Eğer bu kadar ciddi ithamlarla yargılıyorsanız bir zahmet dinleyeceksiniz, müsemma göstereceksiniz. 3 Ağustos 2014 yılında IŞİD’in Şengal’de bulunan Ezîdî’lere yönelik katliam gerçekleştirdi. IŞİD’in emiri o saldırılardan önce Ezîdî halkının malları ve kadınlarının helal olduğuna dair bir ferman düzenledi. İşte bu IŞİD, 6-8 Ekim protestolarının müsebbibidir. Böylesine tarihsel bir trajedi var ve bu trajedinin Kobanê’de yaşanma ihtimali var. Bunun önüne geçmek için ise demokratik, barışçıl bir tepki gösterilmiş. Karşılığında gelin görün ki yargılanan taraf birinci derecede mağdurlardan biri olan HDP oldu” diye konuştu.

KEYFİ TUTUKLULUK DEVAM KARARLARI

Siyasetçiler hakkında düzenlenen tutukluluk devam gerekçelerine dair değerlendirmelerde bulunan Turhallı Balsak, “Kuvvetli suç şüphesi, delilleri karartma ve kaçma şüphesi olgularının gerekçelendirilmesi gerekiyor ancak sizin gerekçelerinizde hiçbirinin dayanağı anlatılmış değil. Bu bile bu tutukluluğun keyfi olduğunu gösteriyor” diyerek, müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.

Daha sonra duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Pervin Oduncu müdafi Zeynep Sedef Özdoğan, söz alarak Oduncu ve diğer siyasetçiler hakkında tahliye talebinde bulundu.

AVUKAT KARAMAN: SAVCI MÜTALAASI YASAL DEĞİL

Tanık beyanları arasındaki çelişkilerin defalarca ortaya çıktığını hatırlatan avukat Mahsuni Karaman, mahkeme heyetinden tanıklar hakkında suç duyurusunda bulunması talebinde bulundu. İddia makamının hazırladığı mütalaanın yasal olmadığını ifade eden Karaman, “Savcı, elde bir şey kalmayınca mahkemenin önüne HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılandığı birleşen dosyalara dair birtakım parçalar koymaya çalışıyor. Bu mütalaa açıkça ‘Demirtaş’ın tahliye olmaması gerekiyor’ düşüncesiyle ortaya çıkmış bir mütalaadır. Bu gayret hukuk dışıdır” diye belirtti.

CMK 211 uyarınca bir kısım tanıkların yeniden beyanlarının alınmasına gerek olmadığına dair verilen mahkeme kararını hatırlatan Karaman, mahkeme heyetinin CMK 211’i yanlış uyguladığını belirterek, iddianame konusu suç tarihlerinden önce ifade veren tanık ifadelerinin esas alınmasına da tepki gösterdi. Karaman, son olarak siyasetçilerin kaçma şüphesi bulunmadığını belirterek tahliyelerini talep etti.

OLMAYAN AÇIKLAMALAR SUÇ SAYILIYOR

Daha sonra konuşan avukat Cenk Yiğiter, müvekkili İsmail Şengül’ün hiçbir basın açıklamasının iddianamede yer almadığını söylerken, buna rağmen iddia makamının tutuklama devam gerekçesi olarak Şengül’ün iddianamede olmayan açıklamalarını gösterdiğini ifade etti. Müvekkili Şengül’ün herhangi bir yasa dışı örgüt ile irtibatı ve iltisakı olmadığını söyleyen Yiğiter, Şengül hakkında kuvvetli suç şüphesinin olmadığını belirterek, tahliye talep etti.

Ardından duruşmaya 10 dakika ara verildi. (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.