Kobanê Davası’nda ara karar bekleniyor

Kobanê Davası’nda ara karar bekleniyor
Yayınlama: 05.08.2022

ANKARA – Tahliye taleplerinin sona erdiği Kobanê Davası’nda mahkemenin ara kararını açıklaması bekleniyor.

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 15’inci duruşması, 8’inci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.

AVUKAT KOZAN: SAATLERCE KONUŞSAK YETMİYOR

İddia makamı mütalaasına karşı beyanların ve tahliye taleplerinin sürdüğü duruşmada konuşan avukat Çiğdem Kozan, mahkeme başkanının kendisine yönelik sarf ettiği “Uzun konuşuyorsunuz” sözlerine cevap vererek, “Keşke bu kadar hukuksuzluklar yaşanmasa da biz de bu kadar konuşmasak. O kadar çok hukuksuzluk var ki saatlerce konuşsak da yetmiyor” dedi.

‘MAHKEME AİHM KARARLARINI TANIMIYOR’

Mahkeme heyetinin “hukuki durumda bir değişiklik olmadığını” öne sürerek tutuklama devam gerekçeleri ürettiğini söyleyen Kozan, DTK hakkında mütalaada sunulan iddialara karşın AİHM’in DTK hakkında illegal bir örgüt olmadığına dair kararının olduğunu hatırlattı ve mahkeme heyetinin AİHM kararlarını tanımadığını vurguladı.

Tanıkların gizli tanık olma koşullarını hatırlatan Kozan şöyle devam etti: “Biz bu dosyada tanıkların gerekçe sunmadan gizli tanık olma isteği sonucu gizli tanık olarak dinlendiğini gördük. Somut bir gerekçe ise yok. Burada açık tanıklar da dinlendi ancak hiçbir sorun yaşanmadı. Tanık Merdan Rüştü Ovalıoğlu’nun Demir Çelik ile ilgili açık tanık olarak bir ifadesi var ancak sonrasında burada gizli tanık olarak ifade veriyor. Bir tanık kendi keyfine göre bir dosyada açık başka bir dosyada gizli tanık olabilir mi? Bu dosyada gizli tanıkların gizli tanık olma koşulları işte tam bu noktada. Tanıkları bizden kaçırarak dinlemenizin nedeni hasbelkader sorularımıza cevap verirse dosyanıza zarar verme ihtimalidir.”

TANIKLIK: BERAATİN ANAHTARI

Tanık Kerem Gökalp’in tüm siyasetçiler hakkında beyanda bulunduğunu aktaran Kozan, “Kendisine siyasetçilerin isimlerini okudunuz ancak kimseyi tanımadığını söyledi. Teşhislerde ise bambaşka şeyler söylemiş. Tanık 225 ise Akat Ata hakkında ‘özel görevlendirilmiş bir kişidir’ demiş. Özel görev nedir? Hiçbir açıklaması yok. Bu tanıkların bu ifadelerden menfaatleri var. Tanık Ovalıoğlu’na nasıl bir menfaat sağlanacak henüz bilmiyoruz ama tanık Gökalp’e sunulan menfaati gördük. Bu dosyada tanıklık yapmak kendileri için beraatin anahtarı” şeklinde ifade etti. 

Gizli tanık Mahir’in emniyet aşamasında Akat Ata hakkında ifade vermediğini söyleyen Kozan, “Müvekkilim tanınan bir siyasetçi. Neden savcılık aşamasında kendisi hakkında ifade vermezken, duruşma salonunda veriyor” diye sordu. 

ÇELİŞKİLİ TANIK İFADELERİ

Akat Ata hakkında “kadro” diyen Tanık 225’in “bir kadro örgütün ideolojik eğitiminden geçer” sözlerini hatırlatan Kozan, tanık Gül Tanrıverdi’nin ise yargılananların hiçbiri hakkında “eğitim verdi” beyanının bulunmadığını söyledi. Kozan, mahkeme heyetine “225 gizli tanık, Tanrıverdi açık tanık. Hangisinin beyanına güveneceğiz” sorusunu yöneltti. 

Mahkeme heyeti, daha sonra ara kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.