Konya’da 7 kişiyi katleden fail: ‘Önce namaz kıldım, sonra benzin aldım’

Konya’da 7 kişiyi  katleden fail: ‘Önce namaz kıldım, sonra benzin aldım’
Yayınlama: 14.12.2021

Aynı aileden 7 kişiyi katleden Mehmet Altun, olay günü namaz kıldığını, sonra katliam hazırlığı yaptığını anlattı. Altun, delilleri yok etmek için evi ateşe verdiğini de kabul etti.

Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledildiği davanın ilk duruşması Konya 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor. Duruşmaya 7 kişiyi öldürmekten yargılanan ve davada tek tutuklu katil zanlısı olan Mehmet Altun bulunduğu cezaevinden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) katıldı. Tutuksuz 10 sanıktan 5’i ise mahkeme salonunda hazır bulundu.

Duruşmaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Sezgin Tanrukulu, Levent Gök, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Mahmut Toğrul, Abdullah Koç, HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu avukatları, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları, Ankara, Diyarbakır, Van ve Mardin, Şırnak, Urfa ve Batman baro başkanları ve temsilcileri, Konya İnsan Hakları Derneği (İHD)  temsilcisi ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatları ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) temsilcileri de katıldı.

Konya Adalet Sarayı önünde çok sayıda polis yer alırken, mahkeme başkanının kararı olduğu gerekçesiyle polis, gazetecilerin telefon ve bilgisayarlarının duruşma salonuna alınmasına izin verilmedi.

BARO BAŞKANLARININ DOSYAYA KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, aile yakınları ve çok sayıda kentin baro başkanları, davaya müdahil olma talebinde bulundu. Baro başkanları, yaşanan olayın adli olmadığın ve toplumsal saldırıdan kaynaklandığından dolayı katılmak istediğini söyledi ancak mahkeme başkanı avukatların talebini ‘olaydan direk zarar görmedikleri’ gerekçesiyle reddetti. Sanık avukatları, baro başkanlarının katılım taleplerinin reddedilmesini isteyerek, olayın diğer adli vakalardan farklı olmadığını, tek farkının sosyal medyada gündem olmasından kaynaklandığını savundu. Yine İHD temsilcisinin dosya katılma talebi de mahkeme başkanı tarafından reddedildi.

DAVADA 3 SAVCI AYNI ANDA GÖREV ALDI

Konya Katliamı davasının ilk duruşmasında, biri Konya Cumhuriyet savcısı olmak üzere aynı 3 savcı aynı anda görev aldı. Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin 30 Temmuz’da katledilmesine ilişkin hazırlanan iddianamede, katil zanlısı Altun’un da aralarında bulunduğu Keleş ve Çalık ailelerinden 11 kişi hakkında “Canavarca hisle tasarlayarak yedi kişiyi kasten öldürme”, “Azmettirme”, “Yakarak mala zarar vermeye azmettirme” suçlarından hapis cezası isteniyor.

AV. BOZAN: BEYANLAR TUTANAĞA EKSİK GEÇİRİLMİŞ

Duruşmada söz alan müdafi avukatı Ali Bozan duruşmadaki beyanların tutanaklara eksik alındığını belirterek, “Daha önce de yapılan beyanlar özet şeklinde alınmıştı. 13 sayfa olan tutanakta eksik bir şekilde tutulmuş. Biz eğer bu talebimiz kabul edilmezse tüm duruşmanın SEGBİS kayıtlarının alınmasını istiyoruz” dedi. Mahkeme heyeti Bozan’ın talebini reddetti.

SANIK ALTUN: ŞARJÖRLER ÇANTAMDAYDI, BENZİNİ NEDEN ALDIĞIMI BİLMİYORUM

Daha sonra sanık Mehmet Altun’un savunması alındı. Mahkeme Başkanının soru cevap şeklinde ifade almasına müdafi avukatları ‘sanığı yönlendiriyorsunuz’ diyerek itiraz etti. Altun savunmasında 12 yaşından bu yana Dedeoğlu ailesi ila aralarında husumet olduğunu söyleyerek, “Olaydan iki günce Dedeoğlu ailesi ile konuşmaya karar verdim. Daha önce yaşadığımız olayla ilgili gitmeye ve amaçlarını öğrenmeye karar verdim. Kendimi korumak için silah aldım. Şarjörler de çantadaydı onlarla birlikte aldım. Benzini neden aldığımı bende bilmiyorum. Evi yakmak gibi bir fikrim yoktu, olur da bir şey olursa diye yanıma aldım” dedi.

CUMA NAMAZINDAN SONRA HAZIRLIK YAPMIŞ

Olay günü Dedeoğulları ailesinin evine saat 18.00 civarı gittiğini söyleyen Altun, o gün kimseyle konuşmadığını, cuma namazını kıldıktan sonra silah ve benzin aldığını anlattı. Olaydan iki gün önce araç kiraladığını anlatan Altun, “Olay günü konuşmak için gittim, evde Barış isimdeki kişi yoktu. Onun da gelmesi için oradan ayrılıp tekrar geldim. Amacım hep beraber konuşmaktı. Yüzümde maske olmasına rağmen beni tanır gibi oldu. Sonra maskemi çıkardım. Sonra saldırmamaları için silahımı çıkardım. Sonra üzerime geldiler. Ya onlar beni öldürecekti ya da ben onları. Sonra ateş açmaya başladım” dedi.

DELİLLERİ YOK ETMEK İÇİN EVİ ATEŞE VERDİĞİNİ KABUL ETTİ

Altun, Dedeoğlu aile üyelerine silah açtığı anda hareket eden bir kişiye de yeniden ateş açtığını anlattı. Olay yerinde yaklaşık 15 dakika kalan Altun, şöyle devam etti:

“Evde bulanan kamera görüntülerini silmek, delilleri yok etmek için evi ateşe verdim. Evin kapısını açıp benzin bidonunu atıp ateşe verdim. Daha sonra hemen olay yerini terk ettim. Kiraladığım firma beni arayarak çok hız yaptığımı eğer dikkat etmezse ceza kesileceğini söyledi. Ben böyle olmasını istemezdim. Pişmanım.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.