DİYARBAKIR – HDP’li Rojbin Çetin’e gözaltına alındığı sırada köpekle işkence eden 11 polisten 10’u hakkında takipsizlik verilirken, “Basit yaralama” suçundan hakkında dava açılan Serdar G.’nin, ev baskınında Şeyhmus ve Menice Yılmaz çiftine de köpekle işkence eden polis olduğu öğrenildi.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 26 Haziran 2020 tarihinde Diyarbakır’daki evine yapılan baskınla gözaltına alındığı sırada Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) üyesi Sevil Rojbin Çetin’e köpekle işkence eden polisler hakkında açılan soruşturma tamamlandı. Aynı zamanda Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi de olan Çetin’e cinsel taciz, silahla tehdit ve hakarette bulunarak, köpekle işkence eden 10 polise takipsizlik kararı verilirken, köpek eğitmeni polis Serdar G. hakkında ise “basit yaralama” suçundan iddianame hazırlandı.

TÜM POLİSLERDEN AYNI İFADE

Gözaltı sonrası Çetin’in avukatı Mehmet Öner, Özgürlükçü İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi Başkanı Muharrem Şahin ve HDP avukatı Kenan Maçoğlu’nun suç duyurusu üzerine olay yerinde bulunan 11 polis hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Cinsel taciz”, “Silahla tehdit”, “Hakaret” ve “Basit yaralama” suçlarından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında şüpheli olarak ifadeleri alınan polisler suçlamaları reddederken, kapıyı kırarak eve köpekle giren özel harekat polisleri de noktasından virgülüne kadar aynı ifadeyi verdi. 

Usulüne uygun olarak işlemleri yaptıklarını öne süren polisler, ifadelerinde Çetin’in balkondan atlamaya çalıştığını, köpeğinde onu engellemek için baldırından yakaladığını, Çetin’in tekme atmasıyla köpeğin bacağını ısırdığını öne sürdü. Köpeğe hemen müdahale edildiğini iddia eden polisler, Çetin’in “Örgütsel” tavırla direnmeye çalışması sonucu direncini kıracak şekilde “Orantılı güç” kullanarak etkisiz hale getirdiklerini savundu. Şüpheli polisler, Çetin’in kendilerine “Ben siyasi parti üyesiyim, belediye başkanlığı yaptım, hepinizi görevinizden aldırırım, hepinizi süründüreceğim, TC pi…” şeklinde tehdit ve hakarette bulunduğunu ileri sürdü.

10 POLİSE TAKİPSİZLİK

Soruşturmayı tamamlayan savcılık, “Cinsel taciz”, “Silahla tehdit”, “Hakaret” ve “Basit yaralama” suçlarına dair yeterli delil bulunmadığını öne sürerek, 10 polis hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi. Köpek eğitmeni polis Serdar G. hakkında ise soruşturmanın devam etmesine karar veren savcılık, “Basit yaralama” suçundan iddianame hazırladı. 

Dosyadaki gizliliğin kalkmasıyla Serdar G.’nin daha önce Diyarbakır’da Şeyhmus ve Menice Yılmaz çiftine köpekle işkence eden ve hakkında “Basit yaralama” suçundan dava açılan polis olduğu ortaya çıktı. 

KÖPEK BALKONDAN DÜŞMESİNİ ENGELLEMİŞ

Serdar G. ifadesinde, Hakkari kırsalında “Rojbin” kod örgüt üyesinin geldiği ve silah ile patlayıcı madde bulunduğu belirtilen söz konusu adrese gittiklerini, Zeus isimli özel operasyon köpeğini kapıdan içeriye saldığını söyledi. Kendisinin dairenin solunda ilerlerken diğer odaları kabaca tarayıp herhangi bir tehdit unsuru bulamadığından köpeğin yanına geldiğini, o esnada Çetin’in balkona kaçtığını köpeğin fark ettiğini öne süren Serdar G., köpeğin bunu tehdit unsuru olarak algıladığından Çetin’in sağ bacağından bir hamle ile tuttuğunu, bir nevi balkondan düşmesini de engellediğini, akabinde hemen kendisinin idarecisi olduğu köpeğe müdahale ederek, Çetin’i kurtardığını iddia etti. 

İddianamede, Serdar G.’nin “Basit tıbbi müdahale ile giderilecek basit yaralamadan” cezalandırılması istendi.  İddianame, Diyarbakır 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilirken, ilk duruşma 9 Eylül’de görülecek.