Kozluk’ta hane başına 110 bin lira fatura, binlerce kişi 13 gündür susuz

Kozluk’ta hane başına 110 bin lira fatura, binlerce kişi 13 gündür susuz
Yayınlama: 05.07.2021

Kozluk’un köyleri 13 gündür DEDAŞ tarafından susuz bırakıldı.

Su pompasının elektrik bedeli olarak hane başına çıkartılan 110 bin TL’lik bir faturayı ödeyemeyeceklerini belirten köylüler, DSİ’ye ait kanaldan ihtiyaçlarını karşılıyor.  

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), 23 Haziran’da Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan (Kaniyahenê) Beldesi ile Yeniçağlar (Zîlan), Karpuzlu (Selîvê), Samanyolu (Kanîkê), Dövecik (Malê Gir), Parmakkapı (Hiskutê), Taşlıdere (Holê) köylerine su sağlayan depolara bağlı dinamoların elektriklerini, “borç ödenmediği” gerekçesiyle kesti. Kesintinin ardından ilçeye bağlı köylerde yaşayan binlerce kişi susuz kaldı.  Köylüler, 13 gündür traktörlerle Batman Çayı’ndan ya da DSİ’ye ait su kanalı ile kuyulardan su ihtiyaçlarını karşılıyor. Köylerde kuyu suyunun içilmesi ardında bazı sağlık sorunlarına yol açtı.  

GECİKME FAİZİ 

DEDAŞ yetkilileri, 1 milyon 882 bin TL’lik borcu almanın peşinde koşarken, mevcut borcun 735 bin TL’lik kısmı ise gecikme nedeniyle faizden oluşuyor. Sadece Zilan Köyünde 206 bin TL olan anapara, gecikme faizi ile birlikte 514 bin TL olmuş durumda. Köylüler, hane başı 110 bin TL’lik bir faturanın yazıldığını belirterek, ev ve topraklarını satmaları halinde bile bu parayı ödeyecek durumda olmadıklarını dile getiriyor. DEDAŞ’ın gecikme bedeli almak için kendilerine trafolar hakkında herhangi bir bildirimde bulunmadığını aktaran köylüler, neredeyse anapara kadar bir gecikme faizinin kendilerine çıkarılmasına tepki gösteriyor.   

KÖYLÜ PERİŞAN  

Köylülerden Tenzire Oğuz, 13 gündür perişan halde olduklarını belirterek, “Çocuklarımız hasta. Evde oturamıyoruz. Banyo, tuvalet ihtiyacı karşılanamayacak durumda. Mecbur çocukları babamın evine gönderdik. Suyu bazen kuyudan bazen Batman Çay’ından alıyoruz. Kuyu suyu içtiğimizde ishal ve mide bulantısı yaşıyoruz. Buna derhal son verilsin, bizi mağdur ettikleri yeter artık” diye konuştu. DEDAŞ’ın trafoya kamera taktığını kaydeden Oğuz, “Trafoyu taktıklarında bize ‘trafo yandığında trafo parasını verirsiniz’ dediler. Şimdi ise gelip elektriğimizi kesiyorlar. Bize dünya kadar borç bırakmışlar. Burada kimse bunu ödeyecek durumda değil” dedi.  

YAŞAM FELÇ OLDU 

 On günden fazladır çocuklarının banyosunu yapamadığını anlatan Garipşah Oğuz ise, “Benim bir çocuğum Talesemi (Kansızlık) hastası onun için endişeleniyorum. Onun dışında diğer çocuklarımda da biri ishal oldu.  Ev yaşanmaz bir hal almış. Bunun dışında hayvan ve tarlaya verecek suyumuz da yok şu an. DEDAŞ şu anda yaşamımızı felç etmiş durumda. Bu sorumsuzluk derhal son bulsun. Binlerce insan bu yazın sıcağında susuz bırakmak nasıl bir vicdandır. Her gün temizlik, maske diyenlerin maskesi düşmüş durumda. Yeter artık” diye konuştu. 

 BU OLAYA EL ATILSIN 

Ayhan Şanlı da 20 yıl önce kuyulardan su ihtiyaçlarını karşıladıklarını, ancak sürekli sağlık sorunları yaşadıklarını ifade ederek, “Köylülerin başvurusu üzerine Batman Çayı’nın yanında 100 metre derinlikten su kuyusu açıldı. Tüm köy buradan gelen su ile ihtiyacını karşılıyordu. Ancak DEDAŞ yetkilileri trafonun elektriğini keserek bizi bu sudan mahrum bıraktı. Şu an binlerce köylü mağdur olmuş durumda. Temizlikten tutun hastalığa kadar birçok sorun kendisini gösteriyor. İnsanım diyene herkesin bu konuya el atmaya çağırıyoruz” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.