Kozluk Belediye Başkanı Ayhan Eren’in, 600 bin TL değerindeki hurdayı ihale ve meclis kararı olmadan satmasını soran HDP’lilere, “Evet sattım. Size bilgi vermeyeceğim” dediği belirtildi. 

Batman’da 31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Kozluk Belediye Başkanı seçilen Ayhan Eren, 10 Aralık 2019 tarihinden HDP’den istifa ederek, 13 Ağustos 2020 tarihinde AKP’ye katıldı. HDP’den istifa etmesini verdiği bir demeçte,  “Seçime girdiğim partinin siyaset ve yerel yönetim anlayışında sağlıklı hizmetler ve sağlıklı bir siyaset yapmanın imkânsız olduğunu müşahede ettim” şeklinde ileri süren Eren, icraatları ile ilçede tartışılıyor.  

Eren’in, belediye ait 600 bin TL değerindeki hurdaları usulsüz şekilde sattığı ortaya çıktı. Belediyeye ait ve hurdaya dönen 1 kamyon, 2 traktör, 1 traktör römorku, 1 portif, 3 kamyon dorsesi, 1 yeraltı çöp stok konteynir ile 1 cenaze aracını ihale yapmadan ve belediyenin HDP ile AKP’li meclis üyelerine haber vermeden satan Eren’in hurdaları kime sattığı ise bilinmiyor. 

YOLSUZLUK 

Konuya dair konuşan Kozluk Belediyesi Eşbaşkanı Nazime Avcı, hurda satışları ile ilgili resmi işlem yapılmadığından; hurdaların kime ve kaça verildiği ile satıştan elde edilen paranın nerede olduğuna dair hiçbir bilginin olmadığını söyledi. Avcı, “Satışla ilgili işlem görülmediği halde söz konusu hurdanın envanterden düşürüldüğü görülmektedir. Yani baştan sona kanuna ve mevzuata aykırı olarak yapılan bu işlemi ancak yolsuzluk ve hırsızlıkla ifade edebiliriz” dedi.

‘SATTIM BİLGİ VERMEYECEĞİM’

Eren’in belediyeye ait hurdaları usulsüz şekilde satmasına dair HDP Meclis üyelerinin tepki gösterdiğini kaydeden Avcı, şöyle konuştu: “HDP meclis üyeleri olarak konuyu Meclis gündemine taşıdık ve bilgilendirme talebinde bulunduk. Konu ile ilgili araştırma komisyonu kurulması için önerge verdik. AKP’li meclis üyelerinin de konu ile ilgili bilgileri olmamasına rağmen bütün taleplerimizi Ayhan Eren’in isteği üzerine ret ettiler. Mecliste Belediye Başkanı Ayhan Eren’de sözlü olarak ‘evet sattım istediğiniz yere başvurabilirsiniz, hurdanın satışıyla ilgili bilgi vermeyeceğim’ dedi.” 

Avcı “Halkına ve seçildiği partiye ihanet eden, Kürt Halkını ve HDP’yi yok etmeyi kendisine görev bellemiş Ayhan Eren’in bu kanunsuzluk ve pervasızlık halinin sadece kendi gücüne dayanarak yapmadığı, yolsuzluğu, hırsızlığı ve hukuksuzluğu kendi sistemleri ve yaşam tarzı haline getiren iktidar partisinden ve yerel uzantılardan aldığı görülmektedir” diye ekledi. 

SUÇ DUYURUSU

Belediyeye ait hurdaların usulsüz şekilde satılmasına ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını aktaran Avcı, devamla şunları söyledi:  “Kozluk halkına hizmet etmek için iktidar partisine geçtiğini iddia eden Ayhan Eren’in geçiş gerekçesi de bu olayla iyice anlaşılmış bulunmaktadır. Yukarda anlatılanlardan da anlaşıldığı gibi meclisin denetleme ve hesap sorma görevi ortadan kaldırılmıştır. Halkımızın bize vermiş olduğu görev ve sorumluluğumuz; aynı zaman şeffaf belediyecilik anlayışımız gereği olarak, halkımızın her kuruşunun hesabını soracağız ve takipçisi olacağız. Yapılan bütün yolsuzlukları, hırsızlıkları ve usulsüzlüklerin takipçisi olacağız.”

MA / Fethi Balaman