AMED – Sağlık Bakanlığı’nın 6 yıl önce hazırlattığı deprem raporuna göre, taşıdığı risk nedeniyle “kullanılması uygun görülmeyen” Lice Devlet Hastanesi’nin açık tutulması personelde tedirginlik yarattı. 

Olası bir depremin beklendiği Bingöl’e en yakın olan ve 1975’te meydana gelen 6,6 şiddetindeki depremde, 2 bin 385 kişi yaşamını yitirdiği Amed’in Lice ilçesindeki devlet hastanesi için 6 yıl önce hazırlanan raporda, mevcut haliyle kullanıma uygun olmadığı tespiti konuldu. Özel bir mühendislik firmasına raporu hazırlatan Kamu Hastaneleri Kurumu, üzerinden geçen bunca zamana rağmen hastaneyi açık tutuyor. 2017’de hazırlanan “Deprem Analiz Raporu”nda, betonarme yapılarda kolon, kiriş gibi taşıyıcı sistem elemanlarının boyuna donatılarını saran, inşaat çeliğinin bükülmesiyle elde edilen bir sargı donatısı olan etriye sıklaştırılmasının olmadığı belirtildi.  

‘GÜÇLENDİRİLMESİNE İHTİYAÇ VAR’

Binanın yeterli güvenliği sağlamadığı ve güçlendirme ihtiyacı olduğuna dikkati çekilen raporda, “Depreme Ön İncelemesini yaptığımız bina gerek kolon ve gerekse de kiriş elemanlarının yeterli güvenlik düzeyini sağlamadığını görüyoruz. Bu demektir ki; binamızın güçlendirilmeye ihtiyacı vardır” önerisi yapıldı.  

CAN GÜVENLİĞİ KRİTERLERİNİ SAĞLAYAMIYOR’

Binadaki aşılma ve can güvenliği performansının bekleneni karşılamadığının altı çizilen raporda, göçme, oturma ve aşılma oranının 50 yılda yüzde 2, can güvenliğinin 50 yılda yüzde 10 düşmesi gerektiği yönündeki kriterlere uymadığı ve can güvenliğini sağlamadığı tespiti yapıldı. 

‘MEVCUT KESİT VE DONATI YETERLİ DEĞİL’

Binanın yürürlükteki yapılara ilişkin yönetmeliğin kriterler açısından yeterli olmadığı vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi: “2007 Affet Bölgelerinde Yapılacak yapılar Hakkında Yönetmelik ve ilgili yürürlükteki standart ve şartnameler çerçevesinde yapılan analiz ve tahkik sonucunda taşıyıcı sistem elemanlarının büyük çoğunluğunda mevcut kesit ve donatının yeterli olmadığı tespit edilmiştir.” 

KULLANILMASI UYGUN DEĞİL 

Raporun sonuç bölümünde binanın kullanıma uygun olmadığının altı çizilirken, “Binaların mevcut haliyle kullanılması uygun görülmemiş, güçlendirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır” denildi. 

185 KİŞİ ÇALIŞIYOR 

Deprem sonrası hasar oluşan hastanede çalışmalar devam ediyor. Hastanede çalışan 185 personel tedirgin olurken, durumun bildirildiği Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü ise talepleri yanıtsız bıraktığı belirtildi. 

Hastane personeli, hem kendi can güvenliklerinin hem de hastaların can güvenliklerinin bulunmadığını dile getirerek, bir an önce boşaltılmasını istedi. 

BAŞHEKİM VALİLİKTEN BİGİ İSTEDİ

Hastane Başhekimliği’nin ayın 17’sinde Diyarbakır Valiliğine ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne hastanenin durumuna ilişkin ilgili raporu hatırlatarak, binanın kullanılıp kullanılmayacağına dair bilgi istediği öğrenildi. Başhekimliğin ilgili kurumlara gönderdiği yazıda, “Ülkemizde 06.02.2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş 7,7 ve 7,6 şiddetinde depremden dolayı hastanemizde gözle görülebilir hem iç hem de dış binalarda hasarlar meydana gelmiştir. Hasarlara ait fotoğraflar ve 2017 yılındaki İl Sağlık Müdürlüğümüzce yapılan deprem analiz raporu ekte sunulmuştur. Diyarbakır’ın Lice ilçesi 1.nci derece deprem bölgesi olup 1975 yılında 6,6 büyüklüğündeki Lice Depremi herkesin malumudur. Yazımız ekinde gönderdiğimiz ve hastanemizin binası için hazırlanmış olan analiz raporunda da anlaşılacağı gibi, binaların mevcut haliyle kullanılması uygun görülmemiş, güçlendirilmesi gerekmektedir. 

09.02.2023 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından denetlenen hizmet binamızın sonuçları tarafımıza ulaşmamıştır. Bölgemizde Bingöl ve Lice merkezli artçı depremler olmaktadır. Bu da personelde korku ve paniğe yol açmaktadır. Mevcut hizmet binamız kullanıp kullanılmayacağı tarafınızca değerlendirilmesi…” denildi.