Kürt basınına yönelik baskılar için araştırma komisyonu talebi

Kürt basınına yönelik baskılar için araştırma komisyonu talebi
Yayınlama: 31.01.2022

Kürt basın yayın kuruluşları üzerindeki baskıları Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Nuran İmir, araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Kürtçe basın yayın kuruluşları üzerindeki baskılara ilişkin Meclis’e araştırma önergesi verdi.
Cumhurbaşkanlığı genelgeleri ve Kanun Hükmünde Kararname’lerle (KHK) Kürtçe ve Kürt basını üzerinde baskıların her geçen gün arttığı vurgulayan önergede, 29 Ocak’ta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle Kürtçe yayın yapan Xwebun gazetesi ve Nujinha siteleri ile Yeni Yaşam gazetesi, Özgür Gelecek, Alınteri, Mücadele Birliği gibi muhalif gazetelerin haber sitelerine erişim engeli konulduğu hatırlatıldı.

61 GAZETECİYE GÖZALTI

Kürt basın faaliyetlerinin ciddi bir şiddet cenderesine alındığı aktarılan önergenin gerekçesinde, “Haber takibi sırasında şiddete ve hakarete maruz kalma, haberlerinden dolayı hakkında soruşturma açılma, gözaltına alınıp tutuklanma adeta rutin bir uygulama haline gelmiştir. İktidarın da baskıları dijital medya üzerinde artarak devam etmektedir. Sadece 2021 yılı içerisinde saldırıya uğrayan gazeteci sayısı 55, saldırıya uğrayan yayın organı 2, öldürülen gazeteci sayısı 2, evlerine baskın düzenlenen gazeteci sayısı 9 gözaltına alınan gazeteci sayısı 61, tutuklanan gazeteci sayısı 6, işkence ve kötü muameleye maruz kalan gazeteci sayısı 23, tehdit ve ajanlık dayatması ile karşı karşıya kalan gazeteci sayısı 11, haber takibi engellenen gazeteciler 103, cezaevlerinde hak ihlallerine uğrayan gazeteciler 17 olarak kayıtlara geçti” denildi.

BİN 460 HABERE ERİŞİM ENGELİ

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) 2021 yılından 12 yayın kuruluşuna 59 kez ceza verdiği, 112 basın kuruluşuna yayın yasağı getirildiği kaydedilen gerekçenin devamında şunlar yer aldı: “64 internet sitesi kapatılırken bin 460 habere erişim engeli getirildi ve 160 sosyal medya içeriği erişime kapatıldı. Sadece kadın haberleri yayınlayan Jinnews haber sitesine 2021 yılı içerisinde 21 kez erişim engeli getirildi. Bu da iktidarın her alanda olduğu gibi dijital medyada da kadına yönelik şiddet ve baskı politikalarını ortaya çıkarmaktadır.

Önergede, Kürt basını ve muhalif basın üzerindeki baskılarla yaşanan hak ihlalleri ve sorunların tespit edilerek gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis araştırma komisyonunun kurulması talep edildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.