Diyarbakır’da gözaltına alınan kadınların serbest bırakılması çağrısında bulunan kadınlar,  yargı şiddeti ile kazanımlarının hedef alındığına dikkati çekerek, Kürt kadın mücadelesine gözdağı verilmek isteniyor.

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA),  Diyarbakır’da dün yapılan ev baskınlarında aralarında Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya ve TJA aktivistlerinin de bulunduğu 22 kadının gözaltına alınmasına düzenlediği basın açıklaması ile tepki gösterdi. Yılmaz Güney Parkı’nda düzenlenen açıklamaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, Barış Anneleri Meclisi, TJA aktivistleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. “Kadın Mücadelesi Engellenemez” pankartının açıldığı açıklamada konuşan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Gurbet Doğan kadınların hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığını belirterek, Kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü başta olmak üzere katılmış oldukları yasal ve barışçıl eylem ve etkinlikler gerekçe gösterilerek haksız bir şekilde gözaltılar ve tutuklamalar yapılıyor. Yargı taciziyle genelde bütün kadınlara özelde de Kürt kadınlarına yönelik yapılan bu saldırıların amacı kadınları susturmak, özgürlük, adalet ve barış taleplerini kriminalize etmektir. Pek çok ildeki 8 Mart eylemlerini engelleme girişiminden ve alanların barikatlarla çevrelemesiyle tescillenmiştir” diye konuştu.

‘KADIN KAZANIMLARI HEDEF ALINIYOR’

Yapılan operasyonun toplu gözaltı şeklinde olması ve listenin tamamının kadınlardan oluşmasının Kürt kadın mücadelesine verilmek istenen bir gözdağı amacı taşıdığını kaydeden Doğan, “ Daha önce de başta Rosa Kadın Derneği olmak üzere gerçekleştirilen 22 Mayıs 2020  ve 5 Nisan 2021 operasyonlarında yapılan toplu gözaltı işlemleri saldırının münferit değil  sistematik devlet şiddeti olduğunun ispatıdır. Her gün en az 3 kadın erkekler tarafından katledilirken, bu şiddeti önlemek yerine, kadınlar ve kadın kazanımları hedef alınmaya devam ediliyor. Kadın düşmanı politikalara her gün bir yenisi ekleniyor. Kadın düşmanlığını her alanda sürdüren AKP – MHP erkek ittifakı Toplumun her alanına sirayet eden toplumsal düşmanlık anlayışın önce tecrit sonra kadına dönük saldırılarla devam ettiriyor” dedi.

‘NEWROZ ÖNCESİ GÖZALTILAR TESADÜF DEĞİL’

Newroz Bayramı öncesi gerçekleştirilen gözaltı operasyonun tesadüf olmadığını belirten Doğan, “Zamanlamanın 8 Mart’ı yeni uğurladığımız ve Newroz’u karşıladığımız bu günlere denk getirilmesi tesadüf değildir. Zamanlamanın İstanbul Sözleşmesi feshinin, yıl dönümü haftasına denk getirilmesi tesadüf değildir. Dün olduğu gibi bugün de hedefinde olduğumuz bu yargı şiddeti bizi yıldıramaz, tüketemez ve azaltamaz. Bizim  kadın özgürlük mücadelesine ve barışa olan inancımızı güçlendirir . Buradan bir kez daha hatırlatıyoruz;  boyun eğmedik  eğmeyeceğiz. Her saldırı ve baskıyı mücadeleyle direnişle karşılayacak ve diyoruz ki vardık varız ve var olacağız” dedi. Açıklama alkışlar eşliğinde söylenen “Jin jiyan azadî” sloganı ile son buldu.