Kürt siyasetçi Tuğluk hakkında yeni iddianame: 8 Yıl hapsi isteniyor

Kürt siyasetçi Tuğluk hakkında yeni iddianame: 8 Yıl hapsi isteniyor
Yayınlama: 15.11.2022

Hafıza kaybı nedeniyle geçen günlerde tahliye olan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk hakkında, 2014’te yaşandığı ileri sürülen bir olaydan dolayı yaklaşık 8 yıl sonra “örgüt üyesi” suçlamasıyla yeni bir iddianame hazırlandı.

Demans hastalığının tetiklediği hafıza kaybından dolayı Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “cezaevinden kalamaz” raporu vermesiyle tutuklu bulunduğu cezaevinden geçen günlerde tahliye olan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’a bir açık “tanığın” ifadesi nedeniyle “örgüt üyeliği” suçlamasıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeni bir iddianame hazırlandı. DAİŞ’in 2014’te Kobenê’ye saldırması sırasında yaralanan ve örgüt üyesi olduğu iddia edilen Turgut Taşkıran isimli kişinin olayın üzerinden yaklaşık 8 yıl geçtikten sonra Adana Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği iddia edilen beyanında Tuğluk’un kendisine yardım ettiğini öne sürdü.

8 YIL SONRA İFADE!

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na 17 Ocak 2021 tarihinde verdiği ifade iddianameye yansıyan Taşkıran, 2014’te DAİŞ’in saldırıları sırasında bulunduğu evi değiştirirken yaralandığını ileri sürdü. Bacağından yaralandığını belirten Taşkıran, YPG’lilerin kendisini getirip sınırda Türk askerine teslim ettiğini ve Suruç Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındığını söyledi. Tedavi sırasında o dönem Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili olan Tuğluk ve Faysal Sarıyıldız’ın kendisini ziyarette geldiğini ileri süren Taşkıran, tedaviden sonra nereye gitmek istediğini sorduğunu savundu. Kendisinin Diyarbakır’a gitmek istediğini ilettiğini söyleyen Taşkıran, ancak annesinin Diyarbakır’daki evlerine gelmesi halinde tutuklanacağını belirtmesi üzerine Tuğluk ve Sarıyıldız’ın kendisini Kamışlo’da bulunan bir hastaneye yatırma teklifinde bulunduğunu öne sürdü. Taşkıran, daha sonra Tuğluk ve Sarıyıldız tarafından Cizre’ye götürüldüğünü öne sürdü. Aynı tarihte fotoğraf teşhisi yaptırılan Taşkıran, kamuoyunun yakından tanıdığı Tuğluk’u teşhis etti.

Tuğluk’un “örgüt üyesi” suçlamasıyla 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis istemiyle cezalandırılması istenen iddianame, Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde Tuğluk hakkında aynı suçlamayla açılan dosya ile birleştirilmesi talep edildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının birleştirme talebi, Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.