Kürtçe mitingin ilk adresi Cizre

Kürtçe mitingin ilk adresi Cizre
Yayınlama: 01.06.2021

Kürtçenin eğitim ve resmi dil olması talebiyle Cizre’de yapılacak olan mitinge katılım çağrısı yapan Tertip Komitesi üyeleri, “Botan mitinge akmalı ve kimliğine sahip çıkmalı” dedi.

Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı’nın içerisinde yer aldığı 21 Şubat Komisyonu, Kürtçenin eğitim ve resmi dil olması talebiyle başlattığı imza kampanyası kapsamında Diyarbakır, Van ve Şırnak’ın Cizre ilçesinde miting düzenleyecek. “Kürt dili Türkiye’de resmi ve eğitim dili olsun” ve “21’inci yüzyıl Kürt dilinin yüzyılı olsun” şiarlarıyla gerçekleştirilecek olan mitinglerin ilki 3 Haziran’da Cizre’de yapılacak.

Bırca Belek Parkı’nda 16.00-20.00 saatleri arasında yapılacak olan miting için başvuru yapıldı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîri’nin konuşmacı olarak katılacağı mitingde, sanatçı Azad Bedran ile Koma Jin MA ve Koma Awazên Botan da sahne alacak.

MİTİNGE ÇAĞRI

Miting Tertip Komitesi’nde yer alan sanatçı Umut Botan, Cizre başta olmak üzere çevresindeki tüm il ve ilçe sakinlerini mitinge davet etti. Botan, “Dilimiz son zamanlarda maalesef yok olma tehdidi altında. Dilimizin yaşatılması için taleplerimizi haykıracağız. Tüm halkımızı da alanı doldurarak diline sahip çıkmaya çağırıyoruz. Dilimiz yok olmasın” dedi.

‘KİMLİĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM’

Miting Tertip Komitesi üyesi Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizre İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç, Kürtçe üzerindeki baskıların yoğunlaştığına dikkati çekti. Tunç, “Kürt dili eğitim ve resmi dil olması için miting düzenliyoruz. Halk diline sahip çıkmalıdır. Dilimiz kimliğimizdir, dilimizi ve kimliğimizi kaybetmemek için tüm halkımızı miting alanına davet ediyoruz” çağrısı yaptı.

İMZA KAMPANYASINA DESTEK

Birca Belek Dil ve Kültür Derneği Eşbaşkanı Mîrza Ronî ise, Şubat ayından bu yana Kürtçe için kampanyaların sürdüğünü anımsattı. Kürtçe resmi dil olana dek kampanyaların sürdürüleceğini aktaran Ronî, mitinglerin de bu kampanyanın bir parçası olduğuna vurgu yaptı. Kürtçe için toplanan binlerce imzanın yeterli olmadığına dikkati çeken Ronî, Türkçe dışında herhangi bir dilin eğitim ve öğretim dili olmamasını “ayıp” olarak nitelendirdi. “21’nci yüzyılda hala Kürtçe dili yasaklı ve resmi dil olmadı” diyen Ronî, “Halk imza kampanyasına destek vermeli, sahip çıkmalı ve büyütmeli” diye belirtti.

‘GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM’

Her imzanın Kürtçe için yapılan taleplerin ileriye taşınmasına neden olacağına işaret eden Ronî, şunları söyledi: “Kürtçe için Cizre’de yapılacak mitinge büyük bir coşku ve sevinçle katılmalıyız. Cizre’nin kültürü ve direnişiyle katılımda bulunulmalı. Buradan ilgili kurumlara Kürtçenin eğitim ve resmi dil olması için çağrı yapılmalıdır. Cizre ve Botan halkını diline sahip çıkmaya davet ediyoruz. Artık çocuklarımızın okullarda asimile edilerek, kültür ve tarihlerini unutması ayıptır. İlkokuldan başlayarak üniversiteye kadar Kürtçe’nin eğitim dili olması için mücadele etmeliyiz. Anadilimize, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak için mitinge katılalım.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.