HDP’nin Ankara’da gerçekleştirdiği kongresine giderken araçta söylenen Kürtçe şarkıları sosyal medya hesabından paylaşan K.İ, hakkında 3 yıl hapis cezası verildi. İ.K, 31 Ekim’de gözaltına alınarak, çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı.

22 Şubat’ta Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Ankara’da yapılan kongresine giderken, araçta söylenen şarkıları sosyal medya hesabından canlı olarak paylaşan K.İ. hakkında soruşturma açıldı. “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla başlatılan soruşturmanın iddianamesi Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

K.İ., hakkında açılan dava kapsamında talimatla 15 Mart’ta Dörtyol 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne ifade verdi.

K.İ., “Olay günü HDP kongresine otobüs ile gidiyorduk. Otobüs içerisinde A.E. adlı yerel sanatçı Kürtçe türkü söylerken ben de facebook’dan canlı yayın yaptım. Ben türkülerin anlamını bilsem de içeriğine dikkat etmedim. Propaganda içerikli olduğunu bilmiyorum. Ben örgütü övme amaçlı paylaşmadım” şeklinde savunma yaptı.

23 Eylül’de görülen karar duruşmasında K.İ. hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 2 yıl verildi. Mahkeme, söz konusu iddianın “basın ve yayın yolu ile işlendiği” iddiasıyla cezayı 3 yıla çıkardı.

TUTUKLANDI

Mahkemenin gerekçeli kararında, K.İ.’nin sosyal medya hesabı üzerinden canlı yayınla “örgüte müzahir şarkı ve marşları paylaştığı” iddia edildi.

Kararda, şarkılarda “vurun kardeşlerim vurun”, “YPG/YPJ’nin gücü ağırdır, çetelere fermandır” ve “başkaldırdılar, direndiler, hepsi dağlarda gerilla oldu” ifadeleri geçtiğine işaret edilerek, “Sanığın paylaşımları eğlence amaçlı yaptığı şeklindeki savunmalarına itibar edilmeyerek eylemin işleniş şekli, yeri ve zamanı, sanığın kastının yoğunluğu ve sanığın bizzat canlı yayın açarak propaganda yapmakla kalmayıp bir de yaptığı canlı yayını profilinde kaydederek herkese açık olan hesabında sürekli olarak izlenebilir halde tutmasının” dikkate alındığı kaydedildi.

K.İ., hakkında verilen hapis cezasının onanması üzerine 31 Ekim’de gözaltına alınarak, çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı.(MA)