Kürtlerin kültürel asimilasyon karşısında varlık yokluk savaşı verdiğini belirten Diyarbakır ve Batman’daki dil ve kültür kurumları, Kürt diline, sanatına, kültürüne, varlığına ve özgürlüğüne sahip çıkma çağrısında bulundu. Diyarbakır’da bulunan kültür ve dil kurumları, Kürt Dil Bayramı’na ilişkin Amed Şehir Tiyatrosu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya MA Müzik, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ile Dicle Fırat Kültür Merkezi üyeleri katıldı. Açıklama yapan Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu Elvan Koçer, “Bir toplum, millet için anadili ne kadar ilerlerse toplumsal yaşamda o ölçüde ilerler” dedi. 

200 YILLIK BASKI  

Kürt toplumunun ciddi baskılar altında olduğunu ve kültürel asimilasyon karşısında varlık yokluk savaşı verdiğini ifade eden Koçer, “200 yıldan fazladır Kürt halkının dili ve kültürü sistematik bir şekilde yok oluşla yüz yüze. Kürtler halen daha anadiliyle eğitim alamıyor. Kürtçe şarkılar yasaklanıyor, Kürt sanatçılar Kürtçe şarkılar söylediği için yıllarca ceza alıyorlar ve tutuklanıyorlar. En son geçtiğimiz Newroz’da ısrarlı bir şekilde Kürt geleneksel giysileri yasaklandı. Elbiselerinden dolayı insanlar Newroz alanlarına giremedi. Hatta çocukların giysileri çıkarılarak çıplak bir şekilde ortada bırakıldılar” ifadelerini kullandı.   

‘KDP KÜRTLERİN KARDEŞİ DEĞİLDİR’

 Kürtlerin bütün kazanımlarının saldırı altında olduğunu ve bu saldırılarla tüm Kürtlerin varlığına kast edildiğini söyleyen Koçer, amansız saldırıya karşı amansız bir var olma savaşı verildiğine vurgu yaparak, Türkiye ile KDP ortaklığında devam eden sınır ötesi saldırılara değindi. “Ne yazık ki faşizm ortakları ve hainler, Kürdistan tarihinde her zaman olduğu gibi bugün de iş başındalar. Bugün bu hattı temsil eden bir KDP gerçekliği vardır. Bundan dolayı KDP sebep ne olursa olsun, Kürtlerin bütün kazanımlarını faşizme peşkeş çekiyor. Böyle bir durumda biz artık ‘brakuji’den bahsedemeyiz. Bu değerleri faşizme peşkeş çekenler, onlarla ortaklık yapanlar ne Kürt’tür ne de Kürtlerin kardeşidirler.”   

‘BİRLİKTE ÖZGÜRLÜĞÜ SAĞLAYALIM’

 Kürt diline, sanatına, kültürüne, varlığına ve özgürlüğüne sahip çıkma çağrısında bulunan Koçer, “Birlikte özgürlük yolunda omuz omuza ülkemizin özgürlüğünü sağlayalım” şeklinde konuştu. 

BATMAN’DA AÇIKLAMA

 Kürt Dil Platformu Batman Temsilciliği de, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı kapsamında Eğitim Sen Şubesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama yapan Eğitim Sen Batman Şubesi Başkanı Nurettin Şimşek, anadilin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirterek, “Dil hakkı, yaşam hakkı kutsaldır. Hiç kimsenin bir başkasının dilini yasaklamaya hakkı bulunmamaktadır. Ancak günümüzde pek çok dil yok olma/edilme tehlikesiyle karşı karşıya bulmaktadır. Modern yaşamın doğal akışı içinde kullanılmaktan vazgeçilen o dili kullanan toplum fertlerinin azalmasıyla, artık kullanan kalmadığı için kendiliğinden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan  dillerin yanı sıra bir de konuşuldukları ülkelerin devletlerince yasaklandığı için gelişmesi engellenen bu nedenle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan diller bulunmaktadır. Yeryüzüne insanlığın ortak kültürel zenginliğinin birer parçası olan dilleri tehlikeli gören egemen ülkelerin  yasakçı zihniyeti nedeniyle yok edilmek durumu ile karşı karşıya olan dillerden biride Kürtçedir” dedi. 

PLATFORMUN PROGRAMI

 Kürtçenin yaşamın her alanında konuşulması çağrısında bulunan Şimşek, “Bu bayram tüm halkımıza kutlu olsun. Kürtçeye sahip çıkarak bayramımızı daha güçlü kutlayabiliriz” dedi.  Platformun Eş Sözcüsü Elif Kıvırcık ise dil bayramı dolayısıyla yapacakları etkinlikler hakkında bilgi verdi.  Gerçekleştirecekleri etkinliklere katılım çağrısı yapan Kıvırcık, “Bugün akşam saatlerinde Salih Özdemir ve Kinem Parklarında bir çocuklar ile bir araya gelerek etkinlik düzenleyeceğiz. Yarın ise  Yılmaz Güney Parkında kitlesel basın açıklaması gerçekleştireceğiz. Akşam ise yine Evdila Timoqi Parkı ile Hilal Parkında çocuklar ile bir araya geleceğiz. Ayın 16’sında ise Batman Barosu Tahir Elçi Konferans Salonunda yarışma, şiir dinletisi, kursiyerlere belge taktimi ve dengbêj dinletisi gerçekleştirilecek. Bu etkinliklerimize katılımın güçlü olması önemli. Tüm halkımızı diline sahip çıkmaya çağırıyoruz” diye konuştu.