Kürtler Paris’teki katliama karşı alanlara çıktı

Kürtler Paris’teki katliama karşı alanlara çıktı
Yayınlama: 23.12.2022

Paris’te bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik gerçekleştirilen katliam saldırılarına karşı Kürtler ve dostları alanlara çıkarak, katliamın aydınlatılmasını istedi.

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi ile Kürt esnafları hedef alan katliam saldırılarına karşı Kürtler ve dostları alanlara çıktı. 

İsviçre’de yaşayan Kürtler, çok sayıda kentte alanlara çıkarak katliam saldırısını protesto etti.

CENEVRE

Fransa Konsolosluğu’nun önünde Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (CDK) çağrısıyla İsviçreli sivil toplum kurumlarının destek verdiği bir eylem gerçekleştirildi. PKK Lideri Abdullah Öcalan posterleri ve üzerinde “2013’te Paris’te gerçekleştirilen katliam 2022’de devam ediyor” yazılı pankart taşındı. 

Kürt halkının  katliamı gerçekleştirenleri çok iyi bildiğini söyleyerek CDK adına bir konuşma yapan Sıtkı Demir, “Bundan 9 yıl önce 2013’te Paris’te gerçekleştirilen ve 3 Kürt kadının katleden zihniyet bu gün bir kez daha Kürt halkına saldırmaktan geri durmamıştır. Bu gün diasporada yaşayan bu katliam saldırılarında katliamcı güçler kadar Fransa devleti de sorumludur”  diye konuştu. Demir, katliam saldırısının aydınlatılarak asıl sorumlular ortaya çıkana kadar alanlarda olmayı sürdüreceklerini söyledi.

Rojava Komitesi tarafından Fransızca basın metninin okunmasından sonra kitle sloganlarla yürüyüşe geçti.

Yapılan yürüyüşün ardından eylem sonlandırıldı.

BASEL

Basel’de protestonun adresi merkez tren istasyonu oldu.Ronahî Kadın Meclisi’nin acil eylem çağrısıyla her kesimden devrimci kurum ve STK’ların katılımıyla düzenlenen eylemde katliama karşı öfkelerini dile getiren kitle adına yapılan konuşmada Kürt kadınları olarak nerede olursa olsun Kürt halkına yönelen katliamlara karşı alanlarda olmayı sürdüreceklerini dile getirdi. Yapılan konuşmanın ardından yürüyüşe geçen kitle Claraplatz alanında yapılan saygı duruşu sonrası eylem sonlandırıldı.

LOCARNO

Bellinzona kantonuna bağlı Locarno kentinde de Kürtler Piazza Grande Meydanı’nda bir araya gelerek Paris’te Kürtleri hedef alan katliam saldırısını protesto etti.

Kitle adına burada bir konuşma yapan CDK Eşbaşkanı Recep Akkamış “Düzenlenen bu katliam Kürt halkına yönelik sürdürülen soykırım saldırının devamıdır. Biz Kürt halkı olarak katliam konseptine karşı direnişimizi yükselterek cevap olacağız” dedi.

Almanca basın metninin okunduğu eylem sloganlarla sonlandırıldı.

ST GALLEN

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (CDK) çağrısıyla Kornhausplatz’da düzenlenen eyleme İsviçreli siyasi kurum STK’lar da katılarak destek verdi.

Almanca basın metninin okunduğu eylemde CDK adına konuşan Zeynel Aslan şunları dile getirdi: “Dünya gladyoları, Kürtlerin Ortadoğu’da ve Kürdistan’da yeni bir yaşam inşa ettiği için bu durum onları rahatsız ediyor. Onların tek bildiği Kürt halkına reva görülen sadece  iki seçenek var. Yok etme ve katletme . Kürtlerin kendi varlığını tayin etmesi ve özgürleşmeye yönelik herhangi bir girişimde bulunmasını onlar için bir tehdit oluşturuyor. Fakat onlar ne kadar Kürt halkının gerçekliğimi kabul etmese de Kürtler heryerde ve artık bütün dünya Kürtleri tanıyor ve dünya hakları da destek sunuyor. Neden çünkü Kürt halkı yeni bir yaşam talep ediyor halkların özgürlüğünü esas alıyor? Bu yüzden Kürtlere karşı yeni bir konsept oluşturuluyor bu Paris katliamı da bu konsepten bağımsız değildir bunun bir parçasıdır.Fakat biz Amed zindanından, Zap ve Metina’dan biliyoruz. Ne olursa olsun mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Bu konsepti de yerle bir edeceğiz ve kazanacağız.”

Eylem sloganlarla sona erdi.

SOLOTHURN 

Solothurn kentinde de Kürtler ve dostları merkez tren istasyonu önünde bir araya gelerek Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik katliamı protesto etti. CDK Solothurn adına okunan Almanca basın metninin okunmasın ardından yarın Paris kentinde yapılacak olan merkezi eyleme katılım çağrısıyla eylem sonlandırıldı. 

LUZERN

Katliam saldırısının haberi duyulur duyulmaz acil eylem çağrısıyla Luzern kentinde yaşayan Kürtler Bahnhofplatz’ta bir araya gelerek burada bir miting düzenledi. CDK adına yapılan konuşma sonrası Almanca basın metninin okunduğu eylem katliama karşı atılan sloganlarla sonlandırıldı. 

ALMANYA

Almanya’nın Stuttgart kenti Rotebühlplatz’da, Fransa’nın başkenti Paris’te Kürt Kültür Derneği’ne düzenlenen silahlı saldırı lanetlendi, katliam saldırısında yaşamını yitirenler anıldı.“Şehit Namirin”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma”, “Terörist Erdoğan” sloganlarının sıklıkla atıldığı eylemde,”Bugün Fransa’nın başkenti Paris’te Kürtlere yönelik gerçekleştirilen vahşi saldırının öfkesi içindeyiz. Paris’te Kürt Kültür Merkezi’ne gerçekleştirilen silahlı saldırıda 4 kişi şehit düştü, 4 kişi yaralandı” denildi.

PARİS EYLEMİ İÇİN YOLA ÇIKACAKLAR

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) tarafından yapılan açıklamada bu gece itibariyle yarın Paris’te  katliama karşı yapılacak olan merkezi yürüyüşe katılım çağrısında bulunuldu.