Libya’ya giden Türk gemisi durduruldu

Alman askerleri, bir Türk yük gemisinde ‘silah taşıdığı’ şüphesiyle arama yapmak istedi.

Libya’ya giden Türk gemisi durduruldu
Yayınlama: 23.11.2020

İrini Harekatı’nda görevli Alman fırtakeyni tarafından Türkiye gemisi Libya açıklarında durduruldu. Alman yayın kuruluşlarından Der Spiegel’in duyurduğu habere göre, Avrupa Birliği’nin Libya’ya yönelik BM silah ambargosunu denetleme misyonu kapsamında görevli olan Alman askerleri, Türkiye’ye ait bir yük gemisini ‘yasa dışı silah taşıma şüphesiyle’ aramak istedi.

Helikopterle gemiye çıkan Alman askerleri Ankara’nın itirazı üzerine indirildi. Hükümet kaynakları, geminin gıda ve boya gibi malzemelerin taşıdığını belirtti, arama ‘hukuk dışı’ olarak nitelendi

DER SPIEGEL: ‘GEMİDE YASA DIŞI SİLAH’ OLDUĞUNA DAİR GÖSTERGELER VAR

Der Spiegel’deki habere göre, Avrupa Birliği’nin BM Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosunun denetlenmesi için başlattığı İrini operasyonunda görevli olan Hamburg isimli Alman fırkateynindeki askerler, Rosaline A isimli Türkiye’ye ait yük gemisini dün gece Bingazi’nin 200 kilometre kuzeyinde durdurdu. Der Spiegel, AB’nin İrini misyonunun elinde ‘gemide yasadışı silah olduğuna dair göstergeler bulunduğunu’ öne sürdü.

‘ANKARA DEVREYE GİRDİ’

Habere göre Alman askerleri arama yapmak üzere gemiye çıktı. Ancak Türkiye bu durumu protesto etti, kontrole izin verilmeyeceğini belirterek AB misyonunu da bilgilendirdi. Alman askerlerinin bu gelişme üzerine aramaya son verdiği, sabaha karşı gemiden indiği belirtildi.

Ankara’daki güvenlik kaynakları, askerlerin Türkiye’den izin almadan gemiye çıktığını, aramanın ‘hukuki olmadığı’ yönündeki ikazlara uymayarak tüm konteynerleri açarak aradığı bilgisini verdi. Gemideki aramanın sabaha dek sürdüğü, ‘insani yardım malzemesi, bisküvi gibi gıda maddeleri, boya gibi maddeler dışında bir şey bulunmadığı’ belirtildi.

Türkiye’nin konuyla ilgili uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunacağı aktarılırken, İrini misyonunun bayrak devletinin rızası olmadan gemiye çıkması ‘hukuka aykırı’ bir davranış olarak nitelendirdi.

MİSRATA’YA DEMİRLEYECEK

Türkiye’ye ait yük gemisi Rosaline A’nın daha sonra yolculuğuna devam ettiği bilgisi verildi. Habere göre, yük gemisinin Misrata Limanı’na yanaşması planlanıyor.

SİLAH AMBARGOSUNU DENETLEYEN MİSYON

Avrupa Birliği’nin İrini isimli askeri misyonu, BM’nin iç savaşa son vermek için Libya’ya 2016’dan beri uyguladığı silah ambargosunu denetlemeyi amaçlıyor. Mart 2020’de başlatılan misyon kapsamında, Alman ordusuna ait Hamburg fırkateyninde görevli yaklaşık 240 Alman askeri, BM’nin de yetkilendirmesi ile ağustostan beri Akdeniz’de Libya’ya giden gemileri kontrol ediyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.