Bakan Pakdemirli, yangından etkilenen yurttaşların ihtiyaçlarına ilişkin soruya ‘Sunduğumuz imkanların yüzde 90’nından fazlası reddedildi, kendi imkanlarıyla kalıyorlar’ yanıtını verdi.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde dün 4 farklı noktada çıkan ve geniş bir alana yayılan yangın bu sabah kontrol altına alındı. Afet bölgesine giden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Akseki’de çıkan yangının ise devam ettiğini, yangından etkilenen alanın en az dört katına çıkacağını ifade etti.

Manavgat’ta etkisini sürdüren yangınla ilgili gelişmeler şöyle:

11.56: Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, orman yangını sonrası Oymapınar Barajı’ndaki bir restoranda mahsur kalan 10 kişinin kurtarıldığını açıkladı. Kaymakam Yiğit, yangın nedeniyle Güzelyazı Köyü Oymapınar Barajı’ndaki bir restoranda mahsur kalan 10 kişinin kurtarılması için sabah saatlerinden itibaren yoğun bir çalışma yürütüldüğünü söyledi. Çalışmanın başarıyla sonuçlandığını belirten Yiğit, “Oymapınar Barajı’nda mahsur kalan 10 vatandaşımız kurtarıldı, hastanede kontrol altına alındı. Dumandan etkilenmişler, hayati tehlikeleri yok” dedi.

11.30: Antalya’daki orman yangınında can kaybı 3’e yükseldi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Antalya Değirmenli Mahallesi Delioğlanlı mevkisinde ikamet eden Osman Gardaş ve Şehri Gardaş’ı kaybettik” açıklaması yaptı.

AFAD‘dan yapılan açıklamada da 122 kişinin yangından etkilendiği, 58 kişinin de tedavisi sürdüğü belirtildi.

08.36: Bakan Pakdemirli “Maalesef bir kaybımız var. Antalya Akseki’de 82 yaşındaki bir vatandaşımız vefat etmiştir. Başımız sağ olsun” dedi. “Buradan sizler vasıtasıyla yangın bölgelerindeki vatandaşlarımıza tekrar sesleniyorum. Uyarıları mutlaka dikkate alsınlar. Uyarıları boşa yapmıyoruz. Elbette malımız önemli ama hiçbir şey canımızdan önemli değil. Evinde yalnız kalan amcamız maalesef vefat etmiş durumda. Lütfen anonslara ve bu konudaki çağrılara mutlaka uymamız gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullanan Pakdemirli mahsur kalan yurttaşlar olduğunu açıkladı. “Helikopterle bu arkadaşlarımızı alma imkanımız yok. Helikopterler havada zor duruyorlar” diyen bakan şunları söyledi:

“Oymapınar Barajı’nda 10 kişinin mahsur kaldığı bilgisi var elimizde. Hayati tehlikeleri yok. Burada anonslar yapıldı, maalesef orada kalmışlar. Helikopterle bu arkadaşlarımızı alma imkanımız yok. Helikopterler havada zor duruyorlar, biz de güçlük çektik. Bütün bu coğrafyalarda, tüm yangın coğraflarında hava araçları zorlukla faaliyetlerine devam edebiliyor. Oymapınar’da mahsur kalan vatandaşlarımızla ilgili ekiplerimiz yolda. Onları tahliye etme çabası içindeler.

Yangının etkisinin devam ettiğini ifade eden Bakan Pakdemirli, evlerinden tahliye edilen vatandaşlara ilişkin “Vatandaşlar genelde akrabalarına dağılmış durumdalar. Yani bir yerde kümelenmiş, Kızılay’ın AFAD’ın yardımını bekleyen bir vatandaş yok” ifadelerini kullanması ise dikkat çekti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise bugüne kadar böyle bir yangın görmediğini belirterek “27 yıllık yöneticiyim, ben böyle bir yangın görmedim. Yangının 4 farklı noktada birden çıkması açıkçası düşündürücü” diye konuştu.

BAKAN PAKDEMİRLİ: YANGIN EN AZ 4 KAT FAZLA ALANI ETKİLEYECEK
Yangının etkili olduğu alanın arttığını belirten Pakdemirli, “Akşam saatlerinde 600 hektar demiştik. Bunun en az üç dört misline çıkacağını görüyoruz şimdiden” değerlendirmesinde bulundu. Yangının çıkış nedenine ilişkin soruşturma başlatıldığını hatırlatan Pakdemirli, “Yangının çıkış nedeniyle ilgili kolluk kuvvetleri soruşturmalarını sürdürüyor, henüz netlik kazanan bir durum yok” dedi.

Antalya’nın yanı sıra Adana ve Mersin’de de yangınların olduğunu belirten Pakdemirli, “Adana, Mersin ve Antalya’daki yangınlarda 476 arazöz, 1904 personel halihazırda mücadele ediyor” diye konuştu.

Manavgat’taki yangında önceliklerinin yerleşim yerleri olduğunu belirten Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Yerleşim yerlerinin etrafını tutmamızdan dolayı dumanlık alanda henüz yangın tam anlamıyla kontrol altına alınamamış durumda. Zarar gören vatandaşlarımız, dumandan etkilenen vatandaşlarımız vardı, bunların çoğu taburcu olmakla beraber, hastanede yatan 5-6 vatandaşımızı da ziyaret ettik, geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Genelde hastalar Kalemler Mahallesi’nden. Kalemler Mahallesi’ni de belli miktar risk alarak orayı da ziyaret ettik. Genel olarak tabii ki elbette birinci önceliğimiz can kaybımızın olmaması, şu ana kadar en azından teselli edici olarak.”

‘İŞİMİZ ZOR’
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, açıklamasında ayrıca “Fazla sayıda odakla mücadele ediliyor olması işimizi zorlaştırıyor” dedi.

‘VATANDAŞLARIMIZA SUNDUĞUMUZ İMKANLARIN YÜZDE 90’I REDDEDİLDİ, KENDİ İMKANLARIYLA KALIYORLAR’

Yangın kontrol altına alındıktan sonra zarar tespitlerinin yapılacağını belirten Pakdemirli, tespitler yapıldıktan sonra vatandaşların yarasının sarılacağını ifade etti.

Bir gazetecinin bölgede herhangi bir ihtiyacın olup olmadığı yönündeki sorusuna Bakan Pakdemirli, “Şu an sahada ne iaşe ne yemek ne su, ne de başka bir şeyle ilgili herhangi bir ihtiyaç yok. Burada evlerinden olan veya tahliye etmek zorunda kaldığımız evlerle alakalı da vatandaşlarımıza sunulan yurtlar ve kalış imkanlarının da yüzde 90’nından fazlasının reddedildiği, vatandaşımızın kendi imkanlarıyla kaldığını görüyoruz” yanıtını verdi.
Pakdemirli, yangında ne kadar alanın zarar gördüğü ile ilgili ölçümlerin, yangından birkaç hafta sonra çıkacağını bildirdi. Pakdemirli yangın bölgesinde yaptığı açıklamada ayrıca “Biliyorsunuz Hatay’daki yangının sebebi ve müsebbipleri neredeyse bir sene sonra belli oldu. Bu da (Manavgat’taki yangın) böyle bir şey olabilir” diye konuştu.


SAĞLIK BAKANINDAN AFET BÖLGESİNDEKİ YURTTAŞLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA: 62 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bölgede yaşanan yangına ilişkin bilgiler paylaştı.

Koca, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Manavgat’ta çıkan yangından 62 kişi etkilendi. 3’ü yanık, 2’si kırık, 57’siyse dumana maruz kalma sebebiyle tedavi altına alındı. 112 ambulanslarımız, mobil komuta aracımız, UMKE ekiplerimiz olay yerinde. Devlet hastanemizin tahliyesi söz konusu değil. Hepimize büyük geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

MANAVGAT KAYMAKAMI: GÖRÜLMEMİŞ BİR YANGIN, TARIM VE SERA ALANLARI ZARAR GÖRDÜ

Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit de rüzgarın etkisiyle yayılan yangına havadan ve karadan müdahalenin yoğun şekilde sürdüğünü söyledi. Tehdit altında bulunan 4 mahallenin tahliye edildiğini aktaran Yiğit, tarım ve sera alanlarının da zarar gördüğünü açıkladı.

Yiğit “Allah beterinden saklasın. Görülmemiş bir yangın yaşıyoruz. Şu anda can kaybı yok ama elimizde net bilgi yok. Mahsur kalanlar olduğuna dair köylerden gelen bilgiler var. Yaralı olma ihtimali var. İlk olarak Yeniköy’ün dağlık yamaçlarında başladı” diye konuştu.
ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI: YANGININ 4 NOKTADA ÇIKMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de bugüne kadar böyle bir yangın görmediğini dile getirdi. Tüm kurumların iş birliği içinde yangına müdahale ettiğine dikkat çeken Böcek, “27 yıllık yöneticiyim, ben böyle bir yangın görmedim. 4 mahallemiz boşaltıldı. İnsanlarımız, tahliye anlamında evlerinden itfaiye yardımıyla boşaltılıyor. Önlemlerimizi almaya çalışıyoruz. Şu ana kadar can kaybı yok. Herkes elinden geleni yapmaya çalışıyor, inşallah en kısa zamanda söndürürüz.Yangının 4 farklı noktada birden çıkması açıkçası düşündürücü, kundaklama şüphelerini akla getiriyor. Ancak bununla ilgili net bilgi yok. Önceliğimiz can ve mal kaybı olmadan yangını kontrol altına almak” diye konuştu.