Mardin’de bulunan 1700 yıllık Süryani kilisesi satılığa çıkarıldı. Mor Yuhanna Kilisesi için 7.250.000 TL fiyat biçildi.

Kilise 2015 yılında satılığa çıkarılmış Mardin’de yaşayan Süryaniler ise kilisenin satışına tepki gösterm0şti. Mor Yuhanna Kilisesi’nin satışını duyduğunda çok üzüldüğünü belirten Mardin Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, 4. yüzyıldan kalma antik bir kilisenin satışa çıkarılması nedeni ile hayrete düştüklerini ifade etti. Mor Yuhanna Kilisesi’nin Diyarbakır Kültür Koruma Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş bir kültür varlığı olduğunu ifade eden Akyüz, “Kilisenin sahibi İbrahim Aycun ile uzun zamandır tanışıyoruz. Uzun süreli bir dostluğumuz var. Kendileri imanlı ve mütevazı bir kişiliğe sahiptir. Kiliseyi defalarca kendisinden istedik. Kilisenin ambar olarak kullanılmasına gönlümüz razı olmadığı için birçok kez bize vermesini istedik. Kötü şartlardaki antik kiliseyi bize vermesini istememizdeki neden tadilatını yaptırıp Mardin turizmine kazandırmaktı” demişti. 

Kilise alıcıyı bulamayınca 5 Ekim 2020’de tekrar satılığa çıkarıldı.

Bir internet sitesinde satılığa çıkarılan kilisenin özellikleri sitede şu şekilde yer aldı.

“Satışa konu tarihi binamız Mardin merkez Artuklu’da Teker mahallesinde bulunmaktadır. Müze müdürlüğünde tescilli olup 4.yüzyılda inşa edilmiş olan kilise 1700 yıllık bir tarihe sahiptir. Süryani kilisesi olarak bilinmekte olup tarihi ismi “Mor Yuhanna” kilisesidir. İçerisinde güneşe yönelik cepheli ibadet yeri mevcuttur. Tarihi kilise binası giriş koridor iki ayrı oda ve ibadetlerin yapıldığı bölümler olarak yüksek kümbetli bir yapıya sahiptir. Yapılan araştırmalarda Hıristiyanlık dininin en eski ibadethanelerinden birisi olduğu belirtilmiştir.

Mardin müze müdürlüğünden güncel durum ve görüş bilgisi alınmış tescilli bir yapı olduğu ve Mor Yuhanna Kilisesi olarak tescilli olduğu görülmüş yazılı görüş alınmıştır. İçerisinde 3 adet din adamı mezarı mevcuttur.

İki tünel ile içeriden dışarıya doğru kapatılmış tünellerin olduğu görülmüş olup, tünellerden birinin Deyrul Zaferan Kilisesine diğerinin de kaleye bağlandığı bilinmektedir. Mevcut sütun kolon ve detayların çok eski yapıya sahip olduğu tavan yapısı ve bina yapısı içerde korunmuştur.

Not: Mülk şahsa ait özel bir mülktür herhangi bir kuruma ait değildir.”