Mardin’deki cinayetlere tepki büyüyor: Erbil’den Ankara’ya protesto notası

Mardin’deki cinayetlere tepki büyüyor: Erbil’den Ankara’ya protesto notası
Yayınlama: 20.01.2023

Duhoklu beş kişinin Samsun’daki çocuklarını ziyaret etmek ve Diyarbakır’da tedavi görmek için geldikleri Türkiye’de katledilmesinin ardından, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’na nota verildi. Erbil, cinayetlerin aydınlatılmasını istiyor.

Duhok’tan aile ziyareti ve tedavi için Türkiye’ye gelen beş kişinin Mardin’de araçlarından indirilerek öldürülmesine karşı Erbil’in tepkisi büyüyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani’nin Ankara’ya cinayetlerin aydınlatılması çağrısı yapmasının ardından, Türkiye’ye protesto notası verildi.

Türkiye Erbil Başkonsolosluğu’nun Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı’na çağrılarak, Ankara’ya protesto notası verildiği ve olayın bir an önce soruşturularak aydınlatılmasının talep edildiği belirtildi. Bakanlığın Özel Kalem Müdürü Dr. Hemin Mirani, Rûdaw’a yaptığı açıklamada Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’nun İçişleri Bakanlığı’na çağrılarak, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na iletilmek üzere protesto notası verdiğini söyledi.

Mirani, olayın bir an önce soruşturularak açığa çıkarılmasını talep ettiğini belirterek, “kendilerine basına yansıyan haberler dışında farklı bir bilgi verilmediğini” açıkladı.

NE OLMUŞTU?

18 Ocak’ı 19’a bağlayan gece, saat 01.00 sıralarında Duhok’tan Diyarbakır’a giden araç, Artuklu-Nusaybin karayolunun Yeniköy mevkiinde durdurulmuş, silahlı şahıslarca beş kişiye kurşun yağdırılmıştı.

Saldırıda Abdullah Salih Mustafa (69), eşi Çimen Şahin Halid (75) ve kızları Hindirin Abdullah Salih (39) olay yerinde ölürken, tedavi için Diyarbakır’a götürülen Wahide Haydar Casım (63) ve oğlu Ahmed Celaleddin İbrahim (45) kaldırıldıkları hastanelerde kurtarılamamıştı.

Soruşturma dosyasına giren güvenlik kamerası görüntülerinde, hafif ticari araçla bir dinlenme tesisine gelen şüphelilerin, öldürülenleri taşıyan cipin tesise giriş yapmasından bir süre sonra buradan ayrıldıkları görülüyor.

Saldırının yapıldığı yerdeki termal kamera görüntüsünde ise cip ve şüphelilerin bulunduğu aracın yol kenarında durması, kapıları açık olan cipin etrafında dolaşan zanlıların daha sonra araçlarına binip olay yerinden uzaklaşması yer alıyor. (Kaynak)