‘Marketleri yakıp HDP’nin üstüne at’

‘Marketleri yakıp HDP’nin üstüne at’
Yayınlama: 01.04.2022

HDP Gençlik Meclisi üyelerine dönük saldırıların artığı Batman’da bir gence kendisini polis diye tanıtan kişilerin ‘BİM, A101, ŞOK gibi marketleri kundakla ve suçu HDP gençliğine at’ diye teklifte bulunduğu  kaydeden İHD üyesi Avukat Mehmet Akif Akın,  bu kişilerin yakalanan HDP’lilerin ailelerine cinsel saldırılarda bulunduklarını itiraf ettiğini söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi HDP Gençlik Meclisi üyelerine yönelik tehdit yöntemiyle ifade alma, mülakat yapma ve ajanlaştırma olaylarına ilişkin  Atatürk Parkı’nda açıklama yaptı. Katılımın yoğun olduğu açıklamada HDP Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz, Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi, HDP Batman İl Örgütü, HDP Gençlik Meclisi üyeleri katıldı. “Baskılar ve saldırılar bizi yıldıramaz, gençlik umuttur umut dimdik ayakta” pankartının açıldığı açıklamada İHD üyesi Avukat Mehmet Akif Akın konuştu.

Sadece 2022 yılının ilk 3 ayında kayıt dışı ifadeye zorlanma, baskı ve tehdit yöntemleriyle ajanlaştırılmaya çalıştırmayla ilgili derneklerine 6 başvurunun yapıldığını kaydeden Akın,  “Gelen başvuruların daha önce veya şu an HDP gençlik çalışmalarında yer alan kişiler olmasının önemli bir husus olduğu ve HDP’ye karşı baskı ve yıldırma politikasının bir yansıması olduğu göz ardı edilmemelidir.  Şikâyetlere baktığımızda, kendisini polis olarak tanıtan kişiler önce kişilerle ‘sohbet etmek, arkadaş olmak’ gibi ifadelerle bir araya gelmeye çalışıyor, ekonomik olarak zor durumda olduğunu bildikleri kişilere para teklif ediyor, bu sohbete katılan fakat isteklerini kabul etmeyen kişileri ailesiyle, işiyle, sağlık durumuyla, özel hayatıyla tehdit ediyor, bazen gözaltı ve tutuklamayla bazen de ölümle korkutuyor” dedi.

KAYIT DIŞI GÖZALTI

Gözaltı merkezlerinde ise gözaltındaki kişinin yasal ifade alma işleminden önce ve avukatı olmaksızın belirli aralıklarla mülakat odasına götürülüp kayıt dışı ifade vermeye zorlandığını dile getiren Akın, “Gözaltındaki kişiler, tutuklanmakla veya dışarı çıksa bile her an peşinde olacakları ve kendisini rahat bırakmayacakları tehdidi ile korkutuluyor. Bazen de bu keyfi uygulamalar, kişinin kaçırılması, işkence ve kötü muameleye maruz kalması, hakaret ve tehdide uğramasıyla sonuçlanıyor. Kişi tanımadığı insanlarca bir otomobile bindirilerek, gözleri kapalı bir şekilde kaçırılıyor, günlerce darp ediliyor ve tenha bir yerde salıveriliyorlar” ifadelerini kullandı. 

TEHDİT, DARP VE AJANLAŞTIRMA

15 Mart günü derneklerine gelen bir başvuruya paylaşan Akın, “Derneğimize gelen bir başvuruda olayı şöyle aktarılıyor; ‘12.03.2022 tarihinde beyaz bir Ford Connect tarzı plakası olmayan bir araç ben x evime doğru giderken önümü kesti. Sivil görünümlü 3 kişi inip kimliğimi sordular. Sonra içlerinden uzun boylu ve kel olan bir tanesi bana ‘bu aralar göze çok batıyorsun, başına bir şey gelirse bizden bilme, ayağını denk al eğer ona göre biz de gerekeni yapacağız’ dedi. Sonra bu şahıs üzerime yürüdü ve beni darp etmeye başladı. Başka biri de engel oldu ve şöyle dedi ‘Senle konuştuk eğer söylediklerimizi ciddiye almazsan biz seni ciddiye almasını biliriz. Eğer bu konuşmaları başkalarının yanında anlatırsan senin açından kötü olur’ diyerek tehditler ve küfürler ederek yanımdan ayrıldılar. Araca bindikleri esnada aracın camı açık olduğu için telsiz sesleri duyuluyordu. Araçla uzaklaştıkran sonra uzak bir yerde aracın plakalarını taktıklarını gördüm ancak uzak olduğu için plakayı okuyamadım. Olayın olduğu yerde kamera ve mobese yok. Bu olay sebebiyle hayatımdan şüphe etmekteyim’ deniliyor” şeklinde konuştu.

‘MARKETLERİ YAKIP HDP’NİN ÜSTÜNE AT’

Akın, 26 Şubat günü yapılan başvuru da ise bir gence kendisini polis diye tanıtan kişilerin ‘BİM, A101, ŞOK gibi marketleri kundakla ve suçu HDP gençliğine at’ diye teklifte bulunduğunu belirterek,  “Yapılan bir diğer başvuruda başvurucu yaşadağı durumu şöyle açıklıyor:  ‘17.02.2022 tarihinde bana telefondan bir arama geldi. Bana Batman Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şubeden aradığını söyledi. İsmini söyleyerek Narkotik için benle görüşmek istediklerini onlara yardım ettiğimi düşündükleri için teşekkür edeceklerini söylediler. Bende tamam, görüşebiliriz dedim. Aynı gün çalıştığım yere yakın olduğu için çevre yolunda beklememi istediler. Bir süre bekledikten sonra saat 16 sıralarında önümde beyaz bir otomobil durdu. Benden arabaya binmemi istediler. Arabada sivil giyimli 3 kişi vardı. Yanlarında telsiz yoktu. Bana Narkotik için bir yere gideceğimizi söylediler, ben de mahallemizdeki uyuşturucu satıcılarına karşı olduğum ve bunları sürekli polise ihbar ettiğim için güvenerek araca bindim. Araca bindikten sonra Narkotik meselesi ile ilgili hiç bir konuşma yaptılar. Bana istihbarattan olduklarını söyleyerek ‘HDP’den olan arkadaşlarının hepsini 13 Şubat’ta aldık seni almadık, sen bize yardımcı ol BİM, A101, ŞOK gibi marketleri kundakla ve suçu HDP gençliğine at, sana bir şey olmaz, biz seni koruruz. Sen sadece yap ve ihbar et’ dediler. Bunları yapmam karşılığında 20.000 Dolar teklif ettiler.  Başka birilerinin  bu durumdan haberinin olması durumunda başımın çok kötü beleya gireceğini söylediler. Ailemi ve beni öldürmekle tehdit ettiler’ Bizden kurtuluşun yok, seni alıp kaybederiz. Resmini bir yerden buluruz, eline taş verip montajlayarak 8-9 yıl ceza yemeni sağlarız.” dediler. MEBYA-DER’e yönelip ağza alınmayacak küfürler ettiler. Yakalanan HDP’lilerin ailelerine cinsel saldırılarda bulunduklarını itiraf ettiler. Onlara bir daha beni aramamalarını söyledim. ‘Yok biz seni arayacağız’ dediler. Saat 17 sıralarında beni tekrardan çevreyolunda indirdiler. Kendimin ve aile bireylerimin başına bir şey gelmesinden korkuyorum. Başıma bir şey gelmesi durumunda beni arayarak ismini söyleyen şahıs ve yanındaki kişiler sorumludur.’ “ ifadelerini kullandı.

PROVAKASYON

HDP Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz, halkın onuru ve geleceği olan gençlere dönük gerçekleştirilen sistematik saldırının bir provokasyon girişimi olduğunu belirterek, “Batman faailli meçhul cinayetlerin en çok yaşandığı yer. Bizim her adımımız izleyen emniyet bu konuda işlem yapmıyorsa suçludur. Savcı yapmıyorsa suçludur. Uyuşturucu ve işsizliğin arttığı bir süreçte bu yönlü saldırıların amacı gençliği yıldırmaktır. Kimse Batman’da provakasyon ile oynamasın” dedi.    Açıklama ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ sloganı ile son buldu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.